Tulipany cz.2
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.2
Może to i Texas Flame, bo tego miałem sporo. Ale nie oznaczałem miejsca. Z pewnością Texas Flame nie wygląda tak jak te kikutki
Dostrzegłem jednak dzisiaj, że obok rosnąca korona cesarska też ma podobnie zdeformowane kwiaty. Coś jest więc na rzeczy.
Dostrzegłem jednak dzisiaj, że obok rosnąca korona cesarska też ma podobnie zdeformowane kwiaty. Coś jest więc na rzeczy.
Re: Co robię nie tak z tulipanami?
pawel116 pisze:Witam,
Jestem nowy na tym forum, w związku z czym chciałem wszystkich bardzo serdecznie przywitać i jednocześnie proszę o wyrozumiałość jeżeli zamieściłem ten wątek w nieodpowiednim dziale.
W tym roku na jesieni planuję posadzić cebule tulipanów w doniczce (jestem wielbicielem tulipanów z rodziny Apeldoorn - Apeldoorn, Golden Apeldoorn oraz Apeldoorn's Elite). Robiłem to już 2 razy, ale jeszcze nigdy kwiaty nie zakwitły Kupowałem cebule w sklepie ogrodniczym i przechowywałem w domu do czasu sadzenia (koniec października). Sadziłem do normalnej doniczki, podlewałem jeden raz obficie, po czym zanosiłem do piwnicy i ustawiałem przy okienku, gdzie jest najchłodniej (zimą ok. 10-15 stopni). Na wiosnę przenosiłem do mieszkania (temp. 20 stopni), były ok. 5 centymetrowe grube pędy z kwiatami, ale blade... Mimo regularnego podlewania pędy nie rozwijały się i zaczynały gnić. Wcześniej niektóre z nich tak jakby rozsadziło od środka. Nie potrafię zrozumieć co jest tego przyczyną i co robię nie tak przy sadzeniu/przechowywaniu/podlewaniu, że tulipany nie zakwitają. Proszę o pomoc, chciałbym w końcu kiedyś ujrzeć w swoim domu piękne kwiaty.
Pozdrawiam
-brak światła w piwnicy / mam ten sam problem z rozmnażaniem i dochowaniem roślin do wiosny
-przelewasz je za dużo wody ---------- nie ma fotosyntezy , wode lejesz i on gnije , wypuści ,bo to silne rośliny , przenosisz do domu i pada . Różnica temperatur z 10 na 20.Roślina głupieje .
Na parapet w chałupie do doniczki.Wystawa południowa.I po żadnych tam piwnicach nie trzymać w donicach .
Chyba, że luzem opatulone w trociny .Wykopałem, położyłem ,zapomniałem . puściły kły , zauważyłem ,posadziłem, czekam
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Co robię nie tak z tulipanami?
Rozumiem.robertP2 pisze: -brak światła w piwnicy / mam ten sam problem z rozmnażaniem i dochowaniem roślin do wiosny
-przelewasz je za dużo wody ---------- nie ma fotosyntezy , wode lejesz i on gnije , wypuści ,bo to silne rośliny , przenosisz do domu i pada . Różnica temperatur z 10 na 20.Roślina głupieje .
Na parapet w chałupie do doniczki.Wystawa południowa.I po żadnych tam piwnicach nie trzymać w donicach .
Chyba, że luzem opatulone w trociny .Wykopałem, położyłem ,zapomniałem . puściły kły , zauważyłem ,posadziłem, czekam
A kiedy najpóźniej można posadzić takie cebule, żeby się nie zeschły? Zależy mi na tym, żeby kwiaty wyrosły na wiosnę. Mam je trzymać przed posadzeniem w ciemności?
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amster moje cudaki które miały być Texas Flame z lekka zaczynają nabierać czerwonych przebarwień i wyglądają dziś tak
Pozdrawiam Magda
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Fox ? bardzo możliwe, chociaż takowej odmiany nie kupowałem ? tak czy siak nawet ładniejsze toto niż miało być, więc nie narzekam...
A poniżej kolejne tulipanowe kwitnienia:
Pozdrawiam!
LOKI
A poniżej kolejne tulipanowe kwitnienia:
Pozdrawiam!
LOKI
- amster
- 500p
No u mnie właśnie jest to samo.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
No i ja mam to samo ale już się zastanawiałam czy nie są chore takie jakieś poskręcane.Dobrze ze to ich tylko taka ich uroda
.
.
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Pinkola super masz tulipany,a te na ostatnim zdjęciu ,gdzie kupowałaś cebule?
- amster
- 500p
No więc własnie to nie jest taka ich uroda, tylko taka ich choroba. One powinny wyglądać zupełnie inaczej.Elżunia 1187 pisze:No i ja mam to samo ale już się zastanawiałam czy nie są chore takie jakieś poskręcane.Dobrze ze to ich tylko taka ich uroda
.
Dodam że oryginalny Texas Flame ma jasny słupek i pylniki a tu widać coś czarnego
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Tomku ale one nie wyglądają jakby były chore.Nie mają żadnych plam ani smug na kwiatach czy na liściach.No ale jeżeli trzeba to muszę je jak najszybciej usunąć
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- amster
- 500p
Kiedy przyobserwowałabyś cały proces rozwoju kwiatu zauważyłabyś, iż zachowuje się nie typowo dla tulipanów.
Tak więc jutro karczowanie mnie czeka.
Tak więc jutro karczowanie mnie czeka.