Pędraki to dzieci chrabąszczy które latają w dużych ilościach w maju i składają jaja do ziemi a po chyba trzech latach następuje wychodzenie do powierzchni ziemi i obgryzanie korzeni.czyli twoje pędraki były złożone trzy lata temu.trrzeba zamykać folie na noc w maju przy oblocie chrabąszczy aby nie złożyły jaj.a chemicznie.to tylko dursban do podlewania pod korzeń.wbija sië lance obok krzaka w pompowuje oprysk.to jedyna metoda na już złożone jajazuzia55 pisze:Mam już pierwszy problem w tunelu.Zauważyłam 2 zwiędnięte krzaki pomidorów i kilka sałaty rzymskiej.Po wyjęciu ich z ziemi okazało się,że mają obgryzione korzenie.Pomidory były sadzone dosyć głęboko,więc 1 krzak zaczął już wypuszczać korzonki powyżej ucięcia.Rozgrzebałam ziemię i znalazłam okazałego pędraka .Nie wiem czy to jego dzieło,bo sałata jest w znacznej odległości od tych pomidorów a może tego dziadostwa jest dużo więcej.Czym je"potraktować",aby odczepiły się od moich roślinek?
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
To nie jest susza w znaczeniu suchej gleby. Susza fizjologiczna może wystąpić nawet wtedy, gdy roślina stoi w wodzieforumowicz pisze: zjawisko suszy fizjologicznej,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Susza_fizjologiczna
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
Ale zwija dolne czy górne liście?
Witam wiec postanowiłem zrobić fotki czym lepszym jak aparat. Wiec tak nie ma śladu na żadnej sadzonce fioletu a przynajmniej mi się tak wydaje. Co dziwne częśc krzaczków ma sie w miarę ok tzn liście lekko oklapnięte .Dość duże zróżnicowanie jeśli chodzi o wzrost. Te bardziej pozwijane jaką rosę widoczną na ściankach kubków. A czemu tak duża rozbieżność we wzroście?
P.S pytałem czy ktoś nie podlewał jak mnie nie było. Odpowiedź dość obficie.
P.S pytałem czy ktoś nie podlewał jak mnie nie było. Odpowiedź dość obficie.
rosa rosą ale gdzie korzenie??
Teraz, na tych zdjęciach wygląda, że maja za sucho.
Krysiu, a co to za "perfumy", bo nie wiem ? A nornic ci u mnie dostatek i taka wiedza była by bardzo przydatna. Czy chodzi tu może aromatyczną pokrzywiankę (pokrzywówkę)?Krystyna551 pisze:Ja miałam kiedyś nornice w inspekcie, wykurzyłam je "ruskimi perfumami" rozcieńczonymi z wodą i wlanymi do norek. Co prawda przez kilka dni nie mogłam znieść tego "zapachu" , ale szkodniki się wyniosły
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Sucho nie mają na spodzie ziemia jest dość mokra. Co do korzeni jak słusznie widzicie jest ich nadzwyczaj mało po prostu mało nie tak jak w większych sadzonkach ze są tylko one widoczne Co to kurna może być pozwijane liście od spodu są czyste nie ma żadnych nalotów robactwa czy pleśni.
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Czy ktoś pomoże i powie co moim dolega.Na mój post nikt nie odpowiedział.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po kolorze widać, że roślina nie pobiera fosforu, a przyczyny to mogą być : za zimno, wysokie pH, nadmiar wapna, a także mogły być czasowo przegrzane lub po prostu ziemia uboga. W podłożach torfowych może też wystąpić niedobór miedzi, co też hamuje wzrost.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ludwiku dziękuje za odpowiedz.sadzonki trzymam w domu na oknie w kuchni.Jeżeli pogoda pozwala to wystawiam na słonko.Co zrobić żeby "ożyły" Podłoże kupiłam do siewek .Pozdrawiam.
A marka tego podłoża to tajemnica ?jonatanka pisze:Podłoże kupiłam do siewek