Trawnikowe chwasty - identyfikacja
Re: Identyfikacja - trawnikