Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Juzef
50p
50p
Od: 15 kwie 2007, o 10:59

Post »

A to skubany... w słońcu źle, w cieniu też... nie wiem co jest, ziemia i doniczka ta sama co zawsze, czasem nawet za sucha ziemia mi się wydaje, a nie podlewałem go na pewno więcej jak szklankę na 7-10dni. Jeśli zalany i tak zaczął flaczeć, to jest nadzieja, że jeszcze coś z niego zostanie, czy tylko kwestia czasu jak niestety zdechnie w całości?
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zrób sadzonki ze szczytowych części albo wklej zdjęcie, to zobaczę jak wygląda ten biedaczek ;)
Juzef
50p
50p
Od: 15 kwie 2007, o 10:59

Post »

Zdjęcie... hm, zobaczę czy jest sens jak będzie jasno. Sadzonki już robię z tego, co odpadło, bo miejscami poszły kawałki szczytowe gałęzi starych z nowymi odrostami, więc te odrosty poddaję recyklingowi. Wygląda to z grubsza tak, że głównie końcówki, które pozasychały po przycięciu, odpadają, a w środku są jak ugotowane i gdzieniegdzie obrosły pleśnią. Poza tym na głównym pniu z jednej strony jest takie miejsce wzdłuż pnia, gdzie jest on dziwnie miękki, jakby było podobnie, ale nic się nie dzieje na zewnątrz.
------
Ajjj.... koniec. Dziś rano wstaję, a tu drzewko złamało się w połowie i leży. W środku jak galareta, wodniste. Cóż, młode już rosną...
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Grubosz

Post »

Witam! Mam taki nietypowy problem z moim gruboszem, otóż ma on całe mnóstwo liści z tym że gałązki są niezbyt grube i jest ich też dość sporo. Niestety gną się we wszystkie strony ;( już je przywiązałam nawet do kijków które powbijałam w ziemię, niestety niektóre gałązki pod ciężarem liści nie mają siły się podnieść i leżą na doniczce ;) wygląda to dość komicznie, ponieważ z tego co tu widzę na Waszych zdjęciach łodygi są dość mocne i grube. Nie wiem czy to może być przyczyną częstego podlewania (dwa razy w tygodniu)... bo z pewnością trochę ciężaru liści. Nie chciałabym go przerywać i rozsadzać ponieważ niedawno to robiłam. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Problem z gruboszem

Post »

Witam! Mam taki nietypowy problem z moim gruboszem, otóż ma on całe mnóstwo liści z tym że gałązki są niezbyt grube i jest ich też dość sporo. Niestety gną się we wszystkie strony ;( już je przywiązałam nawet do kijków które powbijałam w ziemię, niestety niektóre gałązki pod ciężarem liści nie mają siły się podnieść i leżą na doniczce Wink wygląda to dość komicznie, ponieważ z tego co tu widzę na Waszych zdjęciach łodygi są dość mocne i grube. Nie wiem czy to może być przyczyną częstego podlewania (dwa razy w tygodniu)... bo z pewnością trochę ciężaru liści. Nie chciałabym go przerywać i rozsadzać ponieważ niedawno to robiłam. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Przydałoby się zdjęcie Twoje grubosza. Słabe gałęzie to efekt nadmiernego podlewania. Daj ziemi trochę przeschnąć, przed kolejnym podlewaniem, gruboszowi nic się nie stanie nawet jeżeli ziemia będzie sucha nawet no powiedzmy 3, 4 dni.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

dobosia możesz wstawić zdjęcie bo tak nie wiem ,czy ktoś da radę ci pomóc 8)
Pozdrawiam
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Grubosz

Post »

Oto zdjęcie roślinki, jest dość mocno podwiązana, praktycznie każda gałązka opada bez tego sznureczka. Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piotr=) pisze:dobosia możesz wstawić zdjęcie bo ta nie wiem cz ktoś da radę ci pomóc
Pozdrawiam
Piotrze= ,zechciej pisać uważniej ,korzystaj z funkcji "podgląd" i poprawiaj swoje literówki.
Dziękujemy .
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oj, no młody to i niestabilny. Widać, że bardzo mocno chce do góry. Tak jak pisałem wyżej za mocno go nie podlewaj, niech ziemia lekko przeschnie. Ze sznureczkami - dobry pomysł, powinien okrzepnąć, "stwardnieć" i zdrewnieć - będzie dobrze.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Grubosz

Post »

Oto zdjęcie mojej roślinki, wszędzie jest podwiązana sznureczkami, niestety inaczej nie da rady gdyż łodygi choć są grube niektóre, są zbyt słabe by utrzymać się same. Rośnie mi natomiast jak szalony ;) Obrazek
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Grubosz

Post »

Dzięki bardzo za radę :) będę podlewać go raz w tygodniu, zobaczymy czy to poskutkuje. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Co to za roślina?

Post »

Może orientujecie się co to za roślinka? pewnie z rodziny kaktusowatych tak myślę... dostałam ją parę dni temu pod opiekę bo wyglądała nieciekawie i tak w sumie to chyba rzeczywiście dziwnie wygląda :x Pozdro. Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”