Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Pati alez ty kawał roboty odwaliłaś o mamuniu
Nie masz pojecia kobitko jak zazdroszcze ci tej dzikiej czereśni...to mój ukochany smak dzieciństwa
Nie masz pojecia kobitko jak zazdroszcze ci tej dzikiej czereśni...to mój ukochany smak dzieciństwa
Powiem Ci, Pat, ze dzieli nas kilkadziesiąt kilometrów tylko, ale klimatycznie to ze dwa tygodnie U Ciebie kwitnie czereśnia, bez ma juz takie duże pąki... U mnie do tego jeszcze daleko. Nie mówiąc o tym, że przedwczoraj na spacerze w lesie znalazłam kupkę śniegu w dołku W górach oczywiście jeszcze biało.
Podziwiam ten łan bylin!
Podziwiam ten łan bylin!
Bea
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Oczy komara ...
Ślimakom zrób zasieki z potłuczonych skorupek jaj. Ale to sprawdzi się na mniejszych rabatkach pewnie i tylko mając ogromne ilości skorupek (do czego ja dążę;). U mnie nigdy szału ślimaków nie było (tfu tfu), więc nie jestem ekspertem w walce z nimi. Kiedyś były w piwnicy i zbierałam je ręcznie i wynosiłam do lasu. Niewykluczone, że wracały
Ale jestem przeciwniczką wysypywania jakichś dziwnych substancji zarówno przeciwko mrówkom, jak i kreton, nornicom czy ślimakom ...
Ślimakom zrób zasieki z potłuczonych skorupek jaj. Ale to sprawdzi się na mniejszych rabatkach pewnie i tylko mając ogromne ilości skorupek (do czego ja dążę;). U mnie nigdy szału ślimaków nie było (tfu tfu), więc nie jestem ekspertem w walce z nimi. Kiedyś były w piwnicy i zbierałam je ręcznie i wynosiłam do lasu. Niewykluczone, że wracały
Ale jestem przeciwniczką wysypywania jakichś dziwnych substancji zarówno przeciwko mrówkom, jak i kreton, nornicom czy ślimakom ...
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A bo Ty ekolożka jesteś ...a ja nie dam rady ręcznie tego wyzbierać...dziecko tego patykiem nie tknie (ja też mam opory), bo to są ślimaki bezskorupkowe, idą od rzeki i na mokrej glinie mają raj. Przy moim areale musiałabym cały dzień zbierać, więc niestety ślimaki dostaną chemią po oczachPacynka pisze: Ale jestem przeciwniczką wysypywania jakichś dziwnych substancji zarówno przeciwko mrówkom, jak i kreton, nornicom czy ślimakom ...
Jago, no ja się trochę cykam zgłaszać zastrzeżenia, bo wiedzą o różach dysponuję wątłą i łatwo mnie zagiąć fachową argumentacją.... te róże, zwłaszcza ND, rzeczywiście króciutko były przycięte, jak zaczęły od góry ciemnieć to im po jednym słabym oczku na puszczenie pędów zostało...
Bea, ale Ty masz w zamian za ostrzejszy klimat, góry na wyciągnięcie ręki i nie musisz wypatrywać Stogu Izerskiego przy pomocy lornetki z czubka czereśni
Z tymi magicznymi siłami wstępującymi w człowieka to święta prawda... nie wiem jakim cudem przerzucam te wory z ziemią i korą i kopię dziesiątki dołów, nie wspominając o innych czynnościach których nie brakuje tej wiosny... Ale jednak przez noc organizm się na tyle regeneruje, że następnego dnia można znów się zaorać. Ja to masochistycznie lubię
Leje dziś u nas, więc tylko posadzę w skrzyni zioła... poza tym, wszędzie stoi woda albo w najlepszym razie chlupie pod nogami... wystarczy juz tego deszczu u nas...
Pozdrawiam Cię weekendowo!
Leje dziś u nas, więc tylko posadzę w skrzyni zioła... poza tym, wszędzie stoi woda albo w najlepszym razie chlupie pod nogami... wystarczy juz tego deszczu u nas...
Pozdrawiam Cię weekendowo!
