Pomidorki koktajlowe - 2cz.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Ebodeuan, sweet baby jest odmianą wysoką
miałam w tamtym roku i nie zamierzam więcej z nią więcej mieć do czynienia
kwas, kwas, i jeszcze raz kwas, jeszcze takiego badziewia nie jadłam
oczywiście można dodawać do przecierów żeby były ostrzejsze, ale myślę że szkoda miejsca,
miałam ją posadzoną w trzech miejscach, w różnych częściach działki, i nawet większe nasłonecznienie
nie pomogło smakowi, mam nadzieję że lubisz takie ekstremalne smaki, a może nasiona będziesz miał\ miała ciut inne
czego Ci życzę.
Grona ma owszem-- sympatyczne, ale to tyle i tylko tyle , moje nasiona były z vilmorinu.
miałam w tamtym roku i nie zamierzam więcej z nią więcej mieć do czynienia
kwas, kwas, i jeszcze raz kwas, jeszcze takiego badziewia nie jadłam
oczywiście można dodawać do przecierów żeby były ostrzejsze, ale myślę że szkoda miejsca,
miałam ją posadzoną w trzech miejscach, w różnych częściach działki, i nawet większe nasłonecznienie
nie pomogło smakowi, mam nadzieję że lubisz takie ekstremalne smaki, a może nasiona będziesz miał\ miała ciut inne
czego Ci życzę.
Grona ma owszem-- sympatyczne, ale to tyle i tylko tyle , moje nasiona były z vilmorinu.
Pozdrawiam, Agata.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
aguskac dzięki za zdjęcia. Wsadziłabym ją do donicy przy domu. Tylko jaką pojemność przygotować?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Tu Ci nie pomogę, bo nie sadzę w donicach, ale poszukaj na forum, wiele razy był ten temat poruszany.
Pamiętaj by nie obrywać jej pędów bocznych, jak to się robi przy pomidorach wielkoowocowych. Ma rosnąć we wszystkie strony jak jej się tylko zamarzy. Duża się nie rozrośnie.
Pamiętaj by nie obrywać jej pędów bocznych, jak to się robi przy pomidorach wielkoowocowych. Ma rosnąć we wszystkie strony jak jej się tylko zamarzy. Duża się nie rozrośnie.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Ja miałam w donicach 6 l, w ciepłe dni musiałam troszkę częściej podlewać, słońce mam do 12 wprost na balkon i to dlatego .
Joasia
-
- 50p
- Od: 25 mar 2013, o 21:49
Witam
Chciałabym się dowiedzieć kiedy przesadzać Vilmę do donicy docelowej,czy to tak jak z takimi co to idą do ziemi czekać do 'zimnej Zośki'?
Czy przesadzając też ziemię przygotować jakoś specjalnie czyli np dać obornik,czytałam też o pociętych pokrzywach,czy opryskać je miedzianem,a no i czytając napotykam często o oprysku
mlekiem czy też tylko przesadzić podlewać i dać spokój żeby rosły,poradźcie.
Może pochwali się ktoś swoją tegoroczną Vilmą,proszę
Pozdrawiam.
Chciałabym się dowiedzieć kiedy przesadzać Vilmę do donicy docelowej,czy to tak jak z takimi co to idą do ziemi czekać do 'zimnej Zośki'?
Czy przesadzając też ziemię przygotować jakoś specjalnie czyli np dać obornik,czytałam też o pociętych pokrzywach,czy opryskać je miedzianem,a no i czytając napotykam często o oprysku
mlekiem czy też tylko przesadzić podlewać i dać spokój żeby rosły,poradźcie.
Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Pomyśl logicznie - skoro pomidora w donicy możesz chować do jakiegoś pomieszczenia na wypadek przymrozków majowych, to nie ma powodu, żeby zwlekać z przesadzeniem do donicy docelowej, możesz to zrobić choćby dziś. Co do podłoża, to w tej chwili lepszy byłby kompost + późniejsze zasilanie nawozem w płynie, np. Bioflorinem., pokrzywówką. Obornik mógłby popalić korzenie w donicy. trzeba było o tym pomyśleć jakieś 2 tyg. temu, żeby się przerobił na dnie donicy z ziemią.
Co do oprysku mlekiem - nie wypowiem się, są zwolennicy tego pomysłu, moze coś napiszą. Wydaje mi się, że jest szansa przy Vilmie obyć się przed opryskami.
Co do oprysku mlekiem - nie wypowiem się, są zwolennicy tego pomysłu, moze coś napiszą. Wydaje mi się, że jest szansa przy Vilmie obyć się przed opryskami.
Witam całe forum )ewcia16 pisze:
Pozdrawiam.
Oto moje Vilmy - rosną na wschodnim oknie, wysiane ok 15 marca.
Wszystkie od jakichś trzech dni mają maluśkie pączki, na początku przez lupę je oglądałam, teraz już trochę podrosły
PS. Od mniej więcej 10 dni rosną w tych "donicach", planuję, że to już ich docelowe miejsce.
-
- 50p
- Od: 25 mar 2013, o 21:49
retikulum piękne te Vilmy,moje mniejsze,ale dogonią
Myśląc logicznie stwierdzam,że mogę poczekać te 2 tyg z przesadzeniem i sobie przemieszać ta ziemię z obornikiem niech się przerobi,dzięki
Myśląc logicznie stwierdzam,że mogę poczekać te 2 tyg z przesadzeniem i sobie przemieszać ta ziemię z obornikiem niech się przerobi,dzięki
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
forumowicz stokrotne dzięki. Nienawidziłam torfu, bo mi "dusił" korzenie roślin, gdy wysechł. A teraz roślinki sobie rosną.forumowicz pisze: Prawdopodobnie wielu z Was ma problemy z podlewaniem rozsad ponieważ za bardzo ubija podoże w doniczkach przy napełnianiu. Żadne dociskanie. Należy tylko stuknąć doniczką po jej napełnieniu.
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Witam , jakie jest prawdopodobieństwo że pomidory koktajlowe się same posiały?? PYtam bo w zeszłm roku dostałam razem z kompostem i miałam ich mnóstwo a w tym roku nei widać ani jednego... czy możliwe że jeszcze wyjdą ??
Z góry dziękuje za odpowiedzi ...
Z góry dziękuje za odpowiedzi ...
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Był to prawdopodobnie koralik.Jeśli owoce z twoch nie spadły na ziemie nie licz na sdzonki.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
emet pisze:Był to prawdopodobnie koralik.Jeśli owoce z twoch nie spadły na ziemie nie licz na sdzonki.
Pozdrawiam Emet
Spadły spadły i nie zbierałam tylko teraz sie boję że je wyplewię niechcący... ma ktoś fotkę może jak wygląda mala sadzoneczka?? tak samo moze jak zwyklych??
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.