Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Stewia

Post »

U mnie w centrum ogrodniczym bardzo ładne sadzonki po 6,90zł. Rozmaryn i reszta ziół po 9,90zł.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

joggy pisze:U mnie w centrum ogrodniczym bardzo ładne sadzonki po 6,90zł. Rozmaryn i reszta ziół po 9,90zł.
Ja właśnie po tyle kupiłam te sadzoneczki, no oczywiście trzeba doliczyć jeszcze przesyłkę, ale rozkłada się na ilość osób zamawiających ze mną te roślinki to nie będzie tak dużo wychodziło. :) Mam nadzieję, że uda mi się o nią dobrze zadbać. :) Dobrze, że jest te forum. :D
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

danutka66 pisze: Stevią byłam zachwycona na etapie zbierania wiadomości,kiedy posmakowałam,kompletnie mi nie podeszła.
Kawa z nią obrzydliwa,herbata również,można stosować świeże liście do słodzenia kompotów,ale po pierwsze wcale nie są tyle razy słodsze od cukru jak głoszą reklamy,po drugie jakby dosłodzić tak smakowo akurat to niestety pojawia się ten nieprzyjemny posmak.Próbowałam i wywaru,i świeżych i suszonych...niestety
Suszę listki stewii. Kiedy zaparzam zioła suszone, rozkruszam kilka listeczków stewii. W takiej formie mi smakuje.

W ubiegłym roku wsiałam zbyt późno stewię firmy Vilmorin. Nawet ładnie wzeszła, ale nie zdążyła się rozrosnąć. Jesienią zabrałam z balkonu i postawiłam na parapecie. Lewo zipiała, ale wiosną odbiła. Zrobiłam maleńkie sadzonki i wstawiłam do "szklarenki". Przyjęły się mniejsze, dziś wywędrowały na balkon.

W jednej doniczce stewia zimą zniknęła, więc wsadziłam coś innego. A wiosną stewia wypuściła listki, więc chyba jest bardziej żywotna niż myślimy.

U nas są ładne sadzonki stewii na ryneczku u ogrodników.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

WojtekB pisze:Po dłuższej przerwie dopisuję swoje spostrzeżenia. Do poprzednich roślinek dołączyły jeszcze 4 stewie. Niecałe 2 tygodnie temu wysiałem osobno jeszcze jedną paczkę :?: stewii i o dziwo już wykiełkowało przynajmniej 5 :shock: mam nadzieję, że uda się choć kilka z nich utrzymać :)
Na obecną chwilę wynik drugiego wysiewu - 15 wzeszłych roślin, pierwszego - 7 wzeszłych. Jedna wystrzeliła już na 5 cm w górę, a reszta podąża za nią :)
kamilcia_w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2013, o 23:14

Post »

Witam
Kupiłam ok 3 tygodni temu sadzonkę stewi na rynku od gospodarza, w domu stała piękna zielona. Dwa dni temu wystawiłam ją na słonko, w dniu dzisiejszym listki wyglądają jak spalone, dostały ciemnych przebarwień. Byłam pewna, że stwia lubi słonko, chyba że to nie od słońca, czy ma ktoś podobne doświadczenia?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Kamilcia_w, stewia uwielbia słonko, moja stoi na parapecie na balkonie. Ma więc nie tylko promienie słoneczne ale jeszcze i odbite w szybach. Ale może zawinił brak hartowania? Jeśli widzę, że jakieś roślinki źle się czują na ostrym słońcu, przenoszę je w zacienione miejsca lub do mieszkania.
kamilcia_w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2013, o 23:14

Post »

BozenkaA ślicznie dziękuję za odpowiedz. Rzeczywiście nie była hartowana, przestawiłam ją w cień i odcięłam spalone listki, poczekam co będzie dalej ;)
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Ja tam wysiewam na waciku jak ktoś odradza pisać. :wink:
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Moje stewie zamiast rozrastać się karłowaciały, bo prawdopodobnie ziemia Substral do siewek z biokompostem !!!! była "walnięta".
Zresztą tak kiepsko rosły pomidory, seler w tej ziemi. Bo jak posiałem 2 maja ogórki (Potomac, Nadusha, Pokusa, Tessa) do ziemi Substrala oraz do ziemii kwiatowej z Biedronki. To na stan dzisiejszy liścienie ogórków w ziemi "Biedronkowej" są dorodne, a w ziemi Substrala jakieś takie chore. A zachciało mi się "lepszej" ziemi .... Wieczorem pokażę zdjęcia. Bo teraz jadę na działkę.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

barkaskarfre pisze:Witam
Moje stewie zamiast rozrastać się karłowaciały, bo prawdopodobnie ziemia Substral do siewek z biokompostem !!!! była "walnięta".
Zresztą tak kiepsko rosły pomidory, seler w tej ziemi. Bo jak posiałem 2 maja ogórki (Potomac, Nadusha, Pokusa,
Stewia lubi ziemię o odczynie lekko kwaśnym
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Post »

Ja wysiałem do mieszanki ogrodowej ziemi z perylitem i torfu pH. 4,5. Na razie wzeszło 10 na 250.
mateurz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2013, o 11:04

Post »

Ja kupiłem już zmieloną stewię za 50 zł, mysle, ze wiecej bym wydal na nasiona niz na sama gotowa stewie.
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Ja już mam swoje sadzoneczki stewii posadzone, kupiłam je na allegro, a okazało się że w sklepie ogrodniczym w sąsiednim mieście też można było kupić sadzonki, dużo większe od moich za taką samą cenę... :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”