karool pisze:
Przy okazji pytanie-czy przeterminowane EMa nie mają już żadnego działania?
Powiem szczerze, że ja łudziłam się, że przeterminowane EMa posiadają jeszcze jakąś wartość, jednak przekonałam się przy własnych pomidorach, że nie mają....tydzień temu pojawiła się u mnie
Alternaria i opryskałam EMa z EM5 (oba dobrze po terminie), niestety dzisiaj musiałam powtórzyć oprysk świeżym EMa.
Dlatego:...najlepiej wlać do szamba, polać kompost itp.
Alternaria, jak zapewne wiecie, jest trudnym do zwalczenia grzybem. Pojawia się najczęściej pod koniec czerwca, "lubi" zimne noce i wilgoć...zarodniki kiełkują w kropli wody, dlatego krzaków pomidorów nie powinno się polewać a wodę należy podawać blisko gleby.
Do "felo": Mikroorganizmy (mam na myśli mikroby ogólnie, nie tylko EMa) są w stanie biodegradować wiele ksenobiotyków, dioksyny nie są tu żadnym wyjątkiem. Literatura podaje, że przy użyciu EMa po 50 dniach można zredukować ich ilość w glebie o około 70%. W tym celu stosuje się roztwór 1:500, z tym, że preparat należy zapodać na pole w dużej dawce i tu zaczyna się problem, bo dla każdego duża dawka może oznaczać inną ilość (ja przyjmuję, że jest to około 300 litrów EMa/ha).
Niestety muszę przyznać, że jestem do tego tematu sceptycznie nastawiona i dopóki sama nie uzyskam konkretnych dowodów, to nie będę mogła na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Mieliśmy podjąć w tym temacie współpracę z Politechniką Łódzką, ale koszty takich badań są na tyle wysokie, że jeszcze nie jesteśmy w stanie ich ponieść ( i podejrzewam, że długo nie będziemy:)
Staram się zawsze mówić o takich zaletach EM, które zostały potwierdzone przez polskich naukowców.
Na temat rzekomo "cudownych" właściwości EM (przeciwdziałanie negatywnym skutkom promieniowania radioaktywnego, statycznej elektryczności i szkodliwemu promieniowaniu elektromagnetycznemu) też grono naukowe ma różną opinię, nie chcę tego komentować, ale chyba muszę: moim skromnym zdaniem wiele rzekomych zalet EM jest mocno przerysowanych, co ma oczywiście wpływać na lepszą komercjalizację produktu. Ja tych doniesień nie mogę ani potwierdzić, ani im zaprzeczyć...myślę, że czas pokaże, co jest prawdą...