Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasturcja w uprawie
Zawsze sieję do gruntu, rosną jak szalone, na dodatek wysiewają się same.Robiłam porządki na rabacie, iii, znalazłam całe garście nasion w ziemi-przezimowały Mam nadzieję że się ukorzenią, jak co roku
Pozdrawiam Ewa
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Wysiałam wczoraj mnóstwo Nasturcji wprost do gruntu !
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
A jakie macie doświadczenia z nasturcją kanaryjską? Kupiłam nasiona, ale słyszałam że nie zbyt ciekawa i słabo kwitnie
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
anym, w zeszłym roku było tu dużo o niej. Mnie niestety zaimponowała - nigdy więcej jej nie posieję. Strasznie szybko rośnie i zajmuje duuużo miejsca. A kwiatki takie nijakie, bardzo malutkie. Z daleka wyglądają tak zwyczajnie... Z bliska trzeba się na prawdę przyjrzeć żeby docenić ich piękny kształt.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Dzięki Patasko!
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sobie kiedyś tak zasiałam nieświadoma ich samodzielności, że potem nie mogłam się jej pozbyć. Teraz posiałam w nowym miejscu i może się co roku sama siać do woliewa2019 pisze:Zawsze sieję do gruntu, rosną jak szalone, na dodatek wysiewają się same.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Nasturcje mają swój urokt - to fakt. Ja uprawiam w skrzynce balkonowej, z której zwisają kolumną kwiatów. Niestety dość szybko usychają im liscie i wiszą gołe badyle, których mi szkoda obciąć, bo mają gdzie niegdzie kwiatki. Dlatego w tym roku wysiałam nasionka w dwu-tygodniowych odstępach. Dodatkowo posadziłam aksamitki, które mam nadzieję zatuszują gołe pędy i będą stanowić naturalną ochronę przed mszycami, które chętnie wcinają nasturcje.
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje posiałam w gruncie, będą się piąć za rabatą, więc coś je będzie kamuflować jak zaczną niedomagać Najgorsze są jednak wtedy gdy je przymrozi
Aksamitki odstaszają mszyce? Nie wiedziałam A co chroni przed ślimakami, które zjadają aksamitki?
Aksamitki odstaszają mszyce? Nie wiedziałam A co chroni przed ślimakami, które zjadają aksamitki?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
czytając wątek nasturcjowy doszłam do wniosku, że ma w tym roku pnącą wersję... i coś z tym trzeba zrobić, żeby było pięknie
ale wydaje mi się, że DorkaS-66 ma rację, za wcześnie nie ma co wysiewać, bo moje właśnie takie jakieś cherlakowate listki jakieś małe i zaczynają żółknąć
i jeszcze jedna rzecz, właśnie przeczytałam że nie warto zasilać, a ja sypnęłam nawozem
ale wydaje mi się, że DorkaS-66 ma rację, za wcześnie nie ma co wysiewać, bo moje właśnie takie jakieś cherlakowate listki jakieś małe i zaczynają żółknąć
i jeszcze jedna rzecz, właśnie przeczytałam że nie warto zasilać, a ja sypnęłam nawozem
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Nie musiałam wysiewać do gruntu we wszystkich miejscach w których rosły w zeszłym roku wystartowały samosiejki
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
hmm, dlaczego?fredek pisze: i jeszcze jedna rzecz, właśnie przeczytałam że nie warto zasilać, a ja sypnęłam nawozem
O swoich całkiem zapomniałam i zastanawiam się czy jest jeszcze sens ich wysiewania ?
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
DorkaS.
Oleska poczytaj wątek to zobaczysz, że kilka osób o tym wspominało... po prostu lepiej kwitną
Fredek