Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Czyli sadzić w kupie.... znaczy w grupie
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie rosną w kupie bo się zagapiłam z pikowaniem a potem już było za późno na rozdzielanie splątanych korzeni. Wolałam nie ryzykować. Chyba nawet ładniej to wyglada jak rosną dość gęsto.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Balsaminy są plagą u mnie, tyle że w ogrodzie, nie donicy.
Wydaje mi się, że uszczykiwanie mogłoby ograniczyć ich kwitnienie. One rosną dość wysokie (od kolana do pasa), kwiaty mają nieco skryte między liścmi. U mnie rosną w absolutnym tłoku i chyba służy im to. Lubią mocno wilgotną ziemię.
Wydaje mi się, że uszczykiwanie mogłoby ograniczyć ich kwitnienie. One rosną dość wysokie (od kolana do pasa), kwiaty mają nieco skryte między liścmi. U mnie rosną w absolutnym tłoku i chyba służy im to. Lubią mocno wilgotną ziemię.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Niecierpki balsamina się uszczykuje, jak najbardziej. Są wtedy o wiele ładniejsze.
Zielonym do góry!!!
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Jeny Ale dajecie po oczach. Czy moje niecierpki kiedykolwiek takie będą?
Re: Niecierpek,wysiew,uprawa
Pierwszy raz hoduję niecierpki, ale czytałam że niecierpek waleriana może być traktowany jako roślina pokojowa. U nas w ogrodach jest jako jednoroczny gdyż nie wytrzymuj niskich temperatur.Asia712 pisze:Można niecierpka hodować w domu?:)
Chyba ktoś w tym wątku wspominał, że jego babcia miała udomowionego niecierpka i - zdaje się - traktowała go po macoszemu, zapominając podlewać. A on twardo kwitł co roku...
U mnie tak czy siak będą jednoroczne, bo nie mogę mieć roślin w mieszkaniu.
U mnie tak czy siak będą jednoroczne, bo nie mogę mieć roślin w mieszkaniu.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Będę trzymać niecierpki w domu. Nie mam odwagi wystawić ich na balkon. Po pierwsze mam balkon bardzo słoneczny, po drugie nie oddam moich niecierpków przędziorkom .