Obrywanie lisci pomidora - ogławianie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Obrywanie lisci pomidora - ogławianie

Post »

Na trzech stronach tego wątku jest już kilka odpowiedzi i już po tym widać różnice w podejściu do tematu.

Powiem więc jak ja robię. Liście obrywam jeśli leżą na ziemi, później tylko jeśli krzew jest nadmiernie gęsty. Duże pomidory prowadzę na dwa pędy, drobnoowocowe na 3-4 pędy. Ogławiam różnie, jeśli krzew jest bardzo wysoki robię to wcześniej. Czasem jeśli jest mało zawiązanych gron, ogławiam dość późno.
Chyba nie było w tym wątku napisane że liście obrywa się podrywając je do góry, a nie ciągnąc w dół bo wtedy często uszkadza się łodygę.
A z kolei moja sąsiadka działkowa obrywa takie ilości liści że krzewy są prawie łyse.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja ten wątek przeczytałam od deski do deski, dlatego zapytałam, bo hmm....
Comciu ja laik jestem :lol: Wiem co to ogłowić, ale są jakieś zasady? Na ziemi liści nigdy nie zostawiam, bo to dla mnie logiczne, co do reszty kiedy jak i co, zlitujcie się albo jakiś link proszę ;:180
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, ale ja nie rozumiem o co jeszcze pytasz ?
Typowy termin ogławiania to koniec lipca, początek sierpnia.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Moniko, mówisz i masz. :D Ogławianie pomidorów i papryki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziwny ten artykuł, mieszkam w jednym z najcieplejszych rejonów kraju i tylko raz miałam jeszcze w październiku pomidory w gruncie.
x-xm-a

Post »

Dzięki. Mi o te pozostawione liście nad gronem chodziło, bo rozumiem, że ilość gron nie jest ważna, tak? tylko jakiś termin?
Comciu to moje ubiegłoroczne z 6.09. Na pewno do października zrywałam, a może i później..
Obrazek
To rozumiem, że mam ogławiać w drugiej połowie sierpnia, tak? i z tego artykułu rozumiem, że mam zostawić nad ostatnim gronem lub kwiatostanem 2-3 liście
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Generalnie chodzi o to żeby odpowiednio przyciąć czub na miesiąc/półtora przed nadejściem przymrozków, które położą uprawę. I to nadejście przymrozków trzeba sobie antycypować, czyli spróbować przewidzieć. Często przymrozki przychodzą w Polsce we wrześniu, stąd to ogławianie pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Bo do tego czasu z tych wysokich gron i tak nic by nie było, a po przycięciu energia rośliny zostanie skierowana na grona niższe. Ale ostatnio jesienie regularnie są ciepłe, więc może nie warto się z tym ogławianiem śpieszyć.

Są też odmiany, które słabo wiążą na wyższych gronach i jeśli wiadomo, że roślina nie zawiąże owoców na 6 gronie, to nie warto go utrzymywać.
Pozdrawiam
Adam
x-xm-a

Post »

Dziękuję, już mniej więcej kapuję.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja się zastanawiam co zrobić z moim ,,drzewem pomidorowym".
Poniżej - pierwsze zdjęcie pochodzi z internetu.
Drugie to mój egzemplarz - posadzony w wiadrze 30l pojemności. W chwili obecnej stoi w szklarni, ale powędruje na dwór. Zdecydowanie wyróżnia się spośród innych. Zapowiada się
na niezłego ,,potwora". Zdecydowanie najgrubsza łodyga, duże liście. Każdego dnia jest wyższy o 2-3 cm.
Może powinienem usunąć kilka pierwszych gron?
Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły?

ftp://loginal.home.pl/pomidory%20lampy/ ... 974f_o.jpg

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

A ja mam takie pytanko natury technicznej... Jak zrobić, żeby pomidora prowadzić na 2-3 pędy? Mam zostawić jakiegoś wilka w dolnych kątach liści i to będą nowe pędy?
Pabblo_Pl

Post »

Dziunia87 pisze:A ja mam takie pytanko natury technicznej... Jak zrobić, żeby pomidora prowadzić na 2-3 pędy? Mam zostawić jakiegoś wilka w dolnych kątach liści i to będą nowe pędy?
Tak, dokładnie tak masz zrobić..

Było o tym na forum poszukaj w starszych wątkach..
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Dziękuję za odpowiedź :)
Chciałam się upewnić... wiesz jak jest człowiek czyta przez zimę forum, a potem i tak wszystko się miesza i człowiek głupieje ;:124
x-xm-a

Post »

Dziunia87
jode22 pisze:Jak pomidor rośnie i pojawia się pierwsze grono kwiatowe, to pod nim łodyga rozgałęzia się. To nie jest taki zwyczajny wilk. Ten pęd jest takiej samej grubości jak główny i właśnie on jeżeli go zostawiamy będzie tym drugim. Takie rozgałęzienia będą się również powtarzać wyżej i trzeba je będzie usuwać. Natomiast jeżeli ktoś chce prowadzić na trzy pędy, to zostawia się jeden z najniżej wyrosłych wilków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”