Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Krysia - czemu padły? z podłożem było coś nie tak?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry wieczór czy ktoś z bardziej doswiadczonych pomidorowo zakręconych miał może polskie odmiany póżne do długiego przechowywania.Nazywały się bolek i lolek i producent podawał,że mogą leżeć nawet do stycznia Z tego co zdążyłem się dowiedzieć wynika,że mogły być te odmiany w obiegu nawet 20 lat wczesniej.A może zna ktoś aktualne odmiany w tym typie?
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Te pomidory trzymałam w biurze, nagle w jednym dniu wszystkie zaczęły żólknąć i więdnąć. Zaczęło się od góry, korzonki i łodyżki były zdrowe. Póżniej przechylały główki i usychały. W tym samym podłożu miałam siane pomidorki w domu i tamte żyją i maja się dobrze. Zdarzyło mi się to pierwszy raz:(Agulka11 pisze:Krysia - czemu padły? z podłożem było coś nie tak?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Strasznie mi przykro...
A może ktoś w biurze pozazdrościł Ci rozsady...i czymś podlał?
A może ktoś w biurze pozazdrościł Ci rozsady...i czymś podlał?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Krystyna551
- 200p
Mi też przykro, bo wizja pięknych kalmanów i innych które zginęły prysła jak bańka mydlana. Ale mam jeszcze całkiem sporo innych sadzonek, tych z domu. Pomidorki będą, choć nie wszystkie odmiany, no i znajomi którym obiecałam sadzonki bedą musieli mi wybaczyć. A czy ktoś mi czymś podlał, tego nie wiem...
Krystyna
Krystyna
Krystyna551 przysięgnij się, że nie podlałaś dużą dawką nawozu, bo tylko to mi przychodzi do głowy.
Jeśli tak zrobiłaś to mogłaś sadzonki odwodnić - nastąpił wzrost stężenia roztworu w podłożu powyżej wartości stężenia soku w komórkach.
To tak naukowo brzmi, ale roślina próbuje się ratować 'rozcieńczając' swoimi płynami szkodliwe dla niej stężenie w piodłożu. Zazwyczaj wtedy popełnia 'samobójstwo' przez ludzką głupotę
To się dzieje nagle, roślina więdnie i pada, jeśli nie ma akcji ratunkowej
Jeśli tak zrobiłaś to mogłaś sadzonki odwodnić - nastąpił wzrost stężenia roztworu w podłożu powyżej wartości stężenia soku w komórkach.
To tak naukowo brzmi, ale roślina próbuje się ratować 'rozcieńczając' swoimi płynami szkodliwe dla niej stężenie w piodłożu. Zazwyczaj wtedy popełnia 'samobójstwo' przez ludzką głupotę
To się dzieje nagle, roślina więdnie i pada, jeśli nie ma akcji ratunkowej
- Krystyna551
- 200p
Podlewałam tylko czystą wodą. Były jeszcze przed pikowaniem. Więdły w oczach. Sama nie zrobilabym im takiej krzywdy żeby je przenawozić. Pewnie nigdy się nie dowiem dlaczego zginęły. Aparat mi padł i nie mogę pokazać jak to wygląda...Zwłaszcza że te trzymane w domu są wzorowe.
Krystyna
Krystyna
One żyją? i miały/mają liście właściwe?
Szkoda, że nie możesz pokazać.
Szkoda, że nie możesz pokazać.
- Krystyna551
- 200p
Te w domu żyją, te z biura padły prawie wszystkie...zostało kilka kikutków:( Pierwszą parę liści właściwych już miały.
Krystyna
Krystyna
Krystyna, a może ktoś wietrzył pomieszczenie i zimne powietrze im zaszkodziło . Mój mąż kilka lat temu też wywietrzył na śmierć ok. 20 malutkich sadzonek. Dobrze, że miałam jeszcze sporo do pikowania na innym oknie i nie musiałam kupować.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Krystyna551
- 200p
Nie mam pojęcia. Ale juz ich nie wskrzeszę. Muszę dbać o te, które mi zostały. ( te z mieszkania).
Krystyna
Krystyna
a z moimi rozsadami nadal jest kiepsko są obwiędłe, łodyżki takie cieniutkie że szkoda gadać teraz na dodatek zaczynają żółknąć im listki, już sama nie wiem co mam robić , chyba nic z nich nie będzie POMOCY
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawdopodobnie zamarły, obgniły korzonki od nadmiaru wilgoci . Jeżeli masz w kubkach miejsce, to proponuję dosypać ile się da ziemi - ale tylko lekko wilgotnej. Może puszczą w tej warstwie dodatkowe korzenie.