Sosna z białym nalotem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sosna z białym nalotem

Post »

Już jesienią zeszłego roku zauważyłam na dwóch sosenkach taki dziwny, biały, maziowaty nalot. Na załączonych poniżej zdjęciach może tego dokładnie nie widać, ale poza takimi miejscami gdzie ta biała maź płynie po gałęziach bądź pniu, spora część gałązek jest też nakrapiana pojedynczymi kropelkami tej mazi. Na dodatek wewnątrz sosenek sporo jest suchych igieł. Co to może być i jak z tym walczyć? Dodam tylko, że obie zaatakowane tą przypadłością sosenki mają normalne przyrosty.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam,
Sarenka
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Sosna z białym nalotem

Post »

Nic się nie dzieje. Sosna ruszyła do wzrostu.
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

gemciu83 pisze:Nic się nie dzieje. Sosna ruszyła do wzrostu.
Mam zatem rozumieć, że te biała maź to zjawisko naturalne i nie należy się nim martwić?
A te pożółkłe igły wewnątrz korony?

Cóż, laik czasem musi zadać głupie pytania ;)

pozdrawiam,
Sarenka
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sosny, co kilka lat zmieniają igły... Jak są to już kilkuletnie drzewa, to tych brązowych igieł będzie co raz więcej... Tak to już bywa z Sosnami... Sama mam około 80 Sosen i opadłe igły wykorzystuję do zakwaszania ziemi...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Sarenka lepiej obserwuj czy w niedługim czasie nie pojawią się małe gąsienice takie zielono-czarne lub patrz czy pędy wzrostu tegoroczne (młode) nie zasychają i czy w nich nie ma tuneli powierconych.
Awatar użytkownika
Sarenka_112
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dorkow0 pisze:Sosny, co kilka lat zmieniają igły... Jak są to już kilkuletnie drzewa, to tych brązowych igieł będzie co raz więcej... Tak to już bywa z Sosnami... Sama mam około 80 Sosen i opadłe igły wykorzystuję do zakwaszania ziemi...
Ok, zatem przyjmuję optymistyczne założenie, że w tym przypadku to po prostu wymiana igieł na nowe ;)
gemciu83 pisze:Sarenka lepiej obserwuj czy w niedługim czasie nie pojawią się małe gąsienice takie zielono-czarne lub patrz czy pędy wzrostu tegoroczne (młode) nie zasychają i czy w nich nie ma tuneli powierconych.
Dzięki za sugestię. W takim przypadku będę się bacznie przyglądać pędom wzrostu i poszukiwać na gałązkach jakichkolwiek gąsienic. Mam wielką nadzieję, że nic takiego się nie zdarzy, ale jeśli - jak reagować? Czy to ochojnik sosny, czy coś innego?

pozdrawiam,
Sarenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”