Ogrody botaniczne, parki, itp.
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrody botaniczne, parki, itp.
Ogrody Keukenhof w Holandii.
Niestety połowa kwietnia okazała się w tym roku terminem nietrafionym. Opóźniająca swoje przyjście wiosna zakłóciła również kalendarz kwitnień w wiosennych ogrodach Holandii.
Dane pobrane z internetu:
Keukenhof uważany jest za najpiękniejszy wiosenny ogród świata.
Co roku jesienią w Keukenhof sadzi się tam ponad 7 mln różnych roślin cebulowych - tulipanów, hiacyntów, żonkili, narcyzów, które oglądają wiosną miliony turystów (ogród czynny jest tylko o tej porze roku, w tym roku od 21 marca do 20 maja). To unikatowe miejsce, chociaż liczy sobie dopiero 63 lata, stało się jedną z najpopularniejszych atrakcji Holandii. Rozciąga się na obszarze 32 h i co roku kwitnie tutaj ok. 4,5 mln tulipanów w 100 odmianach. Ponadto rośnie tu 2 500 drzew 87 gatunków, a łączna długość alejek, którymi spacerują odwiedzający wynosi 15 km. Keukenhof to również największy w Holandii park rzeźb i - jak twierdzą miejscowi - najczęściej fotografowane miejsce na świecie.
Tyle tytułem krótkiego wprowadzenia.Ponieważ niskie temperatury nie pozwoliły tulipanom i hiacyntom rozkwitnąć na czas,organizatorzy ratowali sytuację dekorując zielone - nie rozkwiecone trawniki tulipanami przywożonymi w skrzynkach z Francji.Ale o tym w dalszej części.
Ogród jest udostępniany zwiedzającym tylko 8 tygodni w roku - od połowy marca do połowy maja.
Brak wiosennych kolorów na trawnikach,widać poukładane skrzynki z tulipanami.
..
..
..
Ponieważ od rana solidnie padało postanowiliśmy spacer alejkami parku odłożyć na później a zwiedzanie zaczęliśmy od hali ze storczykami.
Dla wszystkich miłośniczek Vand spragnionych kwitnień wstawiam troszkę kolorów storczykowych piękności wystawianych w tym roku w jednej z hal Ogrodów Keukenhof w Holandii.
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Każdy z producentów storczyków wystawiał swoje rarytasy na odrębnym stoisku.Dlatego niektóre zdjęcia moga powtarzać odmiany które już były wcześniej.
Następna grupa
..
..
..
..
..
Największa grupę stanowiły phalaenopsisy.[/b
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Jeszcze storczykowy mix
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Uff...ile tego jest .Na razie zakończyłam fotorelację z przeglądu wystawianych storczyków.
Przed nami jeszcze hala z tulipanami,żonkilami,pięknymi różami.
I oczywiście parkowe aleje Keukenhof.
Ale to już następnym razem .
Niestety połowa kwietnia okazała się w tym roku terminem nietrafionym. Opóźniająca swoje przyjście wiosna zakłóciła również kalendarz kwitnień w wiosennych ogrodach Holandii.
Dane pobrane z internetu:
Keukenhof uważany jest za najpiękniejszy wiosenny ogród świata.
Co roku jesienią w Keukenhof sadzi się tam ponad 7 mln różnych roślin cebulowych - tulipanów, hiacyntów, żonkili, narcyzów, które oglądają wiosną miliony turystów (ogród czynny jest tylko o tej porze roku, w tym roku od 21 marca do 20 maja). To unikatowe miejsce, chociaż liczy sobie dopiero 63 lata, stało się jedną z najpopularniejszych atrakcji Holandii. Rozciąga się na obszarze 32 h i co roku kwitnie tutaj ok. 4,5 mln tulipanów w 100 odmianach. Ponadto rośnie tu 2 500 drzew 87 gatunków, a łączna długość alejek, którymi spacerują odwiedzający wynosi 15 km. Keukenhof to również największy w Holandii park rzeźb i - jak twierdzą miejscowi - najczęściej fotografowane miejsce na świecie.
Tyle tytułem krótkiego wprowadzenia.Ponieważ niskie temperatury nie pozwoliły tulipanom i hiacyntom rozkwitnąć na czas,organizatorzy ratowali sytuację dekorując zielone - nie rozkwiecone trawniki tulipanami przywożonymi w skrzynkach z Francji.Ale o tym w dalszej części.
