Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2

Post »

Nie martw się za wczasu.
Na pewno, będzie lepszy od SN :wink:
Kasencja

Post »

Tak, nie martw się Aguś :wink: .

Jak będzie Ci smakował, to zbierzesz nasiona i się podzielisz :).
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku miałam z ,,czarnych" Schwarze Sarah i Zigan. Oba w tunelu i oba już rosną w tym roku. Te dwie odmiany miałam do samych przymrozków i im robiło się chłodniej, tym lepiej wiązały.
Kasia
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ekopom pisze:massur. W towarowych szklarniach zaleca nawet w lipcu włączać ogrzewanie o około 3 godziny nad ranem aby podnosić łagodnie temperaturę o 2 stopnie na godzinę, żeby po wschodzie słońca gwałtownie nie wzrosła. Dobrze jest nie przekraczać powyżej 25 oC i poniżej 15 oC.
A latem co się robi aby nie przekroczyć optymalnej temperatury? Samo wietrzenie często nie pomaga. Natomiast widziałem w sieci takie preparaty do cieniowania. Spełnia to swoją rolę w ogóle?

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

Może to zabrzmi głupio, ale czy można posiać groszek aby osłonił tunel foliowy i chronił od przegrzania ? ;:173
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

dokładnie, cieniuje się folię -obniża nieco temperaturę w tunelu
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Preparaty to chyba marketingowe naciąganie - prawie jak sprzedawanie lodu Eskimosom, można zacieniować czymkolwiek, kartonem, kawałkiem płótna, etc. -czymkolwiek co zatrzyma promienie ale żeby to było zamontowane na zewnątrz bo w środku może działać jak grzałka. Dobrym pomysłem może być pomalowanie wapnem folii/szyb - zamiast przepuszczać światło będzie je w dużym stopniu odbijać a łatwo to zmyć jak nie będzie potrzebne.
Gleba pisze:czy można posiać groszek aby osłonił tunel foliowy i chronił od przegrzania ? ;:173
Myślę, że tuje będą skuteczniejsze... :;230
Pozdrawiam,
Tomek
DenniSF
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2013, o 17:09

Post »

Witam. To mój pierwszy post oraz pierwsze w życiu warzywka.

Czytałem forum przez całą zimę i robiłem sadzonki bo od tego roku mieszkam w swoim domu i mam kawałek placu.
Od 2tyg jest cieplej i zrobiłem sobie swój własny foliak 6mx3m w którym od 4dni wsadzam sadzonki.
Ziemia piaszczysta, wiec w miejscu sadzonek wykopuje ziemię tak z 40cm na 40cm i z 50cm głębokie tam wsypuje kompost, który zrobiłem w tamtym roku, potem ziemie ogrodowa ze sklepu i do tego sadzonki.

Proszę o opinie na temat moich sadzonek bym nie zrobił czegoś źle (wiem, mogłem wcześniej zapytać :roll: ale do tej pory znajdowałem odpowiedzi na forum).

Czy już je zasilić czy jeszcze nie?
Przy sadzeniu pryskałem miedzianem.

Proszę o wyrozumiałość i nie wyśmiewanie :oops: błędów, lecz o porady i opinie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ogólnie co jeszcze do zrobienia?
Ogłowić (czyli jak by były na jeden pęd?)
Czy nie za gęsto? odstępy mam ok 50cm i 40cm.
Miałem zrobić podpory ale widziałem u kogoś na forum że wiązał na dole krzaka sznurek (z zapasem na rosnącą łodygę) i do góry prowadził by roślina w miarę sama lub z pomocą się owijała. Lecz nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Na moje oko to masz sadzonki podobne do moich, jedne większe, inne mniejsze, ale ogólnie wyglądają zdrowo. Za gęsto nie są, zawsze możesz regulować gęstość nasadzeń ilością pędów.

Nie mam doświadczenia w uprawie tylko na kompoście, zawsze daję w dołki obornik, więc myślę że za jakiś czas mogą potrzebować zasilania. Ale w tym temacie naszym ekspertem jest forumowicz i jego trzeba zapytać. Na razie chyba nie ma takiej potrzeby.

