Brzoskwinia - choroby i szkodniki
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Kasiu - Sylitem pryska się wczesną wiosną, później to już nie ma sensu.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, wtedy pryskanie też nic nie da. Pryskamy późną jesienią po zrzuceniu liści(jak najpóżniej, ale gdy jeszcze przez kilka godzin dziennie mamy temp. +12 st.) oraz drugi raz wiosną gdy temperatura już przekroczy 7-8, ale jak najwcześniej, zanim pąki nabrzmieją. Jesienią Sylit, na wionę Miedzian- lub odwrotnie; dobrze użyć różnych środków i ważne by dokładnie pokryć wszystkie gałązki.
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. Wykonać w suchą, słoneczną pogodę, po czym od razu oprysk preparatem miedziowym przeciwko rakowi bakteryjnemu, który może zakazić rany po zabiegu), aby przerwać cykl rozmnażania grzyba i ograniczyć infekcje w przyszłym roku.
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. Wykonać w suchą, słoneczną pogodę, po czym od razu oprysk preparatem miedziowym przeciwko rakowi bakteryjnemu, który może zakazić rany po zabiegu), aby przerwać cykl rozmnażania grzyba i ograniczyć infekcje w przyszłym roku.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- _Kasia_
- 100p
- Od: 26 lip 2012, o 08:54
- Kontakt:
dziękuję Wam z całego serca, za cenne wskazówki....
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Absolutnie nie obrywać !maryann pisze:...
Poskręcane liście zaleca się oberwać(możliwie wczesnym latem, by roślina zdążyła wypuścić nowe. ...
Poczytaj o tym grzybku:
http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... ny-problem
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Kiedyś też tak uważałem, ale zmieniłem pogląd. Zdania uczonych podzielone...
Zobacz ten post i następne http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1586918
Zobacz ten post i następne http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1586918
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podzielone ale to niby nowe zalecenie jest... widocznie przestudiowali biologie tego grzybka i tak jest rozsądniej postępować. Ja wierze w to co wypisuje Mazurek na swojej stronie bo bardzo ładnie opisuje wszystkie patogeny od strony ich funkcjonowania i dlaczego należy postępować tak a nie inaczej więc może niech każdy przeczyta poważne opracowania i zdecyduje sam którą droge wybrać
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Marcinie !
Przez wiele lat postępowałem tak jak opisał to Maryann i było OK. Przecież chore czerwone liście jak ja je nie oberwę, to drzewko w czerwcu - lipcu samo zrzuci. W ten sposób ma jeszcze czas na wypuszczenie nowych.
Od 15 lat stosowałem jesienią miedzian i wiosną sylit. Od5-7 tylko miedzian jesienią i dotychczas też jest ok. Dodynę rezerwuje sobie na ten wypadek, kiedy oprysk jesienny miedzianem nie zadziała całkowicie na kędzierzawkę.
Opracowanie przeczytam.
Przez wiele lat postępowałem tak jak opisał to Maryann i było OK. Przecież chore czerwone liście jak ja je nie oberwę, to drzewko w czerwcu - lipcu samo zrzuci. W ten sposób ma jeszcze czas na wypuszczenie nowych.
Od 15 lat stosowałem jesienią miedzian i wiosną sylit. Od5-7 tylko miedzian jesienią i dotychczas też jest ok. Dodynę rezerwuje sobie na ten wypadek, kiedy oprysk jesienny miedzianem nie zadziała całkowicie na kędzierzawkę.
Opracowanie przeczytam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Nie widzę, żadnego sensu pryskania jesienią brzoskwini, jaki to ma sens? Nie dość, że to kolejna chemia wprowadzana do środowiska, to jeszcze nieskuteczna.
Co do obrywania, przez kilka lat rosła u mnie brzoskwinia, nic z nią nie robiłem, nie pryskałem nie obrywałem poskręcanych liści, przyrosty roczne kilka centymetrów, potem obrywałem poskręcane liście, brzoskwinia wypuszczała nowe przyrosty, nie było to już tylko kilka centymetrów, obecnie pryskam wiosną przyrosty ponad metr.
