Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
kkasperc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2012, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki "zwisające"

Post »

Witam,
Chciałbym kupić odmianę truskawki, która będzie długo owocowała (czyli powtarzająca, lub ciągle owocująca).
Truskawka będzie hodowana na balustradzie tarasu, chciałbym by również zwisała.
Jaką gotową ziemie kupić do doniczki?
Jaką odmianę truskawek kupić

Pozdrawiam Krzysiek
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Ja mam na balkonie w doniczkach 8 krzaków truskawki zwisającej odmiany nieznanej /zeszłorocznych i starszych/, a w tym roku zamówiłam pięć różnych odmian:
Selve, Temptation, Tresca z:
http://petrus.agro.pl/pl/oferta/sadzonki-truskawek

truskawka holenderskan - Figro Floriante z:
http://www.gadar.pl/sadzonki-roslin-aso ... -truskawek

oraz Albion z:
http://www.truskawka.pl/oferta.html - oferta się nie otwiera /może już nie mają na stanie/

Z każdej odmiany zamówiłam po 5 sadzonek. Już ładnie rosną i zaczynają kwitnąć/pierwsze kwiatki zawsze obrywam/.

Z lektury forum wynika, że są różne opinie co do Selvy.
?Przetestuję? smak wszystkich i oczywiście swoją opinię wyrażę na forum.

Pozdrawiam
Krysyna
krysia67
200p
200p

Post »

co do ziemi to zawsze sadzę w uniwersalnej z firmy KRONEN z włóknem kokosowym /lepiej trzyma wilgoć/.
Jest to podłoże na bazie torfu.

pozdrawiam
Krystyna
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Selve też mam. Tylko Selva wypuszcza wąsy po pierwszym owocowaniu, a ta już ma.
kkasperc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2012, o 14:48

Post »

Ile sadzonek sadzi się typowo w jednej doniczce 6l?
Wystarczy jedna?
albo inaczej jaki rozstaw powinien być zachowany 20x20cm?
krysia67
200p
200p

Post »

Ja sadziłam jedną sadzonkę w doniczce o średnicy 22 cm i pojemności 3 lt.
Miałam dużo sadzonek do posadzenia bo aż 25 szt, więc też wsadziłam do skrzynek balkonowych.
Do 80 - cio centymetrowych dawałam po cztery, ale myślę, że trzy sadzonki po rozrośnięciu miały by lepiej.

Jak pierwszy raz kupiłam truskawki zwisające w doniczkach /2 szt w doniczce 2 lt/ to było widać, że jest więcej sadzonek. Sadzonki pędowe, które wypuszczały truskawki były powpychane do doniczki i już ukorzenione. Było to widać po nieodciętych pędach rozłogowych od rośliny matecznej. Na pewno były to sadzoki już roczne.
Doniczka, że tak powiem była pełna liści i kwiatów. Efektownie wyglądały w pierwszym sezonie. Po zimie wszystkie pędy zwisające obumarły, chociaż zimowały pod włókniną.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawka łamiąca schematy

Post »

Majs - mam pytanie i problem w sumie.
W tych moich walcach jest też Pandora i tak sobie myślę, że chyba ta Pandora musi mieć jakiegoś zapylacza. Możesz doradzić, co mam jej dokupić, by owocki dała?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
hunters92
50p
50p
Od: 17 lip 2012, o 09:50

Post »

Witam.
zastanawiam sie nad uprawą truskawki widziałem kiedyś że ludzie maja w bębnach od pralki czy to jest dobry pomysł żeby je tam uprawiać?
Wie ktoś może jak sie nazywa odmiana truskawek która owocuje do przymrozków i ma duże rozłogi które wiszą ponad metr? Widziełem kiedyś takie jak byłem u znajomych ale nie wiedzieli jaka to odmiana:/
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Moje selva są w pełni owocowania. Owoce są bardzo różne, małe i duże prawie okrągłe, i garbate. To chyba wina braku owadów zapylających. Owoce do zjedzenia się nadają, ale są po prostu brzydkie. Dopiero te nowe zawiązki powstałe na wolnym powietrzu są kształtne. Wnioski po pierwszym sezonie uprawy; pod folią bez zapylaczy nic nie wyjdzie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
diesymphonie
50p
50p
Od: 22 maja 2013, o 19:31

Post »

W naszym ogrodzie już od 2lat rosną "pnące truskawki". Dobrze spisywały się w doniczkach, ale na zimę zostały na zewnątrz nie okoppane i zmarzły (na grządkach żadna nie zginęła, nie były okryte). Zaczęliśmy od 10 sadzonek, a w tym roku na jesień planuję ponownie przerzedzić grządkę o jakieś 100sztuk, bo tak się rozrosły. A ile już rozdanych! W zeszłym roku mrozy ścięły wpół dojrzałe owoce. Generalnie owoce są przepyszne, duże, jeśli mają wodę i słońce to bez nawozów szaleją. Ale ten smak... cudowny, to jest naprawdę truskawka! Inne odmiany jak honeyoe itp. nie przetrwały pierwszej zimy. Za jakieś 2tygodnie (słońce, wróć!) spodziewamy się już truskawek. Podobno pierwsze kwiaty warto oberwać, a roślina wypuści ich więcej, nie próbowaliśmy. Widzę na krzaczkach wielkie zielone truskawki i mnóstwo kwiatów :) Generalnie na raz roślina ma kilka-kilkanaście zawiązanych owoców w różnych stadiach. Nie wiem jak to jest jeśli chodzi o zapylanie. Jabłonie praktycznie niezapylone, a truskawki mają się świetnie. Najlepsze jest to, że ciągle powtarzają i kiedy inni już kończą zbiory, my czekamy na dojrzenie kolejnych... :)
Pozdrawiam
~Justyna
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

No to czas pokazać, jak się miewają moje truskawniki. :wink:
Pierwsze pięć zdjęć przedstawia widok z końcówki kwietnia. Reszta to już obraz, jak wyglądają walce obecnie. Niestety przez tegoroczne opady deszczu, nie za bardzo miałem okazję wypracować metodę podlewania walców. Poza tym zauważyłem, że truskawki od strony południowej są zdecydowanie w lepszej kondycji, niż te od strony północnej.
No i brak słońca. Rozumiem, że woda jest niezbędna do rozwoju truskawek, no ale nie w takich ilościach. Za to brak słońca ewidentnie odbija się na smaku truskawek. Nie są takie słodkie, jakie powinny być. :wink:
Inna sprawa, że właśnie przez taką pogodę, jaka panuje obecnie zdecydowałem się na budowę walców. Kiedyś krzaki truskawek rosły sobie w ziemi własnie w tym miejscu, gdzie teraz stoją walce. Gdy truskawki zaczynały czerwienieć przychodziły mocne opady i truskawki zaczynały pleśnieć, gnić, bo leżały w wodzie. Zdarzało się, że nie było szans, by spróbować tych pierwszych truskawek, tylko trzeba było czekać na suchą pogodę.
Teraz jest inaczej.
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne truskawy ;:oj Moje rosnące tradycyjnie w ziemi , ledwo żywe :roll:
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O rany, walczę ze ślinotokiem :lol: Jaka to odmiana tak już ładnie dojrzewa?

Fajnie, że pokazałeś aktualne fotki. Śmiesznie wyglądają te krzaczki, bo są takie małe z dużą ilością owoców. U mnie krzaki po kolana (w gruncie), ale na szczęście owoców też jest dużo. Tylko obawiam się bardzo szarej pleśni - czyli właśnie, jak pisałeś - na ziemi gniją. Może przestanie wreszcie lać, Elsanta lada moment zacznie dojrzewać :roll:

Czy na Pandorze dopatrzyłeś się pąków kwiatowych?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”