Mylisz pojęcia.
Ogławianie - uszczykiwanie stożka wzrostu by pomidory miały szansę dojrzeć zamiast wiązać kolejne grona.
Prowadzenie na 1-2-3 pędy oznacza usuwanie wyrastających w kącikach liści wilków ponad zaplanowaną liczbę pędów.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak Mariolu, nie ma potrzeby teraz nawozić, niech opanują stres i ruszą. Pytania dwa do naszego kolegi DenniSF . Jakiej ziemi użyłeś do wypełnienia dołków i czym masz zamiar nawozić ?
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

DenniSF pisze:Witam. To mój pierwszy post oraz pierwsze w życiu warzywka.

Czytałem forum przez całą zimę i robiłem sadzonki bo od tego roku mieszkam w swoim domu i mam kawałek placu.
Od 2tyg jest cieplej i zrobiłem sobie swój własny foliak 6mx3m w którym od 4dni wsadzam sadzonki.
Pamiętaj o tym, żeby tunel był dobrze przymocowany do ziemi. W zeszłym roku u mnie tak dmuchnęło że przęsła się pogięły, wyrwało część foli oraz kilka krzaków z pomidorami
DenniSF pisze: Miałem zrobić podpory ale widziałem u kogoś na forum że wiązał na dole krzaka sznurek (z zapasem na rosnącą łodygę) i do góry prowadził by roślina w miarę sama lub z pomocą się owijała. Lecz nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
Ja właśnie tak robię. Podwieszam wzdłuż tunelu sznurek (taki do snopowiązałki) i dopiero do niego wieszam sznurki wokół których mają się owijać pomidory - pomoc przeważnie potrzebna. Są dostępne specjalne klipsy, gdyż sznurek trochę może kaleczyć łodygę. U mnie sznurki są jednorazowe i po każdym sezonie idą do kosza.

Pozdrawiam
Marcin
DenniSF
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2013, o 17:09

Post »

forumowicz -ziemia ogrodowa uniwersalna ph6 oraz do pikowania z Daglezji (bo mam do niej parę kroków :wink: ) Ale Pewnie interesują cie nazwy i skład to mogę podać.
Do zasilania jeszcze nie wiem co bo czekam na podpowiedz :oops:

Do kilku krzaków dałem w korzeń skórki z banana bo tak wyczytałem na forum, a bananów to u mnie idzie ze.... :)

Comcia Te większe sadzonki były na "lepszym" oknie czyli światło i ciepło ok 19stC i w 500ml pojemnikach. Reszta to siane razem ale pikowane do mniejszych i z braku miejsca miały mniej światła i ok 15stC

mkwapisz Tunel jest z pręta fi12 a do ziemi na każdej nodze jest rurka 1/2cala wbita na ok 70cm i 50cm (takie miałem rurki) całość jest pospawana razem z rurkami.
W sumie można by jakoś zabezpieczyć bo do tej piaszczystej ziemi rurki się łatwo wbijało. Ale jak na całej dł. i na wszystkich stronach jest zakopane i zawinięte po 70cm foli to może utrzyma. Przez ostatnie 2dni padało i z gradem a stoi. Fakt wiatru jeszcze nie było.

A jak się objawia przemrożenie sadzonek bo w nocy było koło 7stC i nie wiem jak sprawdzić czy im to nie szkodzi?
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

Mam pytanie odnośnie prowadzenia pomidora na dwa lub trzy pędy. Chodzi o to jak to zrobić ?
Rozumiem że żeby mieć np. dwa pędy to muszę zostawić oprócz czubka rośliny jeszcze jeden z wilków wyrastających przy nasadzie liścia czy tak ?
Ale teraz moje pytanie w którym momencie zaczynamy zostawiać ten drugi lub nawet trzeci pęd ?
Chodzi o to czy jest jakaś zasada odnośnie tego czy ten drugi pęd zostawiamy na jakiejś konkretnej wysokości ? jakie są zasady :D
Proszę o podpowiedź
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”