Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tulipany cz.2

Post »

Samsu pisze:Kasiu to balkon :D
Łommmattkooo jedyna... :;230 :;230 :;230 Zmyliło mnie to siedzenie.... Ale nie zmienia to faktu, że wygląda to razem super ;:215
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie, gatunki botaniczne już przekwitły....

Obrazek Obrazek

...a zaczynają mieszańce Darwina:

Obrazek Obrazek

Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Loki i _fox_ dziękuję :wink: .
Więcej pasuje do Zurela, v Czechy sprzedawane Lukon Glads:
http://www.lukonglads.cz/tulipan-shirley-p-983
http://www.lukonglads.cz/zurel-p-1064
Shirley i Zurel piszę na zakupy jesienią....znowu będzie to kosztować sporo pieniędzy ;:124

Dlaczego nemuhu miała taniej rozrywki :tan
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
200p
200p
Od: 17 lut 2013, o 16:11

Post »

Czuję się jak w Keukenhof...
Cudne te Wasze cebulkowce. ;:138
Ania
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

_fox_ , Abu Hassan ma bardzo piękny kolor ;:97
Gavotu chyba mam w ogrodzie....bezimienny tulipan, (u nas teraz słońce nie świeciło i długo nie będzie świecić)....nie rozwijać sobie.
Jest to Gavota?
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... tusim.jpg/
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:

Obrazek

po czym te niby płatki wybarwiają się (na przykład tak):

Obrazek

Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

Fox, tu.ja, Magdalen pięknie :D
Locutus mamy prawie to samo :wink: wrzucę fotki w weekend,
Samsu, Magdallena zima nas postraszyła, ale jednak natura głupia nie jest :wink: czekam na Wasze kwitnące...

Zmoderowano. Regulamin. /Iwona
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:

Obrazek

po czym te niby płatki wybarwiają się (na przykład tak):

Obrazek

Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?

Nie wiem czy jestem znawcą tulipanów ale mogę powiedzieć ci jak ja sobie radzę w niejasnych sytuacjach. Jeśli kwiat wykazuje cechy wirusa sprawdzam liście, jeśli są mozaikowe to jest to na sto procent wirus. Jeśli liście są jednolite ścinam sam kwiat i niszczę go, jednocześnie cebulę sadzę odosobnioną i obserwuję bo często zdarza się, że mozaika liści występuje dopiero w następnym roku. Nie widziałam nigdy takich objawów u siebie w ogrodzie. Gdybyś mógł zrób zdjęcie pojedynczego kwiatu a nie grupy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11

Post »

Amster moja kępka tulipanów wygląda identycznie,może to tak ma być. Ilona
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Czytałam w majowym numerze "Przepisu na ogród", że wirus objawia się paskami na kwiatach i liściach. A na Twoich tych pasków nie widzę. Więcej nic nie wniosę do dyskusji :roll: bo uprawiam tulipany dopiero od roku i moje doświadczenie jest znikome.
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Ok, postaram się jutro zrobić ujęcie innej sztuki takiej jeszcze nie wybarwionej.
pawel116
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2013, o 22:39

Co robię nie tak z tulipanami?

Post »

Witam,
Jestem nowy na tym forum, w związku z czym chciałem wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jednocześnie proszę o wyrozumiałość jeżeli zamieściłem ten wątek w nieodpowiednim dziale.
W tym roku na jesieni planuję posadzić cebule tulipanów w doniczce (jestem wielbicielem tulipanów z rodziny Apeldoorn - Apeldoorn, Golden Apeldoorn oraz Apeldoorn's Elite). Robiłem to już 2 razy, ale jeszcze nigdy kwiaty nie zakwitły :( Kupowałem cebule w sklepie ogrodniczym i przechowywałem w domu do czasu sadzenia (koniec października). Sadziłem do normalnej doniczki, podlewałem jeden raz obficie, po czym zanosiłem do piwnicy i ustawiałem przy okienku, gdzie jest najchłodniej (zimą ok. 10-15 stopni). Na wiosnę przenosiłem do mieszkania (temp. 20 stopni), były ok. 5 centymetrowe grube pędy z kwiatami, ale blade... Mimo regularnego podlewania pędy nie rozwijały się i zaczynały gnić. Wcześniej niektóre z nich tak jakby rozsadziło od środka. Nie potrafię zrozumieć co jest tego przyczyną i co robię nie tak przy sadzeniu/przechowywaniu/podlewaniu, że tulipany nie zakwitają. Proszę o pomoc, chciałbym w końcu kiedyś ujrzeć w swoim domu piękne kwiaty.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Amster a jaką odmianą miały być te twoje tulipany, moje wyglądają identycznie a sadziłam jako Texas Flame.
Pozdrawiam Magda
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”