Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.

Post »

na żuki chemia nie działa - chemia jest skuteczna na stadia larwalne.
angee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2013, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na żuki to wiem, ale w ziemi jeszcze pełno paskudnych larw siedzi.
agaszak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2012, o 20:36

Post »

A co z Larvanem??- pytam bo w zeszłym roku podlałam pod rododendrony i azalie. W tym roku dosadzałam i przekopując nie znalazłam żadnego pędraka :?: ale trwanik wyglądał podobnie do dariowego ?? Więc sama nie wiem :?:

Dzisiaj po południu wleciało mi do mieszkania takie o coś czy to opuchlak bo wygląda bardzo podobnie- ale żeby tak w dzień sobie latał??
Na części z głową miał trąbkę ;:219 Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agaszak- to jest jakiś ryjkowiec, u tej rodziny "trąbki" są charakterystyczne :).
Ale jaki gatunek hmmm
a poza tym dlaczego w dzień nie miałby latać? :)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
moni_j30
50p
50p
Od: 25 lut 2011, o 13:09

Post »

witam wszystkich, od jakiegoś czasu borykam się z pędrakami na ogromnej powierzchni trawnika (ok 1h).
Do dzisiejszego dnia myślałam, że dam radę naturalnymi sposobami ( gnojówka z wrotycza), ale kiedy zaczęłam kopać dołki pod szpaler drzewek zwątpiłam i właśnie zakupiłam środek chemiczny Dursban. posiadam lancę doglebową i w taki sposób chciałabym działać. Mam pytanie do stosujących ten środek, (wiem że jest bardzo toksyczny i do tego gazowy), czy powinnam mieć jakiś specjalny strój, maskę gazową? czy może wystarczą ciuchy które po oprysku natychmiast ściągam, okulary i zwykła maseczka?
moni_j30
50p
50p
Od: 25 lut 2011, o 13:09

Post »

witam wszystkich, od jakiegoś czasu borykam się z pędrakami na ogromnej powierzchni trawnika (ok 1h).
Do dzisiejszego dnia myślałam, że dam radę naturalnymi sposobami ( gnojówka z wrotycza), ale kiedy zaczęłam kopać dołki pod szpaler drzewek zwątpiłam i właśnie zakupiłam środek chemiczny Dursban. posiadam lancę doglebową i w taki sposób chciałabym działać. Mam pytanie do stosujących ten środek, (wiem że jest bardzo toksyczny i do tego gazowy), czy powinnam mieć jakiś specjalny strój, maskę gazową? czy może wystarczą ciuchy które po oprysku natychmiast ściągam, okulary i zwykła maseczka?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: pędraki w trawniku i walka z nimi -Dursban, wrotycz

Post »

Jak trawnik nie jest potrzebny nająć chłopa z traktorem i pługiem i zrobić głęboką orkę na zimę.
Po takim zabiegu całe towarzystwo kaput będzie i wiosną nowy trawnik zasiać z trawy łakowej koszt ok. 300zł lub taniej za 1ha.

PS: Odzież nigdy nie zaszkodzi, a przynajmniej zwykła maska na usta i okulary.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

moni_j30, kobiety nie powinni wykonywać oprysków, środek ten działa powyżej 15oC i powinien być wymieszany ( zabronowany) z ziemią.
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19

Post »

Ty chcesz lancą doglebową hektar trawnika kłóć? No to powodzenia życzę....
Lepiej jeśli jest możliwość wjechać tam ciągnikiem z opryskiwaczem i zlać to konkretnie Dursbanem (co najmniej 1000l wody na ten hektar) i to najlepiej w momencie opadów deszczu. Na ten moment to oprysk będzie średnio skuteczny bo po pierwsze jak wspomniał ekopom środek działa w min. temp. 15 st. C a po drugie pędraki chowają się już na zimę coraz głębiej i ciężko będzie zwalczyć większość robali. Ja mam podobny problem w truskawkach ale poczekam do wiosny i wczesną wiosną opryskam.

Co do szkodliwości to jeśli zamierzasz używać lancy doglebowej to nic Ci nie grozi, przecież środek wprowadzasz bezpośrednio do gleby. Jedynie w momencie mieszania cieczy roboczej unikaj wdychania oparów i to wszystko. Owszem środek jest toksyczny i to bardzo ale nie ma potrzeby cackać się z nim jak z jajkiem, zdrowy rozsądek i zachowanie ostrożności wystarczą. Nie musisz od razu wyrzucać ubrań :) I żadna maseczka Ci nie pomoże bo te nie chronią przed oparami tylko przed pyłem i drobinami cieczy. Musiałabyś mieć maskę gazoszczelną ale jest Ci zbędna w tym przypadku.

Uwierz mi że więcej chemii zjadasz w żywności i bardziej Ci szkodzi niż jednorazowy zabieg Dursbanem :)
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Witam,

Mam podobny problem, na dużo mniejszym trawniku co prawda.
Czy zastosowanie tego preparatu będzie miało sens na wiosnę, w kwietniu powiedzmy po wertykulacji?
Ziemia jest wtedy naruszona więc Dursban powinien przedostać się do strefy przebywania larw/pędraków.
No i musi być te 15 stopni...
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19

Post »

Jak najbardziej ;:333 . Jeśli dodatkowo wykonasz zabieg w momencie opadów deszczu (poza ulewnymi opadami) to zabieg będzie miał bardzo wysoką skuteczność przy delikatnie naruszonej powierzchni ziemi. Większość dorosłych owadów wylatuje w maju także znacznie ograniczysz wylot tego badziewia a i wygłodzona po zimie młodzież również ucierpi.
Awatar użytkownika
hammer52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2011, o 10:27

Środek na pędraki.

Post »

Czy znacie środek na pędraki w truskawkach. Był swego czasu Basudin, ale teraz niestetety nie ma go w sprzedaży. Jest jeszcze inny problem, a mianowicie ilość którą proponuje się sprzedajacym starcza na hektar, a ja mam zaledwie kilkadziesiąt krzaczków.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Re: Środek na pędraki.

Post »

Rozmawiałem kiedyś z plantatorem truskawek. Powiedział mi tak: na nowym polu kopię doły 1x1x1 m. Jak są pędraki to biorę inne pole :)

Ale powinieneś skorzystać z wyszukiwarki, bo temat był wielokrotnie przerabiany.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”