Obrywanie lisci pomidora - ogławianie
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obrywanie lisci pomidora - ogławianie
Na trzech stronach tego wątku jest już kilka odpowiedzi i już po tym widać różnice w podejściu do tematu.
Powiem więc jak ja robię. Liście obrywam jeśli leżą na ziemi, później tylko jeśli krzew jest nadmiernie gęsty. Duże pomidory prowadzę na dwa pędy, drobnoowocowe na 3-4 pędy. Ogławiam różnie, jeśli krzew jest bardzo wysoki robię to wcześniej. Czasem jeśli jest mało zawiązanych gron, ogławiam dość późno.
Chyba nie było w tym wątku napisane że liście obrywa się podrywając je do góry, a nie ciągnąc w dół bo wtedy często uszkadza się łodygę.
A z kolei moja sąsiadka działkowa obrywa takie ilości liści że krzewy są prawie łyse.
Powiem więc jak ja robię. Liście obrywam jeśli leżą na ziemi, później tylko jeśli krzew jest nadmiernie gęsty. Duże pomidory prowadzę na dwa pędy, drobnoowocowe na 3-4 pędy. Ogławiam różnie, jeśli krzew jest bardzo wysoki robię to wcześniej. Czasem jeśli jest mało zawiązanych gron, ogławiam dość późno.
Chyba nie było w tym wątku napisane że liście obrywa się podrywając je do góry, a nie ciągnąc w dół bo wtedy często uszkadza się łodygę.
A z kolei moja sąsiadka działkowa obrywa takie ilości liści że krzewy są prawie łyse.
Ja ten wątek przeczytałam od deski do deski, dlatego zapytałam, bo hmm....
Comciu ja laik jestem Wiem co to ogłowić, ale są jakieś zasady? Na ziemi liści nigdy nie zostawiam, bo to dla mnie logiczne, co do reszty kiedy jak i co, zlitujcie się albo jakiś link proszę
Comciu ja laik jestem Wiem co to ogłowić, ale są jakieś zasady? Na ziemi liści nigdy nie zostawiam, bo to dla mnie logiczne, co do reszty kiedy jak i co, zlitujcie się albo jakiś link proszę
- Comcia
Moniko, ale ja nie rozumiem o co jeszcze pytasz ?
Typowy termin ogławiania to koniec lipca, początek sierpnia.
Typowy termin ogławiania to koniec lipca, początek sierpnia.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Moniko, mówisz i masz. Ogławianie pomidorów i papryki
- Comcia
Dziwny ten artykuł, mieszkam w jednym z najcieplejszych rejonów kraju i tylko raz miałam jeszcze w październiku pomidory w gruncie.
Dzięki. Mi o te pozostawione liście nad gronem chodziło, bo rozumiem, że ilość gron nie jest ważna, tak? tylko jakiś termin?
Comciu to moje ubiegłoroczne z 6.09. Na pewno do października zrywałam, a może i później..
To rozumiem, że mam ogławiać w drugiej połowie sierpnia, tak? i z tego artykułu rozumiem, że mam zostawić nad ostatnim gronem lub kwiatostanem 2-3 liście
Comciu to moje ubiegłoroczne z 6.09. Na pewno do października zrywałam, a może i później..
To rozumiem, że mam ogławiać w drugiej połowie sierpnia, tak? i z tego artykułu rozumiem, że mam zostawić nad ostatnim gronem lub kwiatostanem 2-3 liście
Generalnie chodzi o to żeby odpowiednio przyciąć czub na miesiąc/półtora przed nadejściem przymrozków, które położą uprawę. I to nadejście przymrozków trzeba sobie antycypować, czyli spróbować przewidzieć. Często przymrozki przychodzą w Polsce we wrześniu, stąd to ogławianie pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Bo do tego czasu z tych wysokich gron i tak nic by nie było, a po przycięciu energia rośliny zostanie skierowana na grona niższe. Ale ostatnio jesienie regularnie są ciepłe, więc może nie warto się z tym ogławianiem śpieszyć.
Są też odmiany, które słabo wiążą na wyższych gronach i jeśli wiadomo, że roślina nie zawiąże owoców na 6 gronie, to nie warto go utrzymywać.
Są też odmiany, które słabo wiążą na wyższych gronach i jeśli wiadomo, że roślina nie zawiąże owoców na 6 gronie, to nie warto go utrzymywać.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Dziękuję, już mniej więcej kapuję.
A ja się zastanawiam co zrobić z moim ,,drzewem pomidorowym".
Poniżej - pierwsze zdjęcie pochodzi z internetu.
Drugie to mój egzemplarz - posadzony w wiadrze 30l pojemności. W chwili obecnej stoi w szklarni, ale powędruje na dwór. Zdecydowanie wyróżnia się spośród innych. Zapowiada się
na niezłego ,,potwora". Zdecydowanie najgrubsza łodyga, duże liście. Każdego dnia jest wyższy o 2-3 cm.
Może powinienem usunąć kilka pierwszych gron?
Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły?
ftp://loginal.home.pl/pomidory%20lampy/ ... 974f_o.jpg
Poniżej - pierwsze zdjęcie pochodzi z internetu.
Drugie to mój egzemplarz - posadzony w wiadrze 30l pojemności. W chwili obecnej stoi w szklarni, ale powędruje na dwór. Zdecydowanie wyróżnia się spośród innych. Zapowiada się
na niezłego ,,potwora". Zdecydowanie najgrubsza łodyga, duże liście. Każdego dnia jest wyższy o 2-3 cm.
Może powinienem usunąć kilka pierwszych gron?
Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły?
ftp://loginal.home.pl/pomidory%20lampy/ ... 974f_o.jpg
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
A ja mam takie pytanko natury technicznej... Jak zrobić, żeby pomidora prowadzić na 2-3 pędy? Mam zostawić jakiegoś wilka w dolnych kątach liści i to będą nowe pędy?
Tak, dokładnie tak masz zrobić..Dziunia87 pisze:A ja mam takie pytanko natury technicznej... Jak zrobić, żeby pomidora prowadzić na 2-3 pędy? Mam zostawić jakiegoś wilka w dolnych kątach liści i to będą nowe pędy?
Było o tym na forum poszukaj w starszych wątkach..
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dziękuję za odpowiedź
Chciałam się upewnić... wiesz jak jest człowiek czyta przez zimę forum, a potem i tak wszystko się miesza i człowiek głupieje
Chciałam się upewnić... wiesz jak jest człowiek czyta przez zimę forum, a potem i tak wszystko się miesza i człowiek głupieje
Dziunia87
jode22 pisze:Jak pomidor rośnie i pojawia się pierwsze grono kwiatowe, to pod nim łodyga rozgałęzia się. To nie jest taki zwyczajny wilk. Ten pęd jest takiej samej grubości jak główny i właśnie on jeżeli go zostawiamy będzie tym drugim. Takie rozgałęzienia będą się również powtarzać wyżej i trzeba je będzie usuwać. Natomiast jeżeli ktoś chce prowadzić na trzy pędy, to zostawia się jeden z najniżej wyrosłych wilków.