Ja się nie mogę doczekać kompotu Dostałem w tym roku 5 sadzonek z podziału od znajomych. U nich ten rabarbar jest od zawsze i rośnie obficie. Mam nadzieję że już w tym roku będzie co zbierać i u mnie
Lepiej z takich pojedynczych sadzonek nie podbierać liści, bo to osłabia roślinę, szczególnie, że dopiero została przesadzona. Jak się lepiej rozrośnie to i plon będzie większy.
Ja w tym roku przesadziłam na miejsce stałe kilka rabarbarów z rozsadnika, do każdego dołka wsypałam kurzeniec i kompost. Ze zbiorem ogonków poczekam do przyszłego roku.
Sadzić należy w odległości 100cm.
Zadam pytania, na które pewnie już wielokrotnie udzielano odpowiedzi, ale z braku cierpliwości , nie jestem w stanie prześledzić całości wątku o rabarbarze zwłaszcza. A to dlatego ,że teraz głównie poświęcam czas na śledzenie wątków "pomidorowych". Bardzo przepraszam, wybaczcie!!!
1. Chodzi o "pozyskiwanie" liści. Czy należy je obcinać, czy też lepiej wyrwać.
2. Czy należy usuwać kwiatostany zaraz po ich ukazaniu się czy trochę później.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Liście z łodygą wyłamuje się z rośliny tak, żeby przy łodydze została taka jakby piętka. Na początku, dopóki rabarbar nie jest mocno zakorzeniony, robić to delikatnie, żeby przy okazji nie wyrwać całej rośliny.
Łodygę kwiatową ledwo się pojawi uciąć jak najniżej, żeby nie zubożała rośliny.
Witam
Ja zasiałam rabarbar w tym roku i wykiełkował po kilku dniach. Na stronie 22 pokazałam dwutygodniowe kiełki w doniczce
Wniosek:
Twój siew Tomku85 był do niczego
Kup sadzonki.
Oprócz mojego posianego w tym roku (będę go pielęgnować) dostałam od koleżanki kilka sadzonek. mam zamiar je posadzić już na stałe miejsce.
Czy może być to półcień?? czy lepiej w pełnym słońcu??
Ja też wysiałam rabarbar z nasion. Mają już około 5 cm ale jakoś tak się pokładają .. chyba mają za mało słońca .. Ale moja babcia ma na działce bardzo stary rabarbar więc poproszę ją w tym roku żeby mi " kawałeczek" dała
Ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.
Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające na wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.
Natomiast korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.
W Chinach rabarbar należy do 50 podstawowych roślin leczniczych.
...ujrzeć świat w ziarenku piasku i niebo w dzikim kwiecie...
To chyba jeszcze ze trzy dosadzę. Tylko miejsca już zaczyna brakować.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...