Ogród Architekta Krajobrazu :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Architekta Krajobrazu :)

Post »

Hej Kasiu, witam w moich progach :D

Jak zakończę pracę z nasadzeniami to pewnie akurat będziemy się stąd wyprowadzać ;) chociaż kto wie co to będzie... ;:173

w najbliższym czasie (gdy tylko finanse pozwolą) w planach zakup 2 niższych mat bambusowych, ok 25szt tujek (na ścianę południową), uzupełnienie kory na rabatach i zakup czegoś drzewiastego (magnolia?)
trochę myślę nad wisterią w donicy przy filarze na tarasie... tylko czy ona mi nie wymarznie tutaj... będę musiała coś pokombinować
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj dianek! Z trawnikami wysiewanymi zawsze zabawa. Jaka to wystawa, pd? Jak będziesz miała możliwość, dosypuj kompostu wiosną i mocno wygrabuj trawnik przerywając darń. Co do walca mam mieszane uczucia, bo jednak zawsze zgniata przestrzenie w glebie zabierając tlen. Macie małą powierzchnię, więc warto może w widły ogrodnicze się zaopatrzyć i nakłuwać.
Wisteria w donicy? Wiesz, że ona musi mieć solidną podporę?
A borówek ile macie?
No i ciekawa jestem Twojej wizji ogródka. Napisz coś więcej, jak to widzisz.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pacynko,
zwalcować trzeba było, bo by nam świeżo dosypana ziemia zwiała ;) ogródek jest w okół mieszkania na narożniku południowo-wschodnim, brak żyznej ziemi, developer wysypał tylko tzw zasypówkę - ziemię spod wykopów na bloki, w naszym przypadku to ił i piach :/
od wideł wolimy walec z kolcami (takie kolce jak na fotkach wyżej - zakładane na walec) - szybciej i skuteczniej się napowietrza :) a walec lekki tak czy inaczej, więc po zabiegu napowietrzania i walcowania ziemia jest bardziej spulchniona niż była i jest do tego mniej więcej równo :)

borówkę mamy jedną, więcej to nam się tutaj nie zmieści ;) z owocowych są jeszcze maliny i jeżyny, żurawina, planowane jest również kiwi i więcej chyba nic za bardzo nie wejdzie

dalsze plany tak ogólnie to kolekcjonerskie miniaturki, kilka azalii japońskich na stronę wschodnią, karłowe cyprysiki, świerki, jałowce płożące, ostateczny dobór gatunków się wyklaruje jeszcze ;)

co do wisterii - wiem, że potrzebuje silnej podpory, cośby się do filarka zamontowało, to nie problem,chociaż ja się zastanawiam czy nie prowadzić jej w formie karłowej, bardziej po dużego bonsaia - muszę przemyśleć temat
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A ja do walca mam mieszane uczucia, chociaż sama posiadam takowy. Jeśli już macie w miarę równo, to może jednak kupcie sobie widły, może wertykulator ręczny. Nie ma co zgniatać więcej, naprawdę. E tam, nie zwiało by Ci dosypanego gruntu. Warto zainwestować w kompostownik, bo chyba nie wypatrzyłam ;>
Jakbyście jednak upchnęli dodatkową borówkę, to warto. Sadzenie parami, a co za tym idzie gdyż zapylenie krzyżowe pyłkiem innej odmiany znacznie zwiększa plony.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na kompostownik nie ma miejsca - nie postawię sobie śmierdzącej skrzynki 2-3m od okien ;)

borówkę chyba upchniemy, nad aronią się jeszcze zastanawiam bo ja uwielbiam.. tylko muszę poszukać karłowych odmian

co do walca itp - raczej nic nie będziemy kupować, bo nie mamy gdzie tego trzymać, walec 30kg z kolcami można wypożyczyć, znacznie bardziej ubijamy trawę chodząc po niej, więc taki przejazd jej nie zaszkodzi na pewno (z resztą walca wypełniać wodą całego nie trzeba, można wlac 10l, żeby tylko kolce się wbijały - chyba tak będzie najłatwiej)..z z resztą - zobaczymy czy nam ta trawa w ogóle ruszy, wczoraj pierwszy raz od zimy padał deszcz ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Padał to chyba mało powiedziane. Toż to ulewa była!
A kompostownik naprawdę nie śmierdzi. Dziwię się zawsze jak ktoś boi się zapachu. Jeśli kupisz specjalny kompostownik, tym bardziej. Można go zamaskować, a warto.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam z rewizytą :wit ogródeczek malutki ale ładnie zagospodarowany :)
a trawa wyrośnie.. widzę że sąsiedzi mają zielono więc i u ciebie tak będzie :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

strasznie nie mam czasu ostatnio :?
w weekend przyjeżdżają do nas 24 smaragdy i 2 sunkisty
będziem sadzić :)

i muszę bambusy zamówić, tylko nie ma kiedy :roll:
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

No i tworzy się ładny ogród:). Powodzenia!
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Każde maleństwo trudno zaaranżować, ale Ty nie miałabyś dać rady :wink:
Czas to obecnie chyba u każdego w niedomiarze, niestety. Musimy się cieszć z tych kilku ciepłych i słonecznych miesięcy
To się Wam roboczy weekendzik szykuje. Trzymam kciukasy i będzie ;:215
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a gdzie fotki :shock: :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”