Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
_fox_

Re: Tulipany cz.2

Post »

Akurat tej odmiany nie mam :( mam Texas Gold i Aquila ale żeby kolor słupka i pylników zmieniło ??
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie trochę mnie to wszystko dziwi.Musiały one już chore trafić do sklepów bo mieszkamy w różnych miejscach a kwiaty mamy takie same chore.Jutro jednak tez idę od samego rana na działkę i pozbywam się problemu.Jak myślicie cebulki to od razu zniszczyć czy przesadzić gdzieś w kącie i obserwować same liście
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Moje tulipany jeszcze w pączkach są
Obrazek
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
_fox_

Post »

Na ogół na liściach nie ma żadnych objawów, tylko podczas kwitnienia można zauważyć, te z wirusem rosną u mnie obok normalnych i jest OK. jak na 20 lat uprawy tej odmiany nie narzekam.
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Tak tylko te maja ładne proste płatki a tamte już od początku jakieś poskręcane
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Okazy zawirusowane są piękne, kolory przechodzą w smugi paski i płomienie, czasami wnętrza płatków mają inne wzory niż zewnętrzna ich część. Niestety zmiany te na tyle osłabiają roślinę, że słabnie i w końcu obumiera. A wirus przenosi się na inne tulipany w Waszym ogrodzie. Rzadko spotyka się osoby, które potrafią zrezygnować z pięknych kwiatów dotkniętych wirusem. Tak niestety musimy postępować, sfotografować i zniszczyć cebule. Handel i wymiana zawirusowanymi cebulami jest prawnie zakazana w całej Europie, więc jeśli ktoś Wam sprzedał chore cebule to dochodźcie swoich praw.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Co robię nie tak z tulipanami?

Post »

pawel116 pisze:
robertP2 pisze: -brak światła w piwnicy / mam ten sam problem z rozmnażaniem i dochowaniem roślin do wiosny
-przelewasz je za dużo wody ---------- nie ma fotosyntezy , wode lejesz i on gnije , wypuści ,bo to silne rośliny , przenosisz do domu i pada . Różnica temperatur z 10 na 20.Roślina głupieje .

Na parapet w chałupie do doniczki.Wystawa południowa.I po żadnych tam piwnicach nie trzymać w donicach .
Chyba, że luzem opatulone w trociny .Wykopałem, położyłem ,zapomniałem . puściły kły , zauważyłem ,posadziłem, czekam :lol:
Rozumiem.
A kiedy najpóźniej można posadzić takie cebule, żeby się nie zeschły? Zależy mi na tym, żeby kwiaty wyrosły na wiosnę. Mam je trzymać przed posadzeniem w ciemności?

To wszystko zależne od warunków przechowywania.W domu zazwyczaj jest za sucho i za ciepło.Mi z paru zrobiły się suszki.Zapomniałem o nich .
A te trzymane cebulaki w piwnicy pierwsza klasa /oczywiście w ciemności trzymałem.
Pojemnik jaki i w drobną trocinę.
Do doniczki nie sadziłem to za bardzo nie podam Ci terminu bo nie wiem.Tak sądzę, że w styczniu jak posadziśz, a potem podpędzisz to na wiosnę zakwitną.

/tu w razie czego proszę mnie poprawić jak się mylę przez bardziej doświadczonych tulipanowców :lol: /
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
elifit
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 12:54

Post »

Witajcie,

Moje kilkuletnie tulipany w tym roku nie wypuściły pąków. Już chyba nie zakwitną. Może za ciasno mają? Przesadzić je?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Tulipany trzeba co dwa lata wyjowac z ziemi jak uschna liscie i wsadzic jesienia. Pozwala to cebulkom kwitnac. Jak rosna przez lata nie wykopywane to przestaja kwitnac.
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Moje nowe zdjęcia:
Burgundy i Mistress
Obrazek
Holland chic i Inzell
Obrazek
Holland chic? Ballade lady? Nie wiem...co to jest.
Obrazek
Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
pawel116
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2013, o 22:39

Post »

Dzisiaj w ogródku sąsiadki zauważyłem młodego tulipana należącego do gromady tulipanów pojedyńczych późnych. Z tego co się orientuję jest on koloru żółtego (żółty kielich i pręciki), niewielki, na cienkiej łodydze, zakwita nie wcześniej niż w połowie maja. Wydaje mi się, że rośnie dziko. Czy ktoś wie jak nazywa się ta odmiana??
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Magda
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

posadziłam 600 tulipanów i zaczynają się rozkręcać ;:138 ach... to jest widok :heja
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”