Brzoskwinia - choroby i szkodniki
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam tak jak radziliście, osunęłam fragment chorej kory(drewno pod nią faktycznie było zdrowe) i zasmarowałam maścią z dodatkiem miedzianu. Ogólnie drzewko wygląda dobrze więc mam nadzieje że przeżyje tą operacje bez większego szwanku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Anita:)
Na wiosnę 2007 roku posadziłam 3 brzoskwinie Red Heaven, Inka, Harnaś.
Teraz została tylko Inka, która wygląda jak poniżej.
Wszystkie drzewka przeszły podobne objawy po czym umarły.
Dodam tylko, że moje morele i nektaryny skończyły tak samo.
Co się dzieje? Czy to uszkodzenia pomrozowe, czy za dużo lub za mało jakiegoś składnika w glebie?
Proszę o pomoc. Mój sad jest w promieniu 30km od Lublina.
Teraz została tylko Inka, która wygląda jak poniżej.
Wszystkie drzewka przeszły podobne objawy po czym umarły.
Dodam tylko, że moje morele i nektaryny skończyły tak samo.
Co się dzieje? Czy to uszkodzenia pomrozowe, czy za dużo lub za mało jakiegoś składnika w glebie?
Proszę o pomoc. Mój sad jest w promieniu 30km od Lublina.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie zimą pękła kora, część się zagoiła ale rak wszedł. Usuń delikatnie tę odstającą korę i zamaluj dokładnie farbą zewnętrzną emulsyjną z dodatkiem Miedzianu.
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
Przepraszam, jeśli takie dwa pytania już było, ale nie mogę znaleźc odpowiedzi, albo po prostu kiepski ze mnie detektyw:
****to moje pierwsze drzewka owocowe, sadzone na wiosnę tamtego roku
- poradzono mi, żeby brzoskwinię i nektaryne spryskac miedzianem - czy jeszcze nie jest za późno ???
*****drzewka mi w tym roku zakwitły, tj maja jeszcze pąki kwiatowe
- ktoś mi powiedział, aby PIERWSZE KWITNIENIE drzewek owocowych ZERWAĆ i nie dopuścic do zawiązania owoców...
Zgłupiałam już
****to moje pierwsze drzewka owocowe, sadzone na wiosnę tamtego roku
- poradzono mi, żeby brzoskwinię i nektaryne spryskac miedzianem - czy jeszcze nie jest za późno ???
*****drzewka mi w tym roku zakwitły, tj maja jeszcze pąki kwiatowe
- ktoś mi powiedział, aby PIERWSZE KWITNIENIE drzewek owocowych ZERWAĆ i nie dopuścic do zawiązania owoców...
Zgłupiałam już
Witam pytam się was o radę? Mam młodą brzoskwinię posadzoną w tamtym roku wiosną była okryta geowłókniną i kopczykowana przeżyła na pewno ale jest problem nie miała w tym roku kwiatów ma pączki zaczynają pękać ale to pewnie będą same liście i moje pytanie? czy będzie coś z niej nie zmarnuje się a może mieć teraz kwiaty sam nie wiem
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Kasia !
Brzoskwinie, jeśli pojawiła się kędzierzawka to tak i lepiej sylitem.
Morelę , a po co ?
-- N 05 maja 2013 20:47 --
soluton !
Proszę, pisz poprawnie, gdyż trudno zrozumieć Twoje Pytanie !
Jeśli dobrze odszyfrowałem Twoje myśli, to z drzewkiem wszystko OK.
Morelę , a po co ?
-- N 05 maja 2013 20:47 --
soluton !
Proszę, pisz poprawnie, gdyż trudno zrozumieć Twoje Pytanie !
Jeśli dobrze odszyfrowałem Twoje myśli, to z drzewkiem wszystko OK.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Zdecydowanie za późno- oprysk ma sens tylko zanim wiosną pękną pąki._Kasia_ pisze:czy jeszcze nie jest za późno ???