Co do obrywania, przez kilka lat rosła u mnie brzoskwinia, nic z nią nie robiłem, nie pryskałem nie obrywałem poskręcanych liści, przyrosty roczne kilka centymetrów, potem obrywałem poskręcane liście, brzoskwinia wypuszczała nowe przyrosty, nie było to już tylko kilka centymetrów, obecnie pryskam wiosną przyrosty ponad metr.
- krzysztofkhn
Ma to sens !
Wszystko zależy od natężenia kędzierzawki na danym terenie.
Wszystko zależy od natężenia kędzierzawki na danym terenie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Hej. Przejrzałem pobieżnie temat ale chce sie upewnić- teraz jest już a późno na pryskanie zarówno sylitem jaki i miedzianem? I chodzi mi tu nie tylko o brzoskwinie ale tez o inne drzewka owocowe
- krzysztofkhn
Pawle !
Oprysków nie robi się na zapas/ profilaktycznie etc.
Opryski robi się wtenczas, gdy stwierdzisz, że drzewko choruje. W takiej sytuacji wykonujesz oprysk konkretnym preparatem, odpowiednio dobranym do zaobserwowanego zagrożenia / choróbska.
Co do brzoskwini. Jeśli w poprzednim sezonie stwierdzisz, że Twoje drzewko miało kędzierzawkę, / lub sąsiadów / to jesienią dobrze jest zrobić miedzian, a jeśli to Twoje drzewko/ to wiosną sylit.
ŚOR-y to trucizny i nie są obojętna dla Ciebie i środowiska. Stosuje się je wyłącznie w sytuacji kiedy drzewko choruje, lub zostało zaatakowane przez robala.
Oprysków nie robi się na zapas/ profilaktycznie etc.
Opryski robi się wtenczas, gdy stwierdzisz, że drzewko choruje. W takiej sytuacji wykonujesz oprysk konkretnym preparatem, odpowiednio dobranym do zaobserwowanego zagrożenia / choróbska.
Co do brzoskwini. Jeśli w poprzednim sezonie stwierdzisz, że Twoje drzewko miało kędzierzawkę, / lub sąsiadów / to jesienią dobrze jest zrobić miedzian, a jeśli to Twoje drzewko/ to wiosną sylit.
ŚOR-y to trucizny i nie są obojętna dla Ciebie i środowiska. Stosuje się je wyłącznie w sytuacji kiedy drzewko choruje, lub zostało zaatakowane przez robala.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Święte słowa Krzysztofie
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Przejrzałam wątek w poszukiwaniu przyczyn opadania kwiatów u brzoskwini, niczego na ten temat nie znalazłam.
Dziś zauważyłam, że pod brzoskwiniami leżą jakby odcięte kwiaty. Zastanawiam się co jest przyczyną tego. Szkodnik, niezapylenie czy może jeszcze coś innego Nie było przymrozków
W sieci znalazłam informację, że przyczyną jest grzyb powodujący kędzierzawość:
cyt: tekst źródłowy.
A może to szkodnik jakiś, bo u moreli także widziałam opadnięte kwiaty
Dziś zauważyłam, że pod brzoskwiniami leżą jakby odcięte kwiaty. Zastanawiam się co jest przyczyną tego. Szkodnik, niezapylenie czy może jeszcze coś innego Nie było przymrozków
W sieci znalazłam informację, że przyczyną jest grzyb powodujący kędzierzawość:
cyt: tekst źródłowy.
Niestety nie pryskałam.Porażeniu mogą również ulec młode liście, młode pędy, kwiaty i zawiązki owocowe. Porażone kwiaty i zawiązki owoców opadają, a pędy podobnie jak i liście, stają się zniekształcone, grube i z czasem zamierają.
A może to szkodnik jakiś, bo u moreli także widziałam opadnięte kwiaty
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;