Dziękuję za tak liczne odwiedziny. Jestem podbudowany, przenosi się to na rośliny, zaczyna się coś dziać...
moritius napisał(a):
Ta hybryda... Czy to tylko moje wrażenie, ze te dwa mniejsze pąki (na dole i po środku) przekształcają się w odrosty lub odrosty w pąki?
Wszystko się zgadza. To pozostałości pąków zeszłego roku, tegoroczne są wyżej.
sokolica napisał(a):
cóż to za hoja się zbiera? Fungii, Tam dao?
hoja sp. Tam Dao.
Czytałam w innym wątku, chyba u Mateusza, o przesadzaniu... Po jakim czasie należy rośliny przesadzić? Ile są w stanie wytrzymać w niezmienionym substracie? U mnie niektóre rosną w jednej doniczce i niezmienionym podłożu nawet 4 lata
Ale jeszcze się mieszczą. Przesadzałam tylko takie, które szybko urosły i się nie mieściły w swoich domkach. Nie przesadzałam jeszcze dla samej wymiany substratu. To źle?
Nie sprecyzowałaś o jakie rośliny chodzi. Kaktusy? Hoye?
Generalnie
wszystkie rośliny mogą nie być przesadzane kilka sezonów. Zależy to od jakości wody jaką są podlewane. Jeśli woda twarda to substrat szybko staje się zasadowy i korzenie mogą zamierać. U mnie kaktusy staram się przesadzać co 3-4-5 lat. Niektóre jednak z różnych przyczyn (głównie są to te o których pisaliśmy niedawno że trudno je przesadzać z racji uciążliwych cierni) siedzą w jednych doniczkach i 10 lat. Tego jednak nie polecam.
Hoje nie lubią częstego przesadzania - po nim zwykle mocno chorują. Te przesadzam tylko wtedy kiedy widzę że zaczynają źle rosnąć.
Myszoskoczek napisał(a):
czy masz w swojej hodowli ceropegię?
Mam sporo
różnych roślin. Są i ceropegie. Było więcej, zostało 3 najłatwiejsze gatunki do utrzymania bez specjalnych zabiegów.
abaddon1986 napisał(a):
Posiadasz jeden z najbardziej ukwieconych wątków na forum
Czekamy na zdjęcia kwiatów
Dziękuję.
Wczoraj jeszcze czekałem, pokazywałem pąka... Dziś już kwiat w pełnym rozkwicie:
Epikaktus French Dynasty