Jak chcesz; jeśli drzewko zaowocuje, to mniej urosną gałązki. W tym roku- powiedzmy- jeden owoc, za rok pięć. Jeśli teraz oberwiesz kwiatki, to teraz owoców zero, ale za rok np. osiem. Teoretycznie sie opłaca..._Kasia_ pisze:PIERWSZE KWITNIENIE drzewek owocowych ZERWAĆ i nie dopuścic do zawiązania owoców.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- _Kasia_
- 100p
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedź.... czyli jak pisze maryann juz za późno, ale mam rozumiec, że jeśli pojawia sie skręcone liście, to wtedy popryskać???krzysztofkhn pisze:Kasia !
Prosze wybaczyc, jeśli moje pytania wydadzą się Wam tendencyjne, ale pierwszy raz jest zawsze taki, jak chodzenie po omacku. Wychodzę z założenia, że lepiej dwa razy się podpytac, niz potem żałowiac, że sie nie dopytało
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Kasiu - Sylitem pryska się wczesną wiosną, później to już nie ma sensu.
- maryann
Nie, wtedy pryskanie też nic nie da. Pryskamy późną jesienią po zrzuceniu liści(jak najpóżniej, ale gdy jeszcze przez kilka godzin dziennie mamy temp. +12 st.) oraz drugi raz wiosną gdy temperatura już przekroczy 7-8, ale jak najwcześniej, zanim pąki nabrzmieją. Jesienią Sylit, na wionę Miedzian- lub odwrotnie; dobrze użyć różnych środków i ważne by dokładnie pokryć wszystkie gałązki.
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. Wykonać w suchą, słoneczną pogodę, po czym od razu oprysk preparatem miedziowym przeciwko rakowi bakteryjnemu, który może zakazić rany po zabiegu), aby przerwać cykl rozmnażania grzyba i ograniczyć infekcje w przyszłym roku.
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. Wykonać w suchą, słoneczną pogodę, po czym od razu oprysk preparatem miedziowym przeciwko rakowi bakteryjnemu, który może zakazić rany po zabiegu), aby przerwać cykl rozmnażania grzyba i ograniczyć infekcje w przyszłym roku.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- _Kasia_
- 100p
- Kontakt:
dziękuję Wam z całego serca, za cenne wskazówki....
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Absolutnie nie obrywać !maryann pisze:...
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. ...
Poczytaj o tym grzybku:
http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... ny-problem
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- maryann
Kiedyś też tak uważałem, ale zmieniłem pogląd. Zdania uczonych podzielone...
Zobacz ten post i następne http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1586918
Zobacz ten post i następne http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1586918
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podzielone ale to niby nowe zalecenie jest... widocznie przestudiowali biologie tego grzybka i tak jest rozsądniej postępować. Ja wierze w to co wypisuje Mazurek na swojej stronie bo bardzo ładnie opisuje wszystkie patogeny od strony ich funkcjonowania i dlaczego należy postępować tak a nie inaczej więc może niech każdy przeczyta poważne opracowania i zdecyduje sam którą droge wybrać
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Marcinie !
Przez wiele lat postępowałem tak jak opisał to Maryann i było OK. Przecież chore czerwone liście jak ja je nie oberwę, to drzewko w czerwcu - lipcu samo zrzuci. W ten sposób ma jeszcze czas na wypuszczenie nowych.
Od 15 lat stosowałem jesienią miedzian i wiosną sylit. Od5-7 tylko miedzian jesienią i dotychczas też jest ok. Dodynę rezerwuje sobie na ten wypadek, kiedy oprysk jesienny miedzianem nie zadziała całkowicie na kędzierzawkę.
Opracowanie przeczytam.
Przez wiele lat postępowałem tak jak opisał to Maryann i było OK. Przecież chore czerwone liście jak ja je nie oberwę, to drzewko w czerwcu - lipcu samo zrzuci. W ten sposób ma jeszcze czas na wypuszczenie nowych.
Od 15 lat stosowałem jesienią miedzian i wiosną sylit. Od5-7 tylko miedzian jesienią i dotychczas też jest ok. Dodynę rezerwuje sobie na ten wypadek, kiedy oprysk jesienny miedzianem nie zadziała całkowicie na kędzierzawkę.
Opracowanie przeczytam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.