Adenium (róża pustyni) cz.5
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
karolcia604, wydaje mi się,że tak młode siewki nie powinny być przesuszane. Spróbuj przez kilka dni częściej je zraszać i porównaj efekty. Trzymam za nie kciuki!
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam Adenium wysiane dokładnie tego samego dnia. Nie nawadniam chyba już od tygodnia (wcześniej może kilka razy zraszałam). Ziemia wciąż lekko wilgotna. Nic im się nie dzieje. Jak ziemia całkowicie przeschnie planuję je wtedy znowu spryskać. Spryskiwanie co 2 dni jak pisze karolcia604 to chyba za często.buniabunia85 pisze:Ja mam adenium sadzone 10 kwietnia i normalnie je podlewam, maja jakie 2-3 cm i nie wszystkie po 4 listki i nie zauważyłam by coś im się działo. Zraszałam je tylko jak malutkie były.
Ale moje maleństwa są trzymane głównie w temp. od 15 do czasami nawet 20 stopni, często w pełnym słońcu pod plastikową butelką a przy tym w wysokiej wilgotności. Pewnie dlatego nie potrzebują aż tak częstego zraszania. Mają się póki co dobrze i są grubiutkie.
Te na zdjęciach są tak bardzo wyciągnięte, może brakuje im słońca?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:05
Mówiąc o zraszaniu, nie miałam na myśli dokładnego spryskiwania wodą, tak, aby ziemia w doniczce była mokra. Zraszałam tylko lekko górną warstwę, która już następnego dnia była sucha, może tutaj popełniłam błąd, że nie powinnam dopuszczać do całkowitego przeschnięcia podłoża. Dodam jeszcze, że u moich adenium też początkowo nie było żadnych oznak przesuszenia, dopiero niedawno brzuszki zrobiły się miękkie i pomarszczone...
-- 1 maja 2013, o 16:19 --
Marlenko, a czy wystawiasz adenium na słońce?
- marlenka
- 500p
A da się tak? Ja zraszam tylko tak by lekko zmoczyć ziemię na wierzchu. Wystawiam w każdą słoneczną pogodę gdy jest minimum 15 stopniu. Są wtedy pod przykryciem z butelki (chroni przed częstym tutejszym lodowatym wiatrem i utrzymuje, wysoką stabilną temp.), czasami zdejmuję by je przewietrzyć na tym słoneczku.karolcia604 pisze:Mówiąc o zraszaniu, nie miałam na myśli dokładnego spryskiwania wodą, tak, aby ziemia w doniczce była mokra. Zraszałam tylko lekko górną warstwę, która już następnego dnia była sucha, może tutaj popełniłam błąd, że nie powinnam dopuszczać do całkowitego przeschnięcia podłoża. Dodam jeszcze, że u moich adenium też początkowo nie było żadnych oznak przesuszenia, dopiero niedawno brzuszki zrobiły się miękkie i pomarszczone...
- olenka2502
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2013, o 17:52
Daszka, bardzo dziękuję, za poradę na pewno skorzystam. Myślę, że jutro a najdalej w poniedziałek wyślą do mnie te nasionka . Także, jutro muszę kupić odpowiednią ziemię.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- marlenka
- 500p
olenka2502
Jeszcze jedna dobra rada: przeczytaj przynajmniej pierwszą część tego wątku. Są tam odpowiedzi na Twoje pytania i jeszcze więcej. Ja już czytam 5. część i te powracające pytania o wysiew mnie już drażnią. To już było wałkowane tyle razy chyba nawet kilka stron wcześniej
Jeszcze jedna dobra rada: przeczytaj przynajmniej pierwszą część tego wątku. Są tam odpowiedzi na Twoje pytania i jeszcze więcej. Ja już czytam 5. część i te powracające pytania o wysiew mnie już drażnią. To już było wałkowane tyle razy chyba nawet kilka stron wcześniej
- olenka2502
- 10p - Początkujący
Przepraszam To na pewno powrócę przed wysiewem do części wcześniejszych. Tak to jest z początkującymi
- marlenka
- 500p
Warto, warto Tak czytałam i co chwile coś notowałam bo co strona to jakaś dobra rada lub teoria
Ja np. przy pierwszym wysiewie bardzo cackałam się z moimi siewkami. Starałam się o dobra glebę, warunki a i tak mi młodziaki padły. Nie wie m od czego. Teraz trochę wyluzowałam i jakoś to idzie tej wiosny.
Ja np. przy pierwszym wysiewie bardzo cackałam się z moimi siewkami. Starałam się o dobra glebę, warunki a i tak mi młodziaki padły. Nie wie m od czego. Teraz trochę wyluzowałam i jakoś to idzie tej wiosny.
- olenka2502
- 10p - Początkujący
W sumie zamówiłam 5 gatunków nasion różnych kwiatów ale myślę, że ze wszystkimi trzeba tak samo postępować. Jeszcze okaże się , że ogrodniczką zostanę
Fajne jest to Forum
Fajne jest to Forum
- buniabunia85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
Ja osobiście polecam plastikowe pudełka po cistach takie zamykane(do siania). Znalazłam w domu 2 małe plastikowe pudełeczka chyba po truskawkach z biedronki (dobre są bo od razu z dziurkami w dnie) tam nasypałam ziemi do kaktusów pomieszanej z piaskiem, położyłam nasionka i lekko przysypałam piaskiem, spryskałam woda i te pojemniczki włożyłam do tego po ciastach. Dużo lepsze niż przykrywanie folią.
- olenka2502
- 10p - Początkujący
Buniabunia85 dziękuję za radę na pewno skorzystam. Już nie mogę doczekać się nasionek, choć z drugiej strony obawiam się, czy dam sobie radę i nie zepsuję czegoś
- buniabunia85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
- olenka2502
- 10p - Początkujący
Buniabunia85 ładne masz różyczki, jużwysyłka do mnie poszła, także może w poniedziałek lub wtorek dostanę nasionka na pewno dam znać.
Życzę Ci powodzenia z maleństwami
Życzę Ci powodzenia z maleństwami