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pat miałam ślimaki bezskorupowe przez parę lat byłam tak zrozpaczona, że miałam zaprzestać cokolwiek sadzić. Moi sąsiedzi z nimi nie walczyli więc u mnie mieli co jeść i waliły jak pochód 1majowy. Wysypałam dziesiątki opakować Bayera, opisywałam moją walkę koledze z USA i przysłał mi dwa środki jeden podobny do polskiego wysuszający i drugi który nie wysuszał, ale chyba zadziałał na rozrodczość bo zniknęły, jak znajdę po deszczu pojedyncze egzemplarze to dostaję wysypkę.
i ja się co roku borykam z tym problemem - niestety muszę sypać bo inaczej po deszczu lub wieczorem na tarasie można przejechać się jak na lodzie
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
kiedyś też miałam ślimaki ale teraz ich jakoś nie widać może jeż je schrupał ?
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- survivor26
nie no w poniedziałek jadę do Gsu po wszystkie znane środki ślimakobójcze i zaczynam eksterminację, bo się zapłaczę, jak mi zeżrą nowe rośliny...sypanie od rzeki o tyle nie pomoże za wiele, ze u mnie nie przejdą, a u sąsiada i owszem i myk myk do mnie Maryś, jak byś miała jeszcze opakowanie tego eksterminanta, to spisz mi proszę skład: może coś podobnego znajdę tutaj?
A dostałam info od Adriana, że pelasie i inne przyjdą...pewno we wtorek, więc idealnie, bo w środę mam mieć niby luźniej z pracą...
a teraz lecę do zlecenia, bo słonce wyszło, może się uda dalie po południu posadzić?
A dostałam info od Adriana, że pelasie i inne przyjdą...pewno we wtorek, więc idealnie, bo w środę mam mieć niby luźniej z pracą...
a teraz lecę do zlecenia, bo słonce wyszło, może się uda dalie po południu posadzić?
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Pat mój teść obok domu ma maleńki warzywaniak - w mieście na podwórku jednorodzinnego domku. Opracował patent na slimaki - te paskudy nie są w stanie przyssać sie do śliskich i płaskich powierzchni jak nasze winniczki - całe grządki obłozył szybami - oparł je o siatkę wokół ogrodzenia - tyle, ze on ma ogródek 3x5 metrów - ślimaki są wokoło, łażą po trawniku, u sąsiadów a na grządki nie wchodzą...może coś wymyślisz - ja też ich sie brzydzę.
Te kupne preparaty, które rozsypujesz wokół działki są skuteczne do pierwszego deszczu...
Te kupne preparaty, które rozsypujesz wokół działki są skuteczne do pierwszego deszczu...
- maliola
- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znajoma mi opowiadała, że chroni warzywniak przed ślimakami gnojówką z pokrzyw.
Strumyczkiem preparatu otacza wieczorami teren z grządkami.
Dzisiaj zamierzam gnojówkę nastawić
Odnośnie walki ze ślimakami jako fanka Chmielewskiej polecam jej tom autobiografii pt. "Okropności" pełny opis (z humorem) wszystkich metod.
Strumyczkiem preparatu otacza wieczorami teren z grządkami.
Dzisiaj zamierzam gnojówkę nastawić
Odnośnie walki ze ślimakami jako fanka Chmielewskiej polecam jej tom autobiografii pt. "Okropności" pełny opis (z humorem) wszystkich metod.
- survivor26
Aniu ja mam 200 metrów ogrodzenia, więc to raczej niewykonalne Środkami najwyżej będę po każdym deszczu sypać, do tego popiół z pieca plus specjalna haubica na ślimaki... skończyłam poranne zlecenie, wyskakuję z misiowej piżamki i lecę sprawdzić, co zostało w ogrodzie po deszczu, psie i ślimakach...
aaaa...Olu, dzięki, muszę wyeksterminować łan pokrzyw, akurat się nada A tego tomu Chmielewskiej już nie czytałam, bo się do niej zniechęciłam...mówisz, że warto?
aaaa...Olu, dzięki, muszę wyeksterminować łan pokrzyw, akurat się nada A tego tomu Chmielewskiej już nie czytałam, bo się do niej zniechęciłam...mówisz, że warto?
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Pat, w ubiegłym roku ślimaki atakowały mi ostróżki i wtedy wysypywałam środek o finezyjnej nazwie "Slimakol" w postaci niebieskich granulek. Pomogło
Dziwna sprawa z tymi różami z Flo. U mnie startują, ale tez jakby wolniej... Moze zapodam im Asahi po powrocie, tak jak Jagi. Niektóre Serbki tez wyglądają marnie, najlepiej rosną mi te od Ewy
Dziwna sprawa z tymi różami z Flo. U mnie startują, ale tez jakby wolniej... Moze zapodam im Asahi po powrocie, tak jak Jagi. Niektóre Serbki tez wyglądają marnie, najlepiej rosną mi te od Ewy