Bób cz.2
Re: Bób cz.2
a fosforan amonu jak? nie słyszałem o jego rozpuszczaniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłam podkiełkowany i juz ładnie zeszedł wczoraj osiekałam ale mam pod agrowłókniną
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
tenpolski pisze:a fosforan amonu jak? nie słyszałem o jego rozpuszczaniu.
Ale w tym wypadku, do nawożenia startowego bobu, nie za bardzo jest przydatny. Musi upłynąć pewien czas zanim bakterie nitryfikacyjne przekształcą jon amonowy NH4 + w jon azotanowy NO3- a bób czekał nie będzie.Rozpuszczalność:
w wodzie: 365 g/l (20 *C)
- KorK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 10:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam...miałem wcześniej wsadzić bób do doniczek,ale zdecydowałem się,że poczekam na ocieplenie i wsadzę prosto do gruntu...Trochę się to przeciągnęło i chcę troszkę przyspieszyć kiełkowanie. Mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób namoczyć nasiona? Kupiłem dzisiaj cztery rodzaje bobu: Karmazyn,Barton,Hangdown i Windsor. Wiecie coś więcej o tych odmianach?
Pozdrawiam miłośników bobu :P
Windsora sieję drugi rok i jak dla mojej rodziny jest z plonami na styk. Zawsze sieję dwa opakowania bobu, ale niedługo dosieję kolejne dwie.
- KorK
Dziękuje za odpowiedź. A wiesz jak namoczyć te nasiona? Ile czasu,jaka ilość wody,w jakiej temperaturze?
Zalewasz w jakimś naczyniu nasiona przegotowaną letnią wodą i pozostawiasz w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nasiona mają być przykryte wodą cały czas/ trzeba uzupełniać /. I to cała filozofia. Można potrzymać dłużej, aż do ukazania kiełków ale pilnować by nie zakisły.KorK pisze:Witam...miałem wcześniej wsadzić bób do doniczek,ale zdecydowałem się,że poczekam na ocieplenie i wsadzę prosto do gruntu...Trochę się to przeciągnęło i chcę troszkę przyspieszyć kiełkowanie. Mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób namoczyć nasiona? Kupiłem dzisiaj cztery rodzaje bobu: Karmazyn,Barton,Hangdown i Windsor. Wiecie coś więcej o tych odmianach?
- KorK
Wszystkie moje wątpliwości i pytania zostały właśnie rozwiane Dziękuje serdecznie
Jedna uwaga. Moczone nasiona nie mogą być wysiane do suchej ziemi ani ziemia nie może przeschnąć do czasu wykiełkowania bobu.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no nieźle Comciu , i co teraz zrobisz?
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Mój nie wschodził ze 2 tygodnie, wczoraj wszedłem tam z grabiami żeby coś posiać, a się okazało że bób kiełkuje Za głęboko wsadziłem