Mrówki i drzewa owocowe.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

KaRo pisze:A czemu te mr ówki na drzewach Ci przeszkadzają?
Czy sa jakieś szkody z tego powodu?
Wolałabym mieć na drzewach niż mrowiska w róznych częściach grządek.
zikkk pisze:czy jest możliwe aby mrówki które sie zagnieździly pod drzewem a w zasadzie to na ziemi kolo pnia mogły w jakiś sposób podgryzać korzenie
gienia1230 pisze:Mrówki nie zjadają mszyc a wręcz je chronią.
Mrówki na drzewach dorosłych czy drzewkach młodych do niedobry znak. :!:
Pojawienie się mrówek na młodych drzewkach musi oznaczać że końcówki młodych przyrostów na drzewku zostały zaatakowane
przez MSZYCE !!
A co mają z tym wspólnego mrówki?
Ano bardzo lubią spijać rosę miodową z odwłoka mszyc ponieważ mszyce ją produkują.
W związku z tym mrówki hodują mszyce dla tej właśnie rosy miodowej.
Mrówki uderzają mszycę w odwłok przednimi odnóżami i wtedy mszyca wypuszcza z odwłoku kropelkę rosy miodowej a mrówka
łapczywie wypija ten przysmak.
Mrówki dbają i bronią mszyce przed drapieżnikami, zakładają ogromne kolonie mszyc na młodziutkich listkach drzewek.
Po kilku dniach jeżeli nie zainterweniujemy to młode przyrosty na drzewku będą się lepić od mszyc, listki będą poskręcane i lepkie.
Drzewko przestaje rosnąc i młode pędy zamierają, a młodziutkie drzewka mogą uschnąć.

Ot cała prawda o wędrujących mrówkach po konarach i pniu drzew.
gienia1230--- miałaś tu rację
BOŻENA
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Re: Mrówki na drzewach owocowych.

Post »

U mnie trochę wędrowały przez ponad 2 tygodnie(zanim je wytrułem) i do tej pory nie ma mszyc ale jest sporo biedronek.
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Kontakt:

Post »

Ogrodnik, a ten Substral nie jest szkodliwy dla drzewek owocowych czy roślin? Jest tam jakaś karencja po stosowaniu?
Spartakus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2013, o 09:24

Post »

Ogrodnik88 to bardzo dobrze, że masz biedronki, bo są one sprzymierzeńcami, drapieżcami zjadającymi "szkodniki", tj. mszyce, miodówki, czerwce, przędziorki, drobne larwy motyli i muchówek.

Także pielęgnuj je :)

Pozdrawiam
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Skoro były mrówki a teraz są biedronki to i szkodniki na drzewie są.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czym mogę posmarować pień drzewka by mrówki nie wchodziły na gałązki? Oczywiście, by nie uśmiercić tego drzewka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

są specjalne taśmy lepiące.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

A czy tradycyjne preparaty na myszce będą tu skuteczne ???? Tj. czy warto nimi spsikac drzewka ??? ja posiadam akurat takie w sprayu 8-)
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jak tylko zobaczę mrówki to pryskam na mszyce.później jest gorzej je zwalczyć.Zauważyłem też że częściej są na roślinach nawożonych które wolniej drewnieją.
Pantelej
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2014, o 15:07

Re: Mrowki sobie zrobily mrowisko w korzeniach wisni jak je usun

Post »

Mam pytanie dotyczące preparatu Bros-mrówkofon, mrówki zasiedliły mi m.in. korzenie pomidorów, rzodkiewki. Czy ten środek jest bezpieczny dla ludzi i korzeni? z instrukcji nie potrafię tego wykoncypować.
shuger
50p
50p
Od: 20 wrz 2010, o 15:32

Post »

Ludzie! Po co stosować te preparaty chemiczne? Trujecie nie dość że te głównie pożyteczne stworzenia, to jeszcze wasze rośliny i was samych.
W 99% mrówki nie szkodzą roślinom!!!

Ten 1 % przypadków to sytuacja gdy rośliny są młode i wyjątkowo upatrzyły sobie je mrówki i np. opiekują się mszycami na nich żerującymi.
Wtedy najlepiej jest zastosować metody odstraszania.

Mrówki najłatwiej jest odstraszyć regularnym podlewaniem wodą i delikatnym rozkopaniem gniazda, wtedy będą się starały zmienić lokalizację na inne tereny bardziej suche i bezpieczne.
Poza tym w przypadku wyjątkowo szkodliwego działania mrówek można także zastosować metody naturalne jak np. rozsypanie rozgniecionego czosnku w okolicach gniazda i później podlewanie , lub też inne metody podawane na forum, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona....
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Jeśli masz śliwy, czereśnie, wiśnie lub brzoskwinie (o różach nie wspomnę) to bardzo szybko zmienisz zdanie. Mrówki wręcz przenoszą mszyce między drzewami, krzewami tworząc nowe "dojne pola" a przez niemal nieustanne dojenie i doglądanie swojej trzody atakują od razu złotooki i biedronki przy czym ich larwy (najbardziej żarłoczne właśnie) ze względu na wrażliwość (brak chitynowego pancerza i skrzydeł) są tutaj najbardziej poszkodowane. Kilka lat temu był najazd biedronek - na żółtej fasadzie budynku zrobiło się w niektórych miejscach pomarańczowo - a wierzchołki drzew i tak pozostały opanowane przez mszyce. Dodatkowo mrówki uwielbiają psuć mi krzaki poziomek i truskawek budując gniazda między korzeniami tych roślin powodując ich zamieranie (przez deficyt wody). W tym wypadku ze względu na praktycznie zerową ilość naturalnych wrogów całych mrówczych rodzin (co najwyżej ptaszki mogą poskubać co znajdą na ziemi czy gałązkach) nie ma możliwości innej walki jak chemiczna.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Ja próbowałem na mrówki wielu specyfików i najlepszy jest proszek na mrówki substrala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”