Zioła na działce cz. 1
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Tymianek powolutku wschodzi
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam 2 rodzaje mięty i obie problematyczne, już dawno opuściły rabatkę na której miały rosnąć, walczę z nimi zajadle. Lubczyk cenię i nie wyobrażam sobie bez niego zupy, na zimę mrożę w pudełeczkach.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Wsadź mięte w duża donice i zakop,nie będzie wypuszczać podziemnych odłogów
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam mięte pstrą kupioną w tym roku częsć wsadziłam do donicy z daliami ładnie wygląda a część jeszcze w domu bazylia , tymianek , oregano i majeranek też jeszcze w rozsadkach ale musze przesadzić zastanawiam się tylko nad tymiankiem cytrynowym czy w naszych warunkach jest wieloletni czy jednoroczny ?
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Mi się wydaje, że każdy tymianek jest wieloletni
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Moje mięty rozsadziły gliniane donice, w które je wsadziłam więc w zeszłym roku dałam je do plastikowych 10 litrowych wiader z odciętym dnem (oczywiście wkopane są w ziemię). Na razie mam spokój.DorkaS-66 napisał(a):
Mam 2 rodzaje mięty i obie problematyczne, już dawno opuściły rabatkę na której miały rosnąć, walczę z nimi zajadle.
danutka66 napisał(a):
Wsadź mięte w duża donice i zakop,nie będzie wypuszczać podziemnych odłogów
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w uprawie wrotyczu?
Ten pospolity chwast łąkowy nie chce u mnie w ogóle rosnąć. Mam piaszczystą lekko kwaśną glebę ok. 6ph.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam! W zeszłym roku posadziłam estragon, w tym bardzo ładnie wypuścił pędy i jest już całkiem duży, tylko zapach ma dziwny, jak jakieś zielsko Czy wiecie co się mogło stać, może z czasem nabierze aromatu ???
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Estragon świeży ma inny zapach niż suszony.Ten kupowany w sklepie na dodatek nie pochodzi z Polski,więc rósł w innych warunkach klimatycznych,a więc i aromat ma inny
Estragon prosto z krzaka dla mnie prawie zupełnie nie ma zapachu. Niemniej to bardzo wdzięczne ziółko, bo u mnie pojawia się jako pierwsze, a wczesną wiosną świeża zielenina to rarytas. Ale uwaga! Pozwoliłam swojemu rosnąć przez 4 lata na jednym miejscu, a potem nie byłam w stanie go wykarczować. Wyrosły krzaki wysokości człowieka, a te korzenie... ciężko było wbić widły.
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Cześć!
Jestem nowa (na forum i w ogrodnictwie), trzy tygodnie temu kupiłam gotowe sadzonki ziół: lubczyku (rośnie w oddzielnej doniczce), bazylii czarnej, rukoli, oregano (rosną razem w skrzynce), mięty i kolendry (każda osobno). Zioła rosną super i zaczynają się rozrastać. Wiem, że powinnam je przyciąć, ale boję się, że zrobię to źle i mój balkonowy ogródek nie przetrwa. Chciałabym zasięgnąć porady u doświadczonych fachowców
Dodatkowo posadziłam nieduży krzaczek (w zasadzie dwa pędy) borówki - rośnie bardzo ładnie, podobnie krzaczek pomidorka koktajlowego i groszek (ten ostatni był siany z ziarenek, rośnie w skrzynce, niedługo przymocuję obok niego linki, żeby miał się po czym wspinać). Mam też szpinak w skrzynce, ale chyba trochę go przelałam na początku, bo zostało tylko kilka sztuk z kilkunastu (ale ciągle rosną!).
Dodam, że balkon jest po stronie zachodu i jest w miarę osłonięty od wiatru.
Z góry bardzo dziękuję za rady odnośnie przycinania, na bank będę tu często wpadać, bo do całego pomysłu zapaliłam się jak nie wiem - uwielbiam rośliny, jak utrzyma się wyższa temperatura, to wyniosę wszystkie rośliny na balkon, żeby zażyły przez lato prawdziwego słonka
Pozdrawiam,
Zośka
Jestem nowa (na forum i w ogrodnictwie), trzy tygodnie temu kupiłam gotowe sadzonki ziół: lubczyku (rośnie w oddzielnej doniczce), bazylii czarnej, rukoli, oregano (rosną razem w skrzynce), mięty i kolendry (każda osobno). Zioła rosną super i zaczynają się rozrastać. Wiem, że powinnam je przyciąć, ale boję się, że zrobię to źle i mój balkonowy ogródek nie przetrwa. Chciałabym zasięgnąć porady u doświadczonych fachowców
Dodatkowo posadziłam nieduży krzaczek (w zasadzie dwa pędy) borówki - rośnie bardzo ładnie, podobnie krzaczek pomidorka koktajlowego i groszek (ten ostatni był siany z ziarenek, rośnie w skrzynce, niedługo przymocuję obok niego linki, żeby miał się po czym wspinać). Mam też szpinak w skrzynce, ale chyba trochę go przelałam na początku, bo zostało tylko kilka sztuk z kilkunastu (ale ciągle rosną!).
Dodam, że balkon jest po stronie zachodu i jest w miarę osłonięty od wiatru.
Z góry bardzo dziękuję za rady odnośnie przycinania, na bank będę tu często wpadać, bo do całego pomysłu zapaliłam się jak nie wiem - uwielbiam rośliny, jak utrzyma się wyższa temperatura, to wyniosę wszystkie rośliny na balkon, żeby zażyły przez lato prawdziwego słonka
Pozdrawiam,
Zośka
Borówka na balkonie? Amerykańska?
Ona ma bardzo specyficzne wymagania, a przede wszystkim muszą być przynajmniej dwie, ponieważ wzajemnie się zapylają.
Ona ma bardzo specyficzne wymagania, a przede wszystkim muszą być przynajmniej dwie, ponieważ wzajemnie się zapylają.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Borówka w pojemniku przy zachowaniu pewnych warunków jest możliwa, trochę można o tym poczytać tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=378
Beata
Ja uprawiam takie zioła:
Mięta okrągłolista variegata.
Macierzanka.
Melisa.
Melisa "Areum".
Oregano "Areum".
Marzanka wonna:
Mięta okrągłolista variegata.