Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Witajcie!
Wreszcie zabrałam się za mojego zapomnianego storczyka. Niedawno przeprowadziłam "reanimacje", czy mogę coś jeszcze dla niego zrobić? Niepokoi mnie, że pękają mu liście a na jednym(już od dłuższego czasu) ma czarną plamkę. Kwitnął ponad rok temu :(
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

storczyk wypuszcza ładne korzonki, daj mu odżyć. Oczywiście, że możesz coś dla niego zrobić - nie zaszkodzić mu :) Pękanie liści to ponoć efekt złej gospodarki wodnej rośliny, ale nie wiem jak temu zapobiegać. Listki ma zdrowe więc pozostaje Ci czekać, aż wypuści dłuższe korzonki, one wzmocnią roślinę. Storczyk musi mieć siłę aby zakwitnąć a skoro nie miał korzonków to musi najpierw zainwestować w "bazę".
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Czy to kwestia zdjęć, czy storczyk ma bardzo drobne podłoże?
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46

Post »

Dufin pisze:storczyk wypuszcza ładne korzonki, daj mu odżyć. Oczywiście, że możesz coś dla niego zrobić - nie zaszkodzić mu :) Pękanie liści to ponoć efekt złej gospodarki wodnej rośliny, ale nie wiem jak temu zapobiegać. Listki ma zdrowe więc pozostaje Ci czekać, aż wypuści dłuższe korzonki, one wzmocnią roślinę. Storczyk musi mieć siłę aby zakwitnąć a skoro nie miał korzonków to musi najpierw zainwestować w "bazę".
A czy to pękanie liści może wynikać z braku wody? Wstyd się przyznać ale przez kilka miesięcy w ogóle go nie podlewałam(byłam obrażona za to że nie chce kwitnąć ;:204 ) Stał sobie w ciemnym miejscu aż teraz.
kahim pisze:Czy to kwestia zdjęć, czy storczyk ma bardzo drobne podłoże?
Tak jest dosyć drobne.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="aniluapnie"]
A czy to pękanie liści może wynikać z braku wody? Wstyd się przyznać ale przez kilka miesięcy w ogóle go nie podlewałam(byłam obrażona za to że nie chce kwitnąć ;:204 ) Stał sobie w ciemnym miejscu aż teraz.

Niestety nic więcej na ten temat nie wiem :) Odnośnie pękania liści, informacje takie przeczytałam tu na forum i przekazuje je Tobie. Jak na niepodlewanie przez kilka miesięcy to ma super liście! Przyznam, ze moje storczyki też niektóre mają takie drobne pęknięcia ale jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało i nie zwracałam na to uwagi :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Nie wiem co ma reszta towarzystwa do powiedzenia, ale ja mam taką teorię, że storczyk ma problem z gospodarką wodną w wyniku wpierw zbyt długiego suszenia, a teraz ze zbyt mokrym podłożem długo schnącym.

Może przesadź go w jakiś gruboziarnisty substrat i zacznij podlewać regularnie :wink:
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

A ja po 4 dniach intensywnego przeszukiwania Internetu znalazłam jedno zdjęcie liścia, który wyglądał jak moje (wyżej pokazane). Opisano go, że tak działają przędziorki. Mam nadzieję, że kiedyś być może komuś to pomoże :)
A teraz biorę się za czytanie forum i szukanie informacji na temat zwalczania tych szkodników.
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
tajdzi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2013, o 16:15

Post »

Dziś pożegnałam mojego storczyka - tego któremu usechł listek, a którego korzonki właściwie zaschły.
Niestety korzonki nie dały rady :(
chlip.
Edi1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2013, o 21:41

Post »

na ogół jak mają białe korzonki, przed przeprowadzką stał typowo na oknie wschodnim, a obecnie na północno-wschodnim, od początku miał takie jasne listki, ale zastanowiła mnie ta barwa, bo od spodu ma chyba keiki.
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Dufin pisze:storczyk wypuszcza ładne korzonki, daj mu odżyć. Oczywiście, że możesz coś dla niego zrobić - nie zaszkodzić mu :) Pękanie liści to ponoć efekt złej gospodarki wodnej rośliny, ale nie wiem jak temu zapobiegać. Listki ma zdrowe więc pozostaje Ci czekać, aż wypuści dłuższe korzonki, one wzmocnią roślinę. Storczyk musi mieć siłę aby zakwitnąć a skoro nie miał korzonków to musi najpierw zainwestować w "bazę".
Dufin na innym forum ktoś odpisał mi, że... "?W liściach roślin rosnących w środowisku suchym zewnętrzne ściany komórkowe skórki są bardzo grube, silnie skutynizowane, a nawet mogą być zdrewniałe.......
Przestrzeń pomiędzy górną i dolną skórką liścia wypełniona jest głównie miękiszem asymilacyjnym?.
Myślę,że "zdrewniałe" , zewnętrzne części liści nie są w stanie rozciągnąć się, gdy miękisz w liściu rozrasta się lub roślina po dłuższym czasie suszy dostanie wody. Wtedy liść pęka.
Nie jest to choroba, raczej błąd w uprawie. Środowisko w którym storczyk rósł, było nadmiernie suche."

Myślę, że coś w tym jest! :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Brzmi to logicznie! :D Dziękuję za tak cenne informacje! Chociaż wydawało mi się, że mam w miarę względna wilgotność powietrza 60% zimą nawet powyżej.. No ale nie zawsze tak było, początkowo rosły na innym parapecie, więc pewnie jest w tym wiele prawdy :) Dobrze wiedzieć, dziękuję! :D

Pozdrawiam Ania!
justynas1121
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2013, o 16:43

Post »

A ja tym razem z innej beczki. Od kilku miesięcy mam falka kupionego w markecie. W momencie kupna był w dobrym stanie, kwitł. Zmieniłam mu podłoże. Po kilku tygodniach spadły mi kwiaty i tak teraz wgląda... Zastanawia mnie natomiast co mogę zrobić żeby wrócił do kwitnienia. Łodygi nie zasuszył, wypuścił nowego liścia, który jest już całkiem spory. Korzenie mu rosną w tempie ekspresowym- nowe a stare urosły o kilka centymetrów, co dobrze widać przez doniczkę. Nawet wyłażą spod spodu. Zaczynam się martwić, cz nie jest mu już za ciasto... Nie widziałam jeszcze żadnego storczyka, który by tak inwestował w korzenie i to w takim tempie. Dodam, że stosuję nawóz do storczyków, który rozpuszczam w wodzie do namaczania.Będę wdzięczna za każde sugestie...pozdrawiam Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna to ten czas gdy storczyki bardzo ładnie przyrastają w korzenie :) Twój storczyk przekwitł,więc to naturalna kolej rzeczy, teraz będą korzonki> listki> kwiaty ;) Storczyk to nie maszyna, nie zakwitnie od razu po przekwitnięciu, musi się wzmocnić. Powinnaś się cieszyć bo zdrowe silne korzenie to podstawa aby storczyk mógł kwitnąć. Skoro nie zasuszył łodygi to możliwe, że odbije z oczka, gdy poczuje, ze to "ten czas" :)

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”