Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

Azjatyckie z zeszłego roku mają już kilkanaście cm, posadzone całkiem niedawno cebule z Lilypolu już pokazały mnóstwo kłów. Najszybciej OT - Big Brother i Saltarello ;:138
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam. U mnie już chyba wszyscy weterani wystawili kły i sadzone do 15 też. Natomiast od 15 kwietnia też powoli wychodzą :)
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

A ja trochę w swoich pogrzebałam :wink: i znalazłam kiełki u wszystkich.
Powiem wam, że choć u mnie tak długo śnieg leżał to liliom już się chyba sucho robi. Nie mogłam się doczekać na jedną azjatkę posadzoną w październiku, już myślałam , że coś ją trafiło :!: Wczoraj jednak coś mnie tknęło i wieczorem podlałam całą rabatę z liliami i tulipanami. Jakąś godzinę temu poszłam popatrzeć, a tu proszę ta brakująca lilia już na wierzchu :heja
Awatar użytkownika
Panna Lilianna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sie 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może dla większości to pytanie wyda się głupie, ale czy trzeba lilie wykopywać na zimę? Ja mam ich dość sporo, ale nigdy nie były wykopywane. Jedynie gdy chciałam poodrywać młode cebulki. Zimują u mnie bez okrywania i nic im nie jest. Czy wykopywanie poprawia ich kondycję, czy to tylko zabieg zapobiegający zmarznięciu?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

Lilii które normalnie rosną w ogródku pod żadnym pozorem nie wolno wykopywać na zimę. Robią tak tylko hodowcy - ale oni mają do dyspozycji zazwyczaj chłodnie w których lilie mogą spędzić zimę bez uszczerbku na zdrowiu, w domowych warunkach jest to praktycznie nieosiągalne. Lilia nie posiada suchej łuski na cebuli i bardzo szybko wysycha, dlatego przesadza się je jesienią sadząc od razu na nowe miejsce.

Ja swoje lilie (z Lilypolu i Ożarowa) sadziłam 13 kwietnia i wyszło mi już 14 na 20 posadzonych odmian a te które zimowały, wyszły już wszystkie bez problemu.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Czyli ci co mają lilie na balkonach jeśli nie mają chłodnych piwnic(w blokach) skazani są na kupowanie lilii co roku.
Awatar użytkownika
Panna Lilianna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sie 2012, o 20:54

Post »

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;:180
ja jestem jeszcze zielona w wielu takich sprawach :oops:
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Moje rosną w oczach. Te zimowały w gruncie.
Obrazek

Obrazek

Natomiast te urosły na parapecie i chyba są zadowolone z przesadzenia

Obrazek
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Aniu jakie piękne masz już lilie ;:138
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ja dopiero wczoraj zakupiłam kilka cebul o podwójnych kwiatkach, wypuszczają już zielone. Jutro będę sadzić..mam nadzieję że jeszcze w tym roku zakwitną. ;:oj
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Czy ktoś wie, co będzie z lilią, której ja nieostrożna ogrodniczka, niechcący odcięłam 5 cm kieł rosnący tuż pod powierzchnią ziemi? nie mogę sobie darować, że ją tak skaleczyłam.......
Pozdrawiam- Marzena
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Zakwitnie w przyszłym roku,jeśli nie spotka jej jakiś pech.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Poproszę o poradę.
Dzisiaj w przypływie szaleństwa kupiłam na wyprz w Au... lilie... No cóż... w ogrodzie niby miałam białe lilie tzn sadziłam... kwiatów nie kojarzę... roślinki jako takie są... mikronowe... ale wracając do tematu szaleństwo mnie ogarnęło wyprzedazowe i kupiłam. Dopiero po przyjeździe do domu zaczęłam szukać informacji i już nic nie wiem... Pomocy!!!! moja mama i teściowa kupują lilie i sadzą nad niczym się nie zastanawiają i je mają, po prostu im kwitną - bez mieszania ziemi, pewnie nawet zasilania... więc tamte białe też tak sadziłam, ale z tych chciałabym zobaczyć kwiaty! Nawet nie wiem czy można je pomieszać gatunkami, czy na pewno trzeba je wykopać na zimę. Bo na początku myślałam, żeby je wysadzić na rabacie mieszanej, ale jak z wykopywaniem, to szukaj wiatru w polu - rabata ma 200m2... potem pomyślałam zrobię tylko dla lilii, no ale co ma być taka łysa? a potem, że wysadzę je na rabacie pachnące rośliny, bo w końcu pachną, no i jest osłonięta krzakami, więc cień na nogach by miały, ale tam rosną piwonie czy one się polubią? tzn piwonie kwaśny torf w okolicy...
czekam... jak powiecie, że to nie ma sensu to odpuszczę i wydam....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”