Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
I ja dostałam paczuszkę a raczej pakę z czosnkiem, już posadzony, dużo sadzonek miało juz pączki kwiatowe, więc będzie go jeszcze więcej
Ja też otrzymałem paczkę z czosnkiem! Bardzo dziękuję!
Już są posadzone.
Kochane są "ludziki" na forum!
Już są posadzone.
Kochane są "ludziki" na forum!
Zielonym do góry!
Ja również chciałabym publicznie podziękować naszej Glebci!
Mam nadzieję na urodzaj w przyszłym roku.
Pozdrawiam Cię Glebcia bardzo serdecznie!
Mam nadzieję na urodzaj w przyszłym roku.
Pozdrawiam Cię Glebcia bardzo serdecznie!
No nie wiem bo rośnie na balkonie ale w cieniu .Dzięki za radęakl62 pisze:Arkady, jak już się pojawił, to tylko daj mu żyć (gleba jak w lesie), a zostanie.
A mi się udało Latem ub, roku wsiałam do ziemi na działce nasionka czosnku. Popatrzyłam na Wasze zdjęcia i poszłam szukać. Okazało się, że są już maluśkie, ale całkiem ładne roślinki. Na razie ok. 10szt, Ile teraz trzeba czekać lat żeby można było je podskubywać?
Piszę, żeby pocieszyć wszystkich siejących.
Miałam dwa miejsca w ogrodzie, gdzie rosły czosnki. Niewiele ich było, bo też sadziłam zamawiane przez neta cebulki. Ale rosły już od dwóch czy trzech lat i kwitły oraz wydawały nasiona i były z tych nasion wiosną siewki. W jednym miejscu czosnki mi wymarzły zeszłej zimy. Nic nie wyszło na wiosnę, nawet młodych siewek nie było. Aż tu, w tym roku, w miejscu gdzie rosły te wymarznięte, masa siewek. Jakimś cudem musiały wykiełkować nasiona wysiane z kwiatków dwa lata temu. Nie wiem, czemu nie wykiełkowały w zeszłym roku, ale teraz mam tam las siewek czosnku.
Ponieważ martwiłam się, tymi wymarzniętymi czosnkami (bo mało mi zostało po tej okropnej zimie w drugim miejscu) też kupiłam tej wiosny nasiona i jeszcze jak były mrozy wysiałam do doniczki. Nic nie wschodzi. Nie wyrzucam, odstawię doniczkę i poczekam.
Tu od zeszłej zimy nie było ani śladu czosnku. A teraz proszę:
Miałam dwa miejsca w ogrodzie, gdzie rosły czosnki. Niewiele ich było, bo też sadziłam zamawiane przez neta cebulki. Ale rosły już od dwóch czy trzech lat i kwitły oraz wydawały nasiona i były z tych nasion wiosną siewki. W jednym miejscu czosnki mi wymarzły zeszłej zimy. Nic nie wyszło na wiosnę, nawet młodych siewek nie było. Aż tu, w tym roku, w miejscu gdzie rosły te wymarznięte, masa siewek. Jakimś cudem musiały wykiełkować nasiona wysiane z kwiatków dwa lata temu. Nie wiem, czemu nie wykiełkowały w zeszłym roku, ale teraz mam tam las siewek czosnku.
Ponieważ martwiłam się, tymi wymarzniętymi czosnkami (bo mało mi zostało po tej okropnej zimie w drugim miejscu) też kupiłam tej wiosny nasiona i jeszcze jak były mrozy wysiałam do doniczki. Nic nie wschodzi. Nie wyrzucam, odstawię doniczkę i poczekam.
Tu od zeszłej zimy nie było ani śladu czosnku. A teraz proszę:
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam w zeszłym roku cebulki czosnku - podobno niedźwiedziego. Tylko, że on wcale niepodobny do Waszych, kwitnie podobnie tzn ma podobne kwiatostany ale na żółto, liście zaś niebiesko zielone, szablaste, wielkość podobna. Co to może być?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam whitedame, proszę zrobić zdjecie i je wkleić,to może ktoś ta roslinke rozpozna
- whitedame
Jutro - bo dzisiaj u mnie tak jak pewnie i u Ciebie ściana deszczu.
Beata
Nie wiem czy to przypadkiem nie będzie czosnek Moly
- whitedame
Takie same jak u mnie. Piękny on jest szkoda tylko, że pewnie niejadalny?
Beata
To jest z grupy czosnków ozdobnych. Nie próbowałem, ale pewnie trujący nie jest