W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Eeee, jak taki żwawy to myślę, że da sobie rade :D Ale ciekawa jestem, czy dogoni wzrostem rodzeństwo.
Moja jedna króliczka okociła się ... obok kotnika :shock: Zaczęła drzeć sierść dzisiaj rano a wieczorem już były króliczki, nie wiem ile, pożyjemy zobaczymy. Druga rwie sierść już od tygodni i nic.

Wet ten sam ... tylko ja jestem inna :;230 Najpierw siadam za komputer, szukam czego potrzebuje, do weta przychodzę z wypisanym na kartce lekiem i każe mi go sprzedać lub zamówić, innego sposobu współpracy z nim, niestety, nie widzę.
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

BRZOSKWINKA tak czasem bywa że w miotach trafiają się słabiej rozwinięte sztuki. Mogło być też tak, że maluszek słaby był od chwili narodzin i miał utrudniony dostęp do matczynych sutków, jak go rodzeństwo przepychało. Trzymamy kciuki żeby nadrobił ;:333 U mnie wykot na koniec przyszłego tygodnia. Widzę że już gdzieniegdzie pokazuje się mlecz i inne zielonki także będzie co skarmiać.
"Konserwanty zabijają powoli"
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Albo którymś z przodków był królik miniaturowy;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

On ewidentnie niedozywiony byl/jest. Nawet futerko ma liche, jakby wylysial.
Ciekawe do obserwacji. Jak padnie to trudno.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to faktycznie, jak futerko rzadkie to nie miniatura.. Hm. No cóż zdarza się, może nadrobi.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Asiu! Mnie jeszcze przychodzi do głowy, ze został "zakażony" robakami. Nie mam już królików (od kilku lat), ale miała podobny przypadek z kociakami i wet tak powiedział - może to ten problem? :shock:
Trzymam za niego kciuki! ;:215
Ałła robicie kawał dobrej roboty! Ponawiam prośbę o adres poprzedniego właściciela kózek... ;:71 ;:163 Jestem pokojowo nastawiona, ale ...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

A skąd mogą wziąć się robaki u królików? Koty to kasa wszędzie, ale króle są izolowane.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pożywienia i tego co muchy przyniosą, niestety. Faktycznie mogą mieć robaki, chociaż akurat w przypadku tego małego trochę dziwne że tylko jeden z miotu, no ale i królikom pech się przytrafia. Jeśli samica była zarobaczona to może też "podzielić się' z młodymi no i tak to idzie.. Ostatni królik jakiego miałam, miniatura, ze sklepu tez miał robaki, na szczęście udało się go dość szybko odrobaczyć. Na małe obleńce w jelitach dobrze działa świeży ogórek z pestkami, paraliżuje je jakby i łatwiej im je wydalić, jak z innymi nie wiem bo ja miałam problem akurat z tym. Pamiętam też że dawałam jakiś środek ziołowy do wody do picia, ale dokładnie co to było to teraz nie będę wiedziała. Generalnie wszystkie stworzenia przed planowanym rozrodem dobrze jest odrobaczyć w miarę możliwości.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Z paszą? Może być tak, ze królica je ma i jej mocno nie szkodzą, a On jak się zaraził we wczesnym stadium np. przy koceniu? To tylko moje sugestie, nie wiem na pewno, że o to chodzi. ;:131 A tak mi się bidulek spodobał, ze będę teraz myśleć o nim i o biednych kózkach Ałły.
To czy później pójdzie na pasztet, czy na potrawkę to inna sprawa, ale teraz jest taki biedny! ;:167
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Ałła, wiele ciekawych rzeczy dowiedziałam się z Twojego wątku, jestem mieszczuchem przesiedłonym na wieś, tak jak Ty, kilka lat temu :) gratuluję zwierząt, kurek, kózek i królików ;:138 My mamy tylko psiaki, aleza to 3 sztuki :lol:

Jakiś czas temu pytałam jak żywić malutkiego zajączka, którego znalazła moja koleżanka w śniegu, opuszczoną malutką kulkę, trzęsącą się z zimna, mieścił się wtedy w dłoniach.

Mam dobre wieści - zajączek przeżył, bryka po mieszkaniu, pije krowie mleko, z braku polecanego kociego, podjada już powoli trawę, mlecza nie chce, wybredny maluch :D

Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynamon, coś takiego!! Toż to niesamowite! Będzie udomowiony zając :D

Ja mam takie przeboje z kozą Małgośką, pamiętacie? to ta z dziwnym strzykiem, co ma dwie dziurki. Otóż, oficjalnie oświadczam, że kozy też miewają ADHD :;230 Nie da się ją uwiązać do pasienia się ( wygon w trakcie robienia ogrodzenia), tak krzyczy, beczy, stęka i wyje, że jeszcze nie słyszałam żeby kozy wydawały takie dźwięki. W rezultacie wszystkie kozy pasą się uczepione na łańcuchach a Małgośka skacze między nimi, chodzi za mężem jak pies, bawi się z kotami, przychodzi do mnie do kuchni i prosi o obierki z ziemniaków lub wiesza razem ze mną pranie :;230 Pod czas dojenia niby stoi w miejscu ale wszystkie części ciała jakoś, niby się ruszają i cały czas głową wierci, jakby chciała się zapytać: No już??!! Długo jeszcze?? ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przedstawiam Państwu kolejną naszą podopieczną!

Tak wyglądała tydzień temu :(

Obrazek Obrazek

Teraz jest tak :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Kózka jest jakiejś rasy bezrożnej , ma dwa proporcjonalne dzędzelki na szyi, co jest oznaką szlachetności :D Jest bardzo miękka w dojeniu, ma duże wygodne strzyki i bardzo szybko się rozdaja. Dałam jej na imię Marmurka, jest kochana ale bardzo płochliwa, potrzeba czasu żeby zrozumiała i uwierzyła, że już nikt jej krzywdy nie zrobi.
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Marmurka wygląda prześlicznie ;:63 . Zupełnie przypadkiem i niecelowo zakochałam się w twojej kozie :;230 ...
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”