Uprawa melonów cz.1
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
Wysiałem w marcu na próbę dwie roślinki melonów, każdy z innego gatunku. Teraz obie rośliny są już dość spore, ale jedna jest ładna i całkowicie zdrowa, a druga ma liście z niewielkimi brązowymi plamami (wygląda to jakby wierzchnia warstwa liścia została zdarta), liście maja kolor bardziej żółty niż zielony i sa zwinięte do środka. Melon też całkowicie przestał rosnąć. Co może byc przyczyną? Czy jest to jakaś choroba czy pasożyty? Przyglądałem się dokładnie liściom to nie zauważyłem nic....
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam dziś melona VALENCIANO TEMPRANO,czy ktoś miał tę odmianę? Jeszcze mam pytanko,melona chcę posadzić w szklarni i nie wiem czy lepiej puścić go po ziemi ,czy zrobić konstrukcję, aby się piął.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Zasiałem trochę nasion i mam 3 sadzonki, które zamierzam przesadzić do cieplarni. Chciałbym jednak uzyskać więcej sadzonek.
Mam dwa pytania:
1. Czy melony można wsiać bezpośrednio do ziemi do cieplarni i dodatkowo przykryć na przykład agrowłókniną?
1. Czy melony można wsiać bezpośrednio do ziemi (pod gołe niebo) i dodatkowo przykryć na przykład agrowłókniną?
Czy to ma sens?
Mam dwa pytania:
1. Czy melony można wsiać bezpośrednio do ziemi do cieplarni i dodatkowo przykryć na przykład agrowłókniną?
1. Czy melony można wsiać bezpośrednio do ziemi (pod gołe niebo) i dodatkowo przykryć na przykład agrowłókniną?
Czy to ma sens?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siać mógłbyś i tak po 20 maja, a wynik niepewny. Nie lepiej teraz szybciutko wsiać do doniczek? Zawsze to 3 tygodnie do przodu
Myślicie że melony lubią wysoką temperaturę w czasie kiełkowania? Ja wysiewam je dopiero dziś, dlatego chce przyśpieszyć wschody przez postawienie doniczek na grzejniku
Zależy jaka temperatura na grzejniku, ale powyżej 25C to chyba dla żadnych nasion niewskazane. Ja starym sposobem zakryte kubki trzymam w zamkniętym piekarniku z włączoną lampką i mam równą temp. 22-23C. Właśnie mi ładnie dynie powschodziły.
Grzejnik jeśli w ogóle grzeje to ma temp. znacznie wyższą. Dochodzi często do 50'C i więcej. 25'C to tylko na podłodze o ile jest zainstalowane ogrz. podłogowe.monika pisze:Zależy jaka temperatura na grzejniku, ale powyżej 25C to chyba dla żadnych nasion niewskazane.
Polecam postawić pod sufitem na wysokiej półce lub na szafie. Jeśli temp. w pomieszczeniu na wysokości twarzy dorosłego domownika jest 21'C to pod sufitem ma 24-25'C. Ja tak potraktowałem moje melony, arbuzy, kiwano, okrę.
Moje melony posiane w pojemnikach 0.4 po około tygodniu wzeszły. 6 na 6 wysianych. Po podrośnięciu lądują na miejscu docelowym.
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Ja moje zapomiałem dwa razy podlać bo zająłem się innymi (młodszymi) a dadzą radę wczoraj mocno je podlalem i dałem na ciepły parapet i już widac różnicę;). Te wysadzone ostatnio wychodza już z ziemi;)
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Hmm jeden z moich melonów odmiany NN bierze się za kwitnienie ale wygląda jakoś blado ?
Fakt że jako rozsada był trochę przerośnięty, ale zastanawiam się co mu zrobić żeby nabrał bardziej ciemno zielonych kolorów ?
Podlać albo opryskać go jakimś nawozem wieloskładnikowym albo samym azotowym
Fakt że jako rozsada był trochę przerośnięty, ale zastanawiam się co mu zrobić żeby nabrał bardziej ciemno zielonych kolorów ?
Podlać albo opryskać go jakimś nawozem wieloskładnikowym albo samym azotowym
-
- 200p
Jeśli chodzi o nawozy naturalne... Jak masz obornik(najlepiej gołębi), to weż tak z pół wiaderka 5l włóz i zalej go wodą pomieszaj , poczekaj z 1 godzinkę odsedź dodaj zamiast tego co wyrzuciłeś wody wymieszaj podlej dość obficie;)... dwa dni i odbije. Drugi sposób to napar z pokrzyw 1kg na 10l i niech stoi ze 4-6 dni zakiśnie potem podlewac w proporcji 1;10 (woda). Myślę że pomogłem. W razie problemów pisz codziennie kilka razy tu wchodzę więc pomogę;) a i obetnij te kwiaty bo osłabią roślinę i zrób przycinkę po trzecim pędzie;). Pozdrawiam:)
-- 4 maja 2013, o 20:50 --
Ja bym się bał puszczac melony po sznurku jak mają jednego czy dwa owoce to jeszcze jeszcze a jak będzie ich z 5-6? każdy o wadze do 1,5kg;) to pęd może pęknąć i wtedy nawet jakieś leczenie nic nie da bo pęd się nie przerwie trochę tylko się urwie...;(
-- 4 maja 2013, o 20:51 --
Ewentualnie zostawić 3 owoce w tym jeden aby na ziemi leżał aby roślina miała mniejszy "ciężar" do dźwigania;).
-- 4 maja 2013, o 20:50 --
Ja bym się bał puszczac melony po sznurku jak mają jednego czy dwa owoce to jeszcze jeszcze a jak będzie ich z 5-6? każdy o wadze do 1,5kg;) to pęd może pęknąć i wtedy nawet jakieś leczenie nic nie da bo pęd się nie przerwie trochę tylko się urwie...;(
-- 4 maja 2013, o 20:51 --
Ewentualnie zostawić 3 owoce w tym jeden aby na ziemi leżał aby roślina miała mniejszy "ciężar" do dźwigania;).
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Słuchaj mam nawóz kurzy od swojego drobiu czy też sie nada ?
Dodam że jest zmieszany z wodą 1:1 i tak przerabia od około 4-6 tygodni, gdybym go zapodał tylko w jakiej proporcji ?
Co do owoców to myślę każdy z owoców podtrzymywać na jakimś coś ala sitku koszyczku coś wymyśle
Dodam że jest zmieszany z wodą 1:1 i tak przerabia od około 4-6 tygodni, gdybym go zapodał tylko w jakiej proporcji ?
Co do owoców to myślę każdy z owoców podtrzymywać na jakimś coś ala sitku koszyczku coś wymyśle
-
- 200p
Mozna dodac tylko odlej go trochę do oddzielnego naczynia i daj w stosunku 1;2 z wodą. Podlej kilka razy dopiero potem mozna lać w proporcji 1;1,5 1;1,3 itd nigdy nie wolno lać czystym nawozem;) bo jest za mocny;)
-- 4 maja 2013, o 21:36 --
Jak zrobisz te "koszyki" zrób fotkę i pokaż jak to wygląda;),. Może na przyszły sezon wezmę trochę pomysłów;)
-- 4 maja 2013, o 21:36 --
Jak zrobisz te "koszyki" zrób fotkę i pokaż jak to wygląda;),. Może na przyszły sezon wezmę trochę pomysłów;)