Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
Z marsonerką jest ogólnie problem, bo jest sterylna, a drugiej sieperdaianki nie posiadam Drugą marsonerkę mam "zwykłą"; notabene obie mają kwiaty żółte, ale krzyżować nie będę.
Minuscula jest teoretycznie samopylna, ale u mnie rzadko wytwarza nasiona, ale jakby co, to będę pamiętał.
Ogólnie, jeżeli zbiorę jakieś nasiona (a nie zawsze mi się chce i ewentualnie musicie napisać co Was interesuje, żebym w ogóle zebrał) to wszystkie będą do oddania
U mnie teraz też bezchmurnie
Minuscula jest teoretycznie samopylna, ale u mnie rzadko wytwarza nasiona, ale jakby co, to będę pamiętał.
Ogólnie, jeżeli zbiorę jakieś nasiona (a nie zawsze mi się chce i ewentualnie musicie napisać co Was interesuje, żebym w ogóle zebrał) to wszystkie będą do oddania
U mnie teraz też bezchmurnie
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I co z tego, ze się powtarzasz, skoro takie widoki
Rebutia minuscula 'grandiflora' ma śliczne kwiaty
Rebutia minuscula 'grandiflora' ma śliczne kwiaty
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Jak najbardziej zapraszamprzemek_pc pisze:... i pewnie wpadnę z dłuższą rewizytą
- przemek_pc
Przerwę na chwilę tę przejmującą ciszę na moim wątku, nie odciągając wszystkich od podziwiania zdobycznych nowości z Kaktusiady
Ten ma jeszcze nadzieję, ale niestety... nakazu eksmisji nie cofnę
Poza tym sporo rebucji ma już dość rozwinięte pąki. Niektóre już rozwijają kwiaty, ale niestety jak wracam do domu o 17, słońca na balkonie już nie ma i kwiaty są z powrotem zwinięte. A zdjęcia zrobić nie ma kto Może poproszę żonę?
A na weekend znowu zapowiadają całkowite zachmurzenie i deszcze
Dzisiaj zauważyłem, że jedna z moich trzech haworsji wypuściła jakiś "badyl" Jutro wrzucę fotkę tego czegoś
Ten ma jeszcze nadzieję, ale niestety... nakazu eksmisji nie cofnę
Poza tym sporo rebucji ma już dość rozwinięte pąki. Niektóre już rozwijają kwiaty, ale niestety jak wracam do domu o 17, słońca na balkonie już nie ma i kwiaty są z powrotem zwinięte. A zdjęcia zrobić nie ma kto Może poproszę żonę?
A na weekend znowu zapowiadają całkowite zachmurzenie i deszcze
Dzisiaj zauważyłem, że jedna z moich trzech haworsji wypuściła jakiś "badyl" Jutro wrzucę fotkę tego czegoś
Kwiatek pokazuje - eksmisja, kwiatek zamyka przed powrotem właściciela zostanie do następnego roku bo może wtedy się uda eh życie
- Paula15
Brasilicactus nie wie jeszcze, jak mu będzie dobrze u mnie Kwiatek śliczny A Rebutie możesz wziąć do pracy
- przemek_pc
No niestety, a poza tym obiecałem go Paulinie... I tak znalazł się u mnie przypadkiem, przy okazji jakiegoś zamówienia z Rumii. Żalu po nim nie będzieKamilaB pisze:Kwiatek pokazuje - eksmisja, kwiatek zamyka przed powrotem właściciela zostanie do następnego roku bo może wtedy się uda eh życie
Raczej i tak to by w niczym nie pomogło. Okno w pracy mam z wystawą północną, z widokiem prosto na PKiNPaula15 pisze:A Rebutie możesz wziąć do pracy
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Cudny, on Ci mówi papa u Pauli, będzie mu lepiej
Co do pogody to już przecież norma wszystko się już ustabilizowało, nie pada tylko w weekendy i święta ale już i w tygodniu
Co do pogody to już przecież norma wszystko się już ustabilizowało, nie pada tylko w weekendy i święta ale już i w tygodniu
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, ten widok rzeczywiści mógłby mu zaszkodzić na kwitnienieprzemek_pc pisze:Raczej i tak to by w niczym nie pomogło. Okno w pracy mam z wystawą północną, z widokiem prosto na PKiNPaula15 pisze:A Rebutie możesz wziąć do pracy
- Paula15
A ja będę na niego chuchać i dmuchać, żeby było mu jak najlepiej I na dodatek przynajmniej część lata pewnie spędzi na wakacjach na dworzuprzemek_pc pisze:I tak znalazł się u mnie przypadkiem, przy okazji jakiegoś zamówienia z Rumii. Żalu po nim nie będzie
PKiN To może faktycznie poproś żonę
- przemek_pc
No i musiałem poprosić żonę , i chociaż z oporami, to zrobiła kilka fotek pod moją nieobecność w domu
Choć oczywiście nie zrobiła zdjęć wszystkim kwitnącym kaktusom Może ja się jutro postaram, jak będzie trochę
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis (choć patrząc na kolor kwiatu mam duże wątpliwości)
Rebutia sieperdaiana (marsoneri var. sieperdaiana) (nadal nie do zdarcia , choć jej czas już dobiega końca)
Rebutia (Aylostera) narvaecensis
i coś co miałem opisane jako Rebutia albipilosa, a po bliższym przyjrzeniu się uciernieniu zmienię na Rebutia sp. (być może aureiflora?)
no i wspólna fotka: Sulcorebutia pedrosa i Rebutia (Aylostera) narvaecensis
Choć oczywiście nie zrobiła zdjęć wszystkim kwitnącym kaktusom Może ja się jutro postaram, jak będzie trochę
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis (choć patrząc na kolor kwiatu mam duże wątpliwości)
Rebutia sieperdaiana (marsoneri var. sieperdaiana) (nadal nie do zdarcia , choć jej czas już dobiega końca)
Rebutia (Aylostera) narvaecensis
i coś co miałem opisane jako Rebutia albipilosa, a po bliższym przyjrzeniu się uciernieniu zmienię na Rebutia sp. (być może aureiflora?)
no i wspólna fotka: Sulcorebutia pedrosa i Rebutia (Aylostera) narvaecensis
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ale cukiereczki pokazałeś
Dla mnie najładniejsze Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis i Rebutia (Aylostera) narvaecensis
Pewnie trudne do zdobycia
Dla mnie najładniejsze Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis i Rebutia (Aylostera) narvaecensis
Pewnie trudne do zdobycia
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Haagejka z departamentu Oruro to akurat chyba najpopularniejsza mediolobiwka. Sam mam ok. 10 różnych numerów, cóż z tego, że wsjo takie same. Często występują po nazwą pectinata. Generalnie pyli się sama na potęgę i jest trudna... do zdarcia ;)
A co masz Przemku do tej haagejki (no czy tam jak kto woli pigmejki), kwiat jak się patrzy. Ta albipiloska to faktycznie nie wygląda, jak klasyczna albipiloska, ale to na bank ajlosterka. Jeśli piszesz o aureiflorce spod mediolobiwek to na bank nie.
A kwiatki śliczne. No i narvaecensis trza będzie kiedy dorwać :]
A co masz Przemku do tej haagejki (no czy tam jak kto woli pigmejki), kwiat jak się patrzy. Ta albipiloska to faktycznie nie wygląda, jak klasyczna albipiloska, ale to na bank ajlosterka. Jeśli piszesz o aureiflorce spod mediolobiwek to na bank nie.
A kwiatki śliczne. No i narvaecensis trza będzie kiedy dorwać :]