Ogród jest udostępniany zwiedzającym tylko 8 tygodni w roku - od połowy marca do połowy maja.
Brak wiosennych kolorów na trawnikach,widać poukładane skrzynki z tulipanami.
..
..
..
Ponieważ od rana solidnie padało postanowiliśmy spacer alejkami parku odłożyć na później a zwiedzanie zaczęliśmy od hali ze storczykami.
Dla wszystkich miłośniczek Vand spragnionych kwitnień wstawiam troszkę kolorów storczykowych piękności wystawianych w tym roku w jednej z hal Ogrodów Keukenhof w Holandii.
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Każdy z producentów storczyków wystawiał swoje rarytasy na odrębnym stoisku.Dlatego niektóre zdjęcia moga powtarzać odmiany które już były wcześniej.
Następna grupa
..
..
..
..
..
Największa grupę stanowiły phalaenopsisy.[/b
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Jeszcze storczykowy mix
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
Uff...ile tego jest .Na razie zakończyłam fotorelację z przeglądu wystawianych storczyków.
Przed nami jeszcze hala z tulipanami,żonkilami,pięknymi różami.
I oczywiście parkowe aleje Keukenhof.
Ale to już następnym razem .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 cze 2012, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepiekne zdjecia, uczta dla oczu i duszy.
Pozdrawiam i dziekuje
Pozdrawiam i dziekuje
Czytam Was namietnie Pozdrawiam Basia
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagoda1 Dzięki za relację z tegorocznego Keukenhof
Byłam w 2010 i chętnie zobaczę aktualności
Byłam w 2010 i chętnie zobaczę aktualności
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
LaViol Byłaś z wycieczką czy indywidualnie?W tym roku było chłodno i poark nie był jeszcze tak rozkwiecony jak powinien.Chętnie bym się wybrała za rok ale chyba już z wycieczką - np na majówkę.
Mam prośbę do forumowiczek z Wrocławia. Czy już kwitną azalie japońskie i rododendrony w Ogrodzie Japońskim i Botanicznym ?. Jeśli tak to bardzo proszę o informację w tym wątku. U nas na Górnym Ślasku pączki jeszcze nie rozwinęte, opóźnienie kwitnienia dość znaczne.
-- 3 maja 2013, o 09:30 --
Mam prośbę do forumowiczek z Wrocławia. Czy już kwitną azalie japońskie i rododendrony w Ogrodzie Japońskim i Botanicznym ?. Jeśli tak to bardzo proszę o informację w tym wątku. U nas na Górnym Ślasku pączki jeszcze nie rozwinęte, opóźnienie kwitnienia dość znaczne.
-- 3 maja 2013, o 09:30 --
Ja nie z Wrocławia, ale w niedzielę rodzina była i mogę odpowiedzieć . Jeszcze nie. Dopiero się pomału zaczyna. W tej chwili pięknie kwitną jednak m.in magnolie, wiśnie....
Ups...to są wiadomości z Wojsławic. Myślę jednak, że we Wrocławiu jest podobnie
Ups...to są wiadomości z Wojsławic. Myślę jednak, że we Wrocławiu jest podobnie
Dziękuję za informację. Rzeczywiście we Wrocławiu będzie tak samo. Poczekam na azalie, gdyż ogród japoński jest wówczas najpiękniejszy. Pozdrawiam.
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Byłam indywidualnie. Zwiedzałam dokładnie 2 maja. Wszystko było wtedy w pełnym rozkwicie. Szkoda tylko, że pogoda nie dopisała, bo cały dzień lało na przemian z deszczem i wiało okrutnie. Ale i tak byłam wielce szczęśliwajagoda1 pisze:LaViol Byłaś z wycieczką czy indywidualnie?W tym roku było chłodno i poark nie był jeszcze tak rozkwiecony jak powinien.Chętnie bym się wybrała za rok ale chyba już z wycieczką - np na majówkę.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Nie wiem, czy już były zdjęcia z arboretum w Rogowie w tym wątku. Oto kilka ubiegłorocznych zdjęć z tego uroczego miejsca.
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
O rety! Bajkowo! Idę tam!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
i kilka moich fotek również z Wojsławic. Okres - maj, kwitły azalie, teraz pewnie juz róże szykują się do kwitnięcia:)
i same kwiaty:
i same kwiaty:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana