Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zelwi pisze:To wyhodowałeś może Pawle wartościową odmianę poziomki łączącą najlepsze cechy odmian wielkoowocowych - duże owoce i aromat dzikich mieszańców leśnych.
Czy te mieszańce wytwarzają rozłogi, czy zachowały cechy form wielkoowocowych?
Rozłogów nie wytwarzają, rosną w formie zwartych kęp. Sądzę, że krzyżówkę można powtórzyć również w Waszych ogrodach, w końcu truskawka jest mieszańcem dwóch dzikich poziomek powstałym przypadkiem :wink: .
gosia_70_38
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2008, o 18:16

Poziomki na działce

Post »

Witam wszystkich ogrodników.Kochani pomóżcie-co zrobić z przekwitniętymi krzaczkami poziomek?Wyglądają brzydko,mają zżółkniete i owiędnięte liście.Co z tym zrobić?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam. :D .Gosia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A gdzie rosną? W ogrodzie czy na balkonie?

Jeśli w ogrodzie, to obetnij wszystko co brzydkie i podlewaj, a odrosną ładne, młodsze liście, a jeśli na balkonie albo zrób to samo, albo wywal, bo i tak przez zimę nie przetrzymasz :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Obcinając zostaw na każdym z krzaczków z 2-3 młode liście. A resztę obetnij. I zasil nawozem przeznaczonym do poziomek.
gosia_70_38
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2008, o 18:16

Poziomki na działce

Post »

kochani dziękuje za porady,ale mam jeszcze jedno pytanie-czy jak pościnam te brzydkie liście to kiedy mogę je przesadzić w inne miejsce?gdybym teraz to zrobiła nic im się nie stanie? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2009, o 15:01

Poziomki na wiosnę - proszę o pomoc

Post »

Witam serdecznie!
Jestem zarówno początkującą ogrodniczką jak i forumowiczką :) i proszę Was o poradę .
Mam pewien dylemat a propos poziomek. Z pewnością dla Was będzie to banalny problem, ale ja nie do końca wiem, co powinnam zrobić.
Sytuacja wygląda następująco: w zeszłym roku posadziłam sadzonki poziomek. Pięknie się rozrosły i owocowały. Niestety na jesieni i w zimie zapomniałam o ich istnieniu . Teraz na wiosnę mam krzaczki ze starymi, uschłymi liśćmi, liśćmi które przezimowały jako zielone, a w samym środku widać świeże, soczystozielone tegoroczne listeczki.

Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Po swojemu, na jednym krzaczku, powycinałam stare, suche liście i zostawiłam tegoroczne oraz trochę zielonych zeszłorocznych liści:

Obrazek

Moje pytanie:
1) Czy teraz jest dobra pora na ew. cięcie- zdarzają się jeszcze przymrozki, śnieg z deszczem, może poczekać jeszcze z tydzień-dwa. te stare liście pewnie jakoś chronią przed przymrozkami.
2) Czy pozostałe krzaczki przyciąć tak, jak na zdjęciu nr.2 czy usunąć wszystkie zeszłoroczne liście pozostawiając tylko tegoroczne.
3) Czy teraz jest odpowiedni czas na zasilenie nawozem, czy poczekać jeszcze troszkę ( nawóz Florovit do truskawek i poziomek, na opakowaniu jest napisane "stosować wiosną").

Wiem, że problem banalny. Proszę o wyrozumiałość dla ogrodniczego laika :oops:
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczekałabym dwa tygodnie na polepszenie pogody, uważam że jest za zimno.
Też mam poziomki, tylko starsze i na razie nie ruszam nic ale u nas na podkarpaciu jeszcza zima, jeszcze na nartach można posmigać :D
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No właśnie!
Mieszkam na samej północy, do morza w linii prostej może 30 km. Mrozy zdarzają się jeszcze w nocy, w ciągu dnia temp. na plusie. Jak przycięłam ten jeden krzaczek, to akurat nocą był mróz ( wydaje się, że młodym listkom to nie zaszkodziło).
Chyba jednak resztę krzaczków przytnę na początku kwietnia i wtedy nawiozę...
Wielkie dzięki za odzew!
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda zdrowia przy takim zimnisku na robotę w ogródku. Nie ma co się śpieszyć, przygrzeje słoneczko i zdąży się wszystko zrobić.
Waleria
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

No właśnie te nieliczne chwile jak wyjdzie słoneczko zachęcają do grzebania w ziemi :D .
Jednak jeśli by się okazało, że trzeba to zrobić teraz, to coż, jak mus to mus.

W takim razie, czy na jesieni trzeba ściąć wszystkie liście ?!? Jak powinna zimować poziomka?
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uprawa poziomki jest taka jak truskawki ale truskawce liście ścina sie po owocowaniu,
a poziomka owocuje przecież długo, do przymrozków.
Swoim nie ścinam liści na zimę.
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poziomek chyba nie imają się choróbska, a truskawkom ścina się liście, żeby choroby nie grasowały.
Waleria
Awatar użytkownika
emik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Swoim nie ścinam liści na zimę.
Uff... A miałam wyrzuty sumienia, że tak brutalnie z nimi postapiłam i nie zadbałam o ochronę na zimę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”