Forsycja (Forsythia)- cięcie
Re: Forsycja - cięcie
Dziś zauważyłam na forsycji kilka szyszek...czy to normalna sprawa? mam z nią do czynienia dopiero drugi rok, ale nigdzie nie znalazłam informacji, żeby forsycja miała szyszki...?
Jest 11 listopad .... zakwitła mi forsycja!!! Wiem, że nie jest to niebezpieczne dla krzewu, ale będzie mniej pąków na wiosnę. Ciepłe dni były, roślinka zgłupiała 

- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ nikt mi nie odpowiedział, to przycięłam wtedy te zielone tak by jakoś to wyglądało i w tym roku - forsycja ładnie kwitła.
Teraz robię tak, że w miarę potrzeby wycinam te co kwitły całe lub prawie całe, a zielone, tegoroczne wycinam tylko tyle, żeby ładnie uformować krzaczek, czyli po prostu niektóre z nich trochę skracam...
Nie jestem zwolennikiem idealnie formowanych drzewek.
Teraz robię tak, że w miarę potrzeby wycinam te co kwitły całe lub prawie całe, a zielone, tegoroczne wycinam tylko tyle, żeby ładnie uformować krzaczek, czyli po prostu niektóre z nich trochę skracam...
Nie jestem zwolennikiem idealnie formowanych drzewek.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich, czy wiecie może czy kwitną już forsycje? Niestety na własnej działce ich nie mam i nie wiem czy już można przyciąć róże? 

MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na osiedlu jeszcze nie kwitną. Żadne.
Trzeba jeszcze poczekać.

Trzeba jeszcze poczekać.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
U mnie również na razie cisza, chociaż patrząc na pąki to myślę, że to jest kwestia tygodnia.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Koniec przyszłego tygodnia, do początków maja. Jako, że zima była długa, to pewnie się lekko przeciągnie 

moje mają już widoczne zażółcenia na pączkach,a co do cięcia;mam dwie forsycje i mają 15 lat.Przez cały sezon są cięte na kulkę i co roku cudnie kwitną.W tym roku po kwitnieniu pożegnam się z jedną.Szkoda mi miejsca na dwie.Forsycje sadzi się nawet na żywopłoty,które są regularnie cięte i kwitną.
Ładna ta kulka ale mi ten mój dziwoląg nie przeszkadza
rośnie w takim miejscu że nie wchodzimy sobie w drogę, denerwuje mnie tylko że nagminnie puszcza odrosty korzeniowe i tym samym próbuje wędrować
ale tak to jest jak się naruszy system korzeniowy. Ale z drugiej strony to już kilka sadzonek z niego zrobiłem za friko oczywiście ;)

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Wzięłam dziś do domu pędy forsycji z myślą o ukorzenieniu w wazonie. Potem chcę do doniczki nim wyląduje w ogrodzie. Czy mój plan ma sens? Czy może posiedzieć z rok w donicy, w jakiej ziemi?