Sosna - szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Mamed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2007, o 08:23

Post »

Coś zaatakowało moją sosnę. Jest brązowe zebrane w skupiska na kilku młodych pędach (dolnych). To sa jakby owalne walce jeden na drugim.Jest tego bardzo dużo w każdym skupisku.W miejscach przyczepienia nie ma już igieł. Co to jest. grzyb czy larwy jakiegoś owada. Wyglada to nieciekawie.Czym zwalczyć. Ratujcie - to na razie jedyna moja sosna w ogrodzie. Ma ok.2 m wysokości.
Mamed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2007, o 08:23

Post »

:D Już wiem co to jest :D . Niezawodne forum ogrodnicze :lol: : to jest osnuja sadzonkowa, o której pisała isia222 w wątku : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14304 . Takie właśnie paskudy :shock: były na mojej sośnie. Juz ich nie ma. Zostały ręcznie ściągnięte, niestety wraz z igłami. Zastanawiam sie czy igły odbiją w tych miejscach :( . Ale faktycznie to było "łłee" :shock: .
Mandred
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2008, o 19:08

Post »

Igły nie odbiją. Wyrosną nowe na nowych pędach.
W przyrodzie nic nie ginie...
antidoti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2008, o 13:54

Co to za paskudztwo na sośnie czarnej?

Post »

Obrazek Obrazek

Witam, właśnie coś takiego zauważyłam na moich sosenkach. Czy ktoś się orientuje co to jest i jak trzeba z tym walczyć?
Pozdrawiam
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

zdjęcia nieostre, ale wygląda to na jakiegoś borecznika - oczywiście szkodnik - jeśli jest to na pojedynczych niskich drzewkach to zniszczyć ręcznie jeśli na większą skalę to niestety oprysk jakimś insektycydem kontaktowym
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety oprysk będzie potrzebny jezeli jest go więcej - może zniszczyć przyrosty.
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

jak już pisałem oprysk zastosować przy większej skali tego zjawiska... przy kilku małych drzewkach wystarczy zebrać larwy, które występują głównie w skupiskach po kilkanaście - kilkadziesiąt sztuk
o zniszczeniu przyrostów mówimy gdy mamy do czynienia ze zniszczeniem świeżego (nie uiglonego jeszcze) pędu - bez obaw te owady żywią się tylko igłami - samych pędów i pączków nie ruszają
antidoti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2008, o 13:54

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Poniszczyłam wszystkie, będę dalej obserwować. Czy biedronki się tym żywią? Znalazłam ich kilka na sosnach.
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

jajami i najmłodszymi larwami może tak ale starszymi na pewno nie
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Sosna - szkodniki

Post »

Coś niedobrego zaczęło dziać się z moją sosną czarną. Nasady igieł są białe, zrosty pędów pokrył biały nalot (jakby zgnilizna) i przez to stały się miękkie i na niektórych igłach pojawiły się białe jajeczka. (znalazłem na forum takie jajaeczka na sośnie czarnej zdiagnozowane jako borecznik)-czy u mnie to samo?. Jak ratować moją sosnę? Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
drzeweczka
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak to może być jakiś borecznik - choć na podstawie tych zdjęć nie mogę dać 100% diagnozy - jednak na pewno jest to szkodnik pierwotny sosny - a zwalczanie ich wszystkich wygląda podobnie
O ile to jest borecznik sosnowiec to larwy występują w skupiskach i na małym obszarze (na pojedynczych niskich drzewkach) łatwo je zebrać mechanicznie. Jednak jeśli jest to obszar większy, duże drzewa lub larwy występują w dużej ilości ale w rozproszeniu to należy uciec się do zabiegów chemicznych (które należy traktować jako ostateczność) - większość insektycydów kontaktowych będzie skuteczna (np. decis, karate)
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Post »

mam w domu owadofos, czy on będzie również skuteczny?
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Owadofos też może być .
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Azarat
100p
100p
Od: 17 sty 2009, o 15:31

Post »

Od paru lat mam na jodle kalifornijskiej takie coś:
Obrazek
Była pryskana, ale na kilku gałęziach to zostało.
A dzisiaj zauważyłem to (bo to chyba to samo?) również na sośnie błotnej.
Rośnie ona tak blisko j. kalifornijskiej że ich gałęzie wchodzą jedne w drugie, bo ta sosna to miała być kosówka...
Zdjęcie sosny z zimy (z prawej j. kalifornijska)
Zdjęcie sosny z zimy 2

Z tego co widzę to zakażone jest kilka gałęzi
Obrazek
Obrazek
Co to jest, jak i kiedy to zwalczać.

I jeszcze dodatkowo: Czy da się zwalczać świerkowca większego na 15 metrowym drzewie doglebowo albo "dopniowo" bo ciężko opryskać takie drzewo.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może to jakaś choroba grzybowa? najlepiej poczekać bo tu się lepiej znają i na pewno ktoś ci dobrze doradzi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”