Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Olu widzę że i u Ciebie wiosna zagościła .Kwiatuszki Ci kwitną i robi się kolorowo .Czy ptaszki do Ciebie przylatują ? ,bo u mnie są cały czas ,jeszcze dokupiłam słonecznik .
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Ostatnie chłody trochę wstrzymały u Ciebie kwitnienie. Ale za to będziesz dłużej cieszyła oczy . U mnie podobnie. Tulipany , migdałek ,drzewa owocowe w pąkach. Czekam i myślę, że w tym tygodniu będzie u mnie i u Ciebie kolorowo. ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oleńko, :D jak moją forsycję w poprzednim roku postraszyłam, że wytnę, to też mi w tym roku zakwita.
Ale jeszcze większość kwiatów ma w pąkach. Cięcie forsycji to dla mnie wciąż zagadka.
Niby po kwitnieniu należy ciąć, ale co zrobić , jak kwitnienia nie było ?
Nie przejmuj się czasami, że przysłane rośliny wyglądają marnie.
Z czasem i takie się rozkręcą i będą Cię cieszyły.
Pamiętam, jak zamówiłam jedną i bardzo drogą cebulkę lilii martagon.
Z kosztem przesyłki wyszła już prawie fortuna za tę cebulę.
A dostałam maleńką cebulkę w kopercie z bąbelkami mocno zgniecioną.
Byłam załamana. Jednak posadziłam i na pierwszy kwiat czekałam chyba dwa lub 3 lata.
Teraz niezawodnie , co roku wychodzi ta lilia i co roku jej kwitnienie bardziej mnie zachwyca.
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa już nie dokarmiam ptaków, one od pewnego czasu przystąpiły już do lęgu. A to wyraźny znak, aby przerwać dokarmianie.

Mireczko przyznam, że taka temperatura nawet mi odpowiada, niestety krokusy bardzo krótko kwitły, w tym czasie było nieco cieplej. U nas drzewa nie śmiało otwierają pąki liściowe.

Krysiu ach te forsycje, miejmy nadzieję, że od tej pory będą kwitły co roku:) Martagony to chyba najdroższe lilie, cud że przeżyła. Lilie od jednej z forumowiczek były przed wysyłką zamrożone, w czasie podróży rozmarzły, a potem (w ciągu około 10 dni) zapleśniały i gniły (były przechowywane w torfie tam gdzie mam inne cebule). Po odebraniu ich od razu posypałam je środkiem przeciwgrzybowym, ale to nic nie dało (najciekawsze jest to że owa forumowiczka już po uiszczeniu przeze mnie opłaty napisała w wątku sprzedażowym, że nie wolno dopuścić do szybkiego rozmarzania cebul bo zaczną gnić.. a pocztą lilie szły 3 dni). Inna pani policzyła sobie koszt przesyłki podwójnie... i jak tu sugerować się pozytywnymi opiniami innych forumowiczów korzystających z działu ogłoszeń?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Kwitną Ci sasanki ;:138i śliczne żonkile.
Masz białe szafirki, fajnie by wyglądało obsadzić rabatę biało niebieskimi szafirkami. :D
Olu u mnie chyba za ciężka gleba dla sasanek. Mam 4 kępki już 3 rok i są takie malutkie.
Chyba wyeksmituję je na wieś. W tamtym piachu lepiej rosną. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko :)
Mam do wsadzenia jeszcze jedną sasankę (fiolet), którą kupiłam niedawno, ale mam chwilę przerwy z powodu nieczynnej jednej ręki, na szczęście jest ona w doniczce, wystarczy ją czasem podlać by przetrwała pewien nie za długi - jak mniemam - czas. W moim ogródku ziemia jest w przeważającej części mocno przepuszczalna, też radziłbym Ci przesadzić ją jak będzie już w stanie spoczynku (ale bardzo ostrożnie) na wieś :)
Cosik mi się zdaje że te żonkile miały być białe :lol:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorek karłowy czeka na rozsadzenie obok szpinak
ObrazekObrazek
Serduszka ma już pączki kwiatowe obok żurawka Marmelade
ObrazekObrazek
Tawuły mają wiosną interesujące ubarwieni liści
ObrazekObrazek
Psi ząb (w zeszłym roku wypuścił liście i zaraz zniknął, w tym nareszcie zakwitł :) )
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Nawet psiząb Ci zakwitł?! ;:138 Ja robiłam już 3 podejścia do tej roślinki i bez efektu. Nie dość, że nie kwitnie to ginie bez śladu :(
Wiosna to istny cud Natury. Wiosenne fotki moge oglądać bez końca. Czy wybierasz się w czerwcu do Starego Pola?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Tyle roślinek Olu
Jak to wszystko mieścisz :wink:
Nawet psiząb się trafił ;:224
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :) u, to mam szczęście ;:oj O tym, że zanika pamiętam, trochę szkoda bo ma wzorzyste, ładne liście. Życzę abyś się doczekała Izuniu.
On u mnie rośnie w nie za mokrej ziemi, na delikatnym słońcu. Co do targów to jeszcze nie wiem, ale być może, ostatnio byłam na targach na Kaszubach (w Lubaniu - bardzo się rozrosły wspominając te z przed paru lat wstecz) więc te tydzień później na Żuławach sobie darowałam ;:131

Ewa za chwilę zobaczysz jeszcze więcej :wink: :) A wiesz że niedawno zyskałam jeszcze kawałek ziemi w ogródku pod moje nasadzenia, pod oknem :) Cebulowe wiosenne i nie tylko zanikają więc trzeba planować aby i później było na czym oko zawiesić :D

Pierwiosnki
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Żagwiny
Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Olu,śliczne pierwiosnki mam podobne a żagwiny rozrosły się w dość pokaźne kępy bardzo je lubię ze względu na długie kwitnienie.
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mi też się podobają różne odmiany pierwiosnków, nie znam wszystkich, a na pewno jest wiele innych. Pierwiosnki zajmują całkiem sporo miejsca na moich kwietnikowo-krzaczkowych kawałeczkach ziemi. Żagwiny ładnie się rozrastają, ale troszkę to trwa no i czasem podmarzają niestety, moje dopiero zaczęły kwitnienie, ale z dnia na dzień mają coraz więcej kwiatów :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Gęsiówka macedońska, która zaczyna kwitnąć, omieg wschodni, jarmuż i hiacynt o dzikim pomarańczowo-różowym kolorze :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Olu, bardzo dostojnie wygląda hiacynt i ten kolor słodki. Uwielbiam poduchy z żagwinu. U mnie lada moment zakwitną smagliczki, płomyki szydlaste. To dopiero będzie widok.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, w zeszłym sezonie wysiewałam żagwin z nasion z nadzieją na różne kolory, na razie widzę dwa, fiolet i mocny róż, ale sadzoneczki jeszcze maleńkie, zobaczmy może za dwa lata jak to się rozrośnie. Na opakowaniu oczywiście tych kolorów było naście od białego po ciemny granat.
A Ty wysiewałaś czy kupowałaś sadzonki?
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”