Cięcie winorośli cz. 1
Cięcie winogrona
Witam. Poproszę o wskazówkę w jaki sposób przyciąć fachowo winogron w celu spowodowania lepszego urodzaju i jakości owoców. W jakim czasie powinienem to zrobić. I jeszcze jedno; w jaki sposób pobrać naszczepkę winogrona do odrębnego posadzenia, dziękuję i pozdrawiam
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest już kilka wątków z uprawą winorośli, a niektóre także mocno rozbudowane - skarbnica wiedzy. Rozejrzyj się poczytaj bo temat szeroki .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=24
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1176
i prosze moderatora o przeniesienie do krzewów owocowych
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1176
i prosze moderatora o przeniesienie do krzewów owocowych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2008, o 18:16
Przycinanie pędów winogrona
Proszę pomóżcie-moje winogrono jest gęste,ma bardzo dużo dzikich,długich pędów.Rosnące kiście winogrona są schowane pod pędami,tak więc nie mają dostatecznie dużo słońca.Czy można podciąć?Gosia
Jeśli chcesz mieć ładne grona... to najlepszym sposobem jest powycinanie wszystkich pędów winogrona które nie owocują. I przycięcie za 3-4 liściem od ostatniego grona.
Możesz spróbować teraz to zrobić jednak nie ponoszę odpowiedzialności za skutki uboczne. A dlaczego skutki uboczne? bo takie zabiegi robi się tydzień od pojawiania się gron winogron.
Pamiętaj o podlewaniu i nawożeniu. :]
Możesz spróbować teraz to zrobić jednak nie ponoszę odpowiedzialności za skutki uboczne. A dlaczego skutki uboczne? bo takie zabiegi robi się tydzień od pojawiania się gron winogron.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2008, o 15:32
Opisze trochę...
co do podlewania:
mianowicie, winogrona winne być usytuowane w stanowiskach SŁONECZNYCH. Co za tym idzie podlewanie musi być obfite tzn. co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Podczas takiego podlewania winniśmy pamiętać ze trzeba raz a dobrze tzn. na 2 letnie winogrono trzeba wlać w dołek (np zrobiony w ziemi) około 10-15l wody. Im starsze tym większy dołek tym obfitsze podlewanie.
co do nawożenia...
proponował bym nawóz do winogron firmy Agrecol, i radziłbym stosować się to zamieszczonych tam instrukcji z tyłu opakowania.
co do podlewania:
mianowicie, winogrona winne być usytuowane w stanowiskach SŁONECZNYCH. Co za tym idzie podlewanie musi być obfite tzn. co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Podczas takiego podlewania winniśmy pamiętać ze trzeba raz a dobrze tzn. na 2 letnie winogrono trzeba wlać w dołek (np zrobiony w ziemi) około 10-15l wody. Im starsze tym większy dołek tym obfitsze podlewanie.
co do nawożenia...
proponował bym nawóz do winogron firmy Agrecol, i radziłbym stosować się to zamieszczonych tam instrukcji z tyłu opakowania.
- slaw007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2008, o 23:22
- Kontakt:
Re: Przycinanie pędów winogrona
1. Wytnij wszyskie pędy, których nie będziesz wykorzystywać w przyszłym roku do owocowania, ale tylko te co nie mają owoców .gosia_70_38 pisze:Proszę pomóżcie-moje winogrono jest gęste,ma bardzo dużo dzikich,długich pędów.Rosnące kiście winogrona są schowane pod pędami,tak więc nie mają dostatecznie dużo słońca.Czy można podciąć?Gosia
2. Pasierby (pędy boczne, które wyrosły z pędów tegorocznych) przytnij za 2-3 liściem.
Ziela1233 pisze:Jeśli chcesz mieć ładne grona... to najlepszym sposobem jest powycinanie wszystkich pędów winogrona które nie owocują. I przycięcie za 3-4 liściem od ostatniego grona.
3. Nie przycinaj teraz pędów za 3-4 lisciem za gronem, bo mało liści zostanie Ci do wykarmienia gron.
4. Z nawożeniem, to w tej chwili uważaj. Jak bardzo chcesz, to najwyzej jeszcze w najbliższych dniach możesz zastosować jakiś nawóż do winorośli bądź inny uniwersalny np.Azofoska, ale musisz pamiętać, że może to opóźnić drewnienie pędów i przemarzną Ci zimą.
Winorośla nawozi się w maju i czerwcu nawozami, które mają w składzie azot.
5. Z podlewaniem nie należy przesadzać. Młode sadzonki - które ukorzeniałem w tym lub zeszłym roku podlewam raz na 2-3 tygodnie i to tylko wtedy jak nic nie pada.
Starszy krzew np 5-cio letni jeszcze w tym roku nie podlwałem - glebę mam piaszczystą. Tegoroczne przyrosty przekroczyły już 2 metry. W zeszłym roku jeden z pędów osiągnął 3,5 metra - oczywiście został bardzo drastycznie przycięty późną jesienią.
Ziela1233 pisze:Ciąć można cały rok... ale tak obficie to tylko z tydzień po owocowaniu. Bo potem to może zaszkodzić.
Absolutnie się z tym nie zgadzam - możesz napisać skąd masz takie informację???
W jakiej literaturze można o tym poczytać???
Pozdrawiam
Sławek
Wiem to z doświadczenia ;]
mam 10 winorośli i dużo z nimi eksperymentowałem... każdy wie swoje robi według własnego uznania... za 2009 roku postaram sie założyć własną stronę internetową o roślinach ogrodowych i sadowniczych...
i zakładając taką stronę muszę mieć jakieś doświadczenie i wiedzę, bo inaczej bym sie nie ośmielił. pracuje w centrum ogrodniczym... jestem szefem działu kontroli i jakości roślin oraz szefem działu wszystkiego co przychodzi. muszę wszystko opisywać itp. sprawy.
co 9 miesięcy jeżdżę na szkolenia.
wiem może sie przechwalam ale próbuje uświadomić na ile jestem gotów pomagać na forum i na ile znam sie na winogronach. ;]
jeśli uraziłem kogoś to przepraszam ;]
mam 10 winorośli i dużo z nimi eksperymentowałem... każdy wie swoje robi według własnego uznania... za 2009 roku postaram sie założyć własną stronę internetową o roślinach ogrodowych i sadowniczych...
i zakładając taką stronę muszę mieć jakieś doświadczenie i wiedzę, bo inaczej bym sie nie ośmielił. pracuje w centrum ogrodniczym... jestem szefem działu kontroli i jakości roślin oraz szefem działu wszystkiego co przychodzi. muszę wszystko opisywać itp. sprawy.
co 9 miesięcy jeżdżę na szkolenia.
wiem może sie przechwalam ale próbuje uświadomić na ile jestem gotów pomagać na forum i na ile znam sie na winogronach. ;]
jeśli uraziłem kogoś to przepraszam ;]
- slaw007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2008, o 23:22
- Kontakt:
To muszę napisać, że zupełnie inne informację wyłuskuję z literatury dostępnej na polskim rynku jak i również z wymiany zdań na forach.Ziela1233 pisze:Wiem to z doświadczenia ;]
W opisach spotkałem się z informacjami ludzie tną krzaczki późną jesienią bądź wczesną wiosną, a Ty napisałeś, że tydzień po owocowaniu - zaciekawiło mnie to, bo jak dotąd z czymś takim się nie spotkałem.
Pozdrawiam
Sławek