Kroton - choroby, szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy mój kroton choruje?

Post »

Dzięki, Reti.Koniecznie muszę kupić perlit, bo wiele roślin lubi przewiewne podłoże.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marlenamarcin
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2013, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziekuje mmax ;:196 pozdrawiam
Reti
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2013, o 17:09

Post »

A ja miałabym taką nieśmiałą prośbę... Czy właściciele tych uroczych roślinek mogliby uwiecznić i pokazać tu, jak wyglądają rozwijające się zakończenia łodyg z wypuszczanymi nowymi listkami? Pytam, bo coś się zaczyna dziać na moim krotonie, tylko waham się, czy przebiega tak, jak powinno... Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

:wit w tym wątku :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=2967062 jest zdjęcie krotonu,który wypuszcza nowe listki :)
Reti
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sty 2013, o 17:09

Post »

IroniaLosu87 dzięki za link ;:196 tym sposobem wraca mi wiara w mojego krotona, bo baaaaardzo powoli, ale dzieje się na nim coś podobnego :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Tak się cieszyłem, że mam dorodnego krotona. A tymczasem po kwitnieniu od czubka pędu zaczęła iść w dół martwica. Kolejne liście odpadały ? gnijąc od ogonka ? a pęd robił się wiotki. W końcu uciąłem pęd o jeden węzeł pod martwicą i choroba przestała postępować, ale roślina wygląda niezbyt imponująco...

Pozdrawiam!
LOKI
aniader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 14:09

Post »

Witajcie, potrzebuję pomocy, a właściwie potrzebuje jej jeden z moich krotonów.
Rok temu, po odejściu mojej Babci przytachałam do domu dwa krotony. Są u mnie od maja ub. roku i jak do tej pory czuły się świetnie, zimę zniosły bezproblemowo, Nie przesadzałam ich tylko jesienią dosypałam nieco świeżej ziemi na wierzch.
Teraz stwierdziłam, że czas je przesadzić i niestety jeden z nich się pochorował :(
Tak krotonek wyglądał jeszcze niedawno:
http://deccoria.pl/galeria/foto,id,9546 ... zaro-.html
Od jakichś dwóch tygodni liście smętnie zwieszają się ku dołowi. Na razie nie opadają ale boję się, że za chwilę zgubi liście i to wszystkie na raz - jak tylko wrócę do domu zrobię mu świeżą fotkę.
Oba egzemplarze przesadzałam do takiego samego podłoża, doniczki też są takie same. Na pewno nie był przelany.
Teraz sobie przypominam, że jeden z krotonów miał bardzo zbitą ziemię, miałam duży problem, żeby pozbyć się starego podłoża. Pewnie to właśnie był ten, który teraz choruje a ja przy okazji usuwania starej ziemi uszkodziłam mu korzenie :(
Ponieważ podłoże jest wilgotne podlewam go oszczędnie i czekam, czy można coś zrobić żeby mu pomóc czy tylko czekać i trzymać kciuki?
Tak mi go szkoda, ma dla mnie dużą wartość sentymentalną ;)
aniader
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2013, o 14:09

Post »

I jeszcze fotka biedaka ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie, tak jak piszesz są uszkodzone korzenie.
Może oprysk asahi?
I zwiększ mu wilgotność poprzez założenie przezroczystej reklamówki na roślinę. Tak zwany "worek na głowę".
Powodzenia
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Witam serdecznie. Nie chcę zadać głupiego pytania, a takie za chwilkę zadam chyba :(. Otóż kupiłam sobie dwa różne krotony, po tym jak mój kilkuletni padł totalnie. Jeden ma wąskie liście czerwono-zielone i wszystko jest ok. Ale drugi, ma ogromne liście, pięknie się zaczął rozwijać po wysuszeniu a "Biedronce" lecz niestety- śmierdzi niemiłosiernie :oops: Cały pokój obejrzałam szukając starego jedzenia itp. Tym czasem wczoraj odkryłam, że to ten kwiat!!! Jego liście od góry cuchną jak stare skarpety pomieszane z podpsutym mięsem : :oops: Przetarłam mu wczoraj delikatnie liście, bo był trochę zakurzony, pomyślałam, że może to jakieś drobnoustroje na nim są...Ale dzisiaj tak daje czadu, że otwarłam okno rano i nadal go czuję :(. Mężowi tak bardzo to nie przeszkadza, ale starszy syn jak ja nie może tego znieść :(. Jaka jest przyczyna tego przykrego zapachu? Jak temu zaradzić...? Najciekawsze jest to, że takiego samego dałam komuś w prezencie- to się jubilatka teraz cieszy :(
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

:wit Meno515 przyznam się szczerze, że pierwszy raz słyszę żeby kroton śmierdział :? Może problemem nie jest roślina tylko podłoże? Może coś (korzeń) gnije, wtedy jest niemiłosierny smród.
tomtom13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2014, o 22:10

Kroton. Więdniejące liście.

Post »

Witam.
Mam problem z moim krotonem, mianowicie zaczęły mu schnąć liście. Zaczyna się to od zewnętrznej stronie liścia i postępuję coraz to bardziej w stronę łodygi. Nie wiem co może być przyczyną.
Podlewam go raz lub dwa razy w tygodniu ,w okresie zimowym zraszałem codziennie wodą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Kroton. Więdniejące liście.

Post »

Dwa razy w tygodniu to za dużo, raz wystarczy. Sprawdź, czy pod liśćmi nie ma żadnych szkodników. Jeśli nie ma szkodników to być może ją przelałeś. Sprawdź w jakim stanie są korzenie, czy nie są zgnite. Może też kroton wymaga przesadzenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”