CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Witam, wystawiłem epi. oxypetalum na balkon, spaliło go słońce mi młode liście zwiotczały na końcach. Czy już nic ich nie odratuje i uschną czy roślinka po pewnym czasie wróci do siebie?
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zależy od stopnia poparzenia. Generalnie to mocne rośliny, nawet jeśli część liści całkiem uschnie to całość powinna odbić od korzenia.
- Los Kamilos
- 50p
- Od: 2 maja 2010, o 11:17
Witam. Mam problem z moim Aloesem. Otóż wczoraj coś mnie tknęło żeby go "pomacać" i okazało się, że liście zrobiły się nieco miękkie i końcówki żółkną. Pojęcia nie mam co może być tego przyczyną. 1.5 miesiąca temu go przesadziłem. Stoi na południowym parapecie w ziemi uniwersalnej, podlewany raz w tygodniu z dodatkiem nawozu do roślin zielonych. Pomożecie?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Za ciężkie podłoże, za dużo wody i za dużo nawozu. Tak na mój gust.Los Kamilos pisze:Stoi na południowym parapecie w ziemi uniwersalnej, podlewany raz w tygodniu z dodatkiem nawozu do roślin zielonych.
Koniecznie rzuć okiem na wątek o podłożach. Aloes nie kaktus wprawdzie, ale uniwersalna ziemia absolutnie nie dla niego - cos musisz dorzucić koniecznie.
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
Większość sukulentów charakteryzuje się niską siłą ssącą swoich systemów korzeniowych. Natomiast podłoża uniwersalne wytworzone na bazie przetworzonego torfu w zasadzie nadają się dla roślin charakteryzujących się korzeniami o wysokiej sile ssącej. Do tego jeszcze co tygodniowe nawożenie powoduje wzrost zasolenia podłoża i tym samym jeszcze bardziej odcina dostęp wody do korzeni. Twoja roślina znajduje się we fizjologicznej suszy mimo wilgotnego podłoża. Jeśli taki stan będzie utrzymywał się dalej, to roślina straci korzenie.
Należy zmienić podłoże na mineralne z dużą ilością frakcji piaskowej i ostrożnie z nawożeniem. W okresie wegetacyjnym utrzymuj stałą lecz nie za wysoką wilgotność podłoża.
Należy zmienić podłoże na mineralne z dużą ilością frakcji piaskowej i ostrożnie z nawożeniem. W okresie wegetacyjnym utrzymuj stałą lecz nie za wysoką wilgotność podłoża.
- Los Kamilos
- 50p
- Od: 2 maja 2010, o 11:17
Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi. Jutro zmienię podłoże i ograniczę nawożenie. Pozdrawiam
Witam, zauważyłam dzisiaj na moim kaktusie dziwne jasne plamy między żebrami, proszę poradźcie co mam zrobić, czy to jest coś groźnego czy nie?
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To przypalenie słoneczne. Przez kilka najbliższych dni cieniuj tę roślinkę bibułą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję Tomku, na pewno go zabezpieczę
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2013, o 13:29
Problem z Kaktusem
Gdy dzisiaj rano się obudziłem moim oczą na tym kaktusie ukazał się taki kwiat jak na zdjęciu. Mam problem bo nie wiem czy kaktus po takim kwitnięciu zwiędnie czy nie, bo słyszałem kiedys że kaktusy doniczkowe po kwitnięciu więdną. Czy z tą odmianą stanie się podobnie ?
Oto zdjęcie
Oto zdjęcie
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
Re: Problem z Kaktusem
nic mu nie będzie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2013, o 18:10
Nic takiego jak "więdnięcie po zakwitnięciu" nie występuje u kaktusów i sukulentów mi znanych, także bez obaw
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tam kojarzę, że agawy zamierają po zakwitnięciu i aeonium też podobnie ale u kaktusów takie coś nie występuje Pozostaje cieszyć się kwitnięciem, bo to sygnał, że kaktusowi jest u Ciebie dobrze