Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Akurat tej odmiany nie mam mam Texas Gold i Aquila ale żeby kolor słupka i pylników zmieniło ??
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie trochę mnie to wszystko dziwi.Musiały one już chore trafić do sklepów bo mieszkamy w różnych miejscach a kwiaty mamy takie same chore.Jutro jednak tez idę od samego rana na działkę i pozbywam się problemu.Jak myślicie cebulki to od razu zniszczyć czy przesadzić gdzieś w kącie i obserwować same liście
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
Na ogół na liściach nie ma żadnych objawów, tylko podczas kwitnienia można zauważyć, te z wirusem rosną u mnie obok normalnych i jest OK. jak na 20 lat uprawy tej odmiany nie narzekam.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Tak tylko te maja ładne proste płatki a tamte już od początku jakieś poskręcane
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Okazy zawirusowane są piękne, kolory przechodzą w smugi paski i płomienie, czasami wnętrza płatków mają inne wzory niż zewnętrzna ich część. Niestety zmiany te na tyle osłabiają roślinę, że słabnie i w końcu obumiera. A wirus przenosi się na inne tulipany w Waszym ogrodzie. Rzadko spotyka się osoby, które potrafią zrezygnować z pięknych kwiatów dotkniętych wirusem. Tak niestety musimy postępować, sfotografować i zniszczyć cebule. Handel i wymiana zawirusowanymi cebulami jest prawnie zakazana w całej Europie, więc jeśli ktoś Wam sprzedał chore cebule to dochodźcie swoich praw.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Co robię nie tak z tulipanami?
pawel116 pisze:Rozumiem.robertP2 pisze: -brak światła w piwnicy / mam ten sam problem z rozmnażaniem i dochowaniem roślin do wiosny
-przelewasz je za dużo wody ---------- nie ma fotosyntezy , wode lejesz i on gnije , wypuści ,bo to silne rośliny , przenosisz do domu i pada . Różnica temperatur z 10 na 20.Roślina głupieje .
Na parapet w chałupie do doniczki.Wystawa południowa.I po żadnych tam piwnicach nie trzymać w donicach .
Chyba, że luzem opatulone w trociny .Wykopałem, położyłem ,zapomniałem . puściły kły , zauważyłem ,posadziłem, czekam
A kiedy najpóźniej można posadzić takie cebule, żeby się nie zeschły? Zależy mi na tym, żeby kwiaty wyrosły na wiosnę. Mam je trzymać przed posadzeniem w ciemności?
To wszystko zależne od warunków przechowywania.W domu zazwyczaj jest za sucho i za ciepło.Mi z paru zrobiły się suszki.Zapomniałem o nich .
A te trzymane cebulaki w piwnicy pierwsza klasa /oczywiście w ciemności trzymałem.
Pojemnik jaki i w drobną trocinę.
Do doniczki nie sadziłem to za bardzo nie podam Ci terminu bo nie wiem.Tak sądzę, że w styczniu jak posadziśz, a potem podpędzisz to na wiosnę zakwitną.
/tu w razie czego proszę mnie poprawić jak się mylę przez bardziej doświadczonych tulipanowców /
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
Witajcie,
Moje kilkuletnie tulipany w tym roku nie wypuściły pąków. Już chyba nie zakwitną. Może za ciasno mają? Przesadzić je?
Moje kilkuletnie tulipany w tym roku nie wypuściły pąków. Już chyba nie zakwitną. Może za ciasno mają? Przesadzić je?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Tulipany trzeba co dwa lata wyjowac z ziemi jak uschna liscie i wsadzic jesienia. Pozwala to cebulkom kwitnac. Jak rosna przez lata nie wykopywane to przestaja kwitnac.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Moje nowe zdjęcia:
Burgundy i Mistress
Holland chic i Inzell
Holland chic? Ballade lady? Nie wiem...co to jest.
Burgundy i Mistress
Holland chic i Inzell
Holland chic? Ballade lady? Nie wiem...co to jest.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Dzisiaj w ogródku sąsiadki zauważyłem młodego tulipana należącego do gromady tulipanów pojedyńczych późnych. Z tego co się orientuję jest on koloru żółtego (żółty kielich i pręciki), niewielki, na cienkiej łodydze, zakwita nie wcześniej niż w połowie maja. Wydaje mi się, że rośnie dziko. Czy ktoś wie jak nazywa się ta odmiana??
posadziłam 600 tulipanów i zaczynają się rozkręcać ach... to jest widok