Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Mi już dwa razy nic nie wyszło z uprawy czosnku niedźwiedziego,na jesień spróbuje go zasadzić miedzy orzechami i cześć w ogródku,ostatni raz,nie wiem co mu nie pasowało w ogródku.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja w zeszłym roku na All...gro zakupiłam czosnek niedźwiedzi. Dostałam też jeden baldaszek z nasionami. Posadziłam w dwóch miejscach na grządce kwiatowej pod jabłonką. Słońce tylko wiosną a latem półcień. Ładnie mi wyrósł a widzę też trochę siewek .
Pod orzechami to nie jest dobre miejsce. W liściach orzecha są garbniki i dlatego pod nimi wszystko kiepsko rośnie.
Pod orzechami to nie jest dobre miejsce. W liściach orzecha są garbniki i dlatego pod nimi wszystko kiepsko rośnie.
Wysiałem czosnek niedzwiedzi z nasion wykiełkowały tylko dwa i stoją w miejscu dlaczego
I chyba już nie urosną ,może ktoś wie dlaczego urosły do pewnego momentu i teraz stoją
I chyba już nie urosną ,może ktoś wie dlaczego urosły do pewnego momentu i teraz stoją
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy ktoś z forumowiczów byłby chętny sprzedać kilka młodych siewek czosnku niedzwiedziego ? Jeśli tak to proszę o wiadomość na PW . Bardzo mi zależy na zdobyciu tego czosnku!
Bożena
Skąd jesteś? Bo w grę wchodzi chyba tylko odbiór osobisty takich siewek.
Mam go pełno na działce, chętnie ukopię. Małopolska.
Pozdrawiam
Barbara
Pozdrawiam
Barbara
Mój piękny czosnek po posadzeniu do gruntu padł Mam tylko cichą nadzieję, że jakaś część bulwek przeżyje.
-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiałem na paletę całe opakowanie Vilmorin czosnku i po 2 tygodniach nie widać ani jednego wschodu. Ziemia jest zraszana kilka razy dziennie żeby nie dopuścić do przeschnięcia. Czy on wymaga jakiś specjalnych warunków?
Czosnek najlepiej siać do gruntu późnym latem.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Perdii jak to?
Pozbieram nasionka i wyślę na akcję, będzie to zawsze jakaś alternatywa...
Pozbieram nasionka i wyślę na akcję, będzie to zawsze jakaś alternatywa...
Słoneczko, wyjdź!
Glebo widziałaś na zdjęciach jaki piękny był czosnek w doniczkach, a po posadzeniu do gruntu listki zamarły Posadziłam w trzech miejscach , podlałam i listki uschły
Sadzonki, które dostałam od Gleby (za co dla niej ) posadziłam od razu do gruntu. Przyjęły się bez problemu! A teraz zaczęły kwitnąć! Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie ich znacznie więcej, bo nie dosyć, że powinny "zmężnieć" to i pewnie się wysieją!!
A co do pozyskiwania nasion z akcji. Wydaje mi się, że najlepiej byłoby wysiewać nasionka szybko, niedługo po ich zebraniu. Czyli należałoby postarać się o "świeże" jeszcze przed zimą! Sama próbowałam doczekać się czosnku z kupowanych nasion, których "termin ważności" mijał za dwa lata. Część wysiewałam metodą "zwyczajną", część stratyfikując. Niestety ani jedno nie wzeszło ! I z tego co czytam, rzadko komu udaje się doczekać roślinek z kupowanych nasion.
A co do pozyskiwania nasion z akcji. Wydaje mi się, że najlepiej byłoby wysiewać nasionka szybko, niedługo po ich zebraniu. Czyli należałoby postarać się o "świeże" jeszcze przed zimą! Sama próbowałam doczekać się czosnku z kupowanych nasion, których "termin ważności" mijał za dwa lata. Część wysiewałam metodą "zwyczajną", część stratyfikując. Niestety ani jedno nie wzeszło ! I z tego co czytam, rzadko komu udaje się doczekać roślinek z kupowanych nasion.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!