Wysadzanie dalii do doniczek

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezapominajko567
jestem pewna,ze dalie mozna rozmnozyc z sadzonek zielnych.
Co prawda widzialam to tylko w programach ogrodniczych.
Ja probuje od wielu lat wiosna,podpedzam bulwy w doniczkach,kiedy uszczykuje dalie mam duzo sadzonek i...
zawsze mi zgnija.
Moze teraz latem jest lepsza pora?Ja wkladalam po prostu do szklanki z woda.Pewnie lepiej uzyc ukorzeniacz,potem wlozyc sadzonki do doniczki z lekka ziemia i przykryc sloikiem,woreczkiem.
Zwykle wczesna wiosna nie mialam tyle miejsca na parapetach zeby sie bawic w dodatkowe sadzenie.
Pozdrawiam Danka
Przemek1610
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2008, o 20:44

Post »

Ja też b lubię dalie i w tym roku zakupiłem min. karpę żółtej kaktusowej dalii Yellow Star a w sklepie jak to w sklepie karpy były wysuszone to postanowiłem że na noc włoże je wszystkie do wody wsadziłem je do gruntu ok 25 kwietnia bo myślałem że póżno wykiełkują zanim się zregenerują ale na wszelki wypadek okryłem je plastikowym baniakiem i co sie okazało że wykiełkowały po 3,5 tyg wzeszły dopiero 15 maja ( aż strach pomyśleć co bym miał i kiedy by wzeszły jak bym wsadził tak jak się powinno po 15 maja. Ale do rzeczy teraz dalie mają 80 cm i mnóstwo pączków czy w takim tępie uzyskają wysokość jaka była podana na opakowaniu ok 170 cm, czy może jest to jedna z niskich odmian...???
Ogrodnictwo to najpiękniejszy zawód- zawsze się odwdzięcza
Przemek1610
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

zapomniałem a mom jeszcze pytanie czy wysokie dalie można chodować jako doniczkowe kwiaty w domu przez czły rok a na lato wystawiać je na zewnątrz???
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

w tym roku wszystkie dalie są jakieś niższe (przynajmniej moje)
ale dalia yellow star 170cm wysokości???? chyba coś się komuś pomyliło? 100-120cm to mogę się zgodzić. przejrzyj nawet oferty sklepów internetowych to nigdzie tej dali o takiej wysokości nie znajdziesz.
Przemek1610
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

a co z daliami w doniczach jako domowe chodzi mi właśnie o te wysokie odmiany?? Bo rącznika już uprawiam w doniczce 2 rok i wygląda cudnie ma wielkie bordowe liście :)
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

na ten temat się nie wypowiem bo nie wiem. ja sadze tylko niskie odmiany i tylko na okres od wiosny do jesieni. a tobie chodzi o to by uprawiać cały rok w doniczce. dobrze rozumiem??
tak czy siak i tak nie pomoge :)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Odkurzam temat :)

Czy czyjeś dalie już zaczęły kiełkować? Moje niestety jeszcze nie :( a kusi mnie, by już je wysadzać do doniczek...
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Witam. :lol:

Kupiłam w tym roku karpy dali i wsadziłam część z nich do doniczek z ziemią , jakiś tydzień temu, podlewam, ale nie widze, aby coś się już działo ;/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Co Wy teraz robicie ze swoimi daliami ?? :roll:

Pozdrawiam.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak na razie wysadziłam tylko jedną dalię- była troche marna karpa i bałam się , ze w gruncie nie da sobie szybko rady. W domu szybko wzeszła- chyba te mniejsze wszystkie wsadzę... Podobną zeszłego roku wsadziłam w grunt- w ogóle nie podjęła wzrostu...więc teraz "dmuchałam na zimne"...Nie zapisałam , kiedy wsadziłam- ale nie tak dawno, bo stoi kolło okna balkonu a tam niedawno postawiłam doniczki do podpędzenia... :wink:

Obrazek Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

W takim razie ja też w czwartek biorę się za grzebanie w ziemi :D
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Moje dalie w piwnicy mają już wybiegnięte liście. Do gruntu nie wysadzę, bo za wcześnie. Do donic nie nadają się ze względu na wiekość. Czy można je " na chwilę" posadzić do jakiegoś pojemnika, a potem wysadzić w ogrodzie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

moje dalie juz wszystkie są w ziemi w ogrodzie.Nie zapowiadają juz mrozów więc nie ma powodu ,aby je trzymac w domu.Można śmiało wsadzać. :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku mozesz spróbowac i przechowac dalię w domu na zimę.Wydaje mi się ,ze jednak karpa potrzebuje okresu spoczynku i nic z tego nie wyjdzie.Chociaż?Nie spróbujesz nie będziesz wiedział :roll:

Ja swoje dalie zawsze w marcu wsadzam do doniczek ,albo do wiadra (kilka bulw na raz) i zasypuję ziemią.Zaczynam podlewać.Jak tylko pojawią się kiełki przenoszę do ogrodu.Nawet spadek do 0 stopni im nie zagraża.W zeszłym roku wsadziłam dalię juz w lutym i swietnie się przechowała.Kwitła tylko pózniej.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Ja również trzymam dalie w domu w donicach.
Do gruntu zamierzam je wsadzić po 15 maja.Jakoś boję się ryzykować wcześniejszym dołowaniem.W związku z tym proszę o radę.
Czy te dalie można uszczyknąć by nie rosły do góry a ładnie się rozkrzewiały? Czy raczej się takiego czegoś nie praktykuje?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Naprawdę nie wiem czemu chcesz tak długo czekać?Przeciez nie zapowiadają mrozów.W maju maja byc upały.Najwyżej przykryjesz w razie mrozów słoikami lub kartonami.Szkoda rosli bo juz ładnie rosną.Koniecznie je wyniś na słoneczko!!

Możesz uszczypywac ,aby się rozkrzewiły-to im nie zaszkodzi.

zobacz moje dalie :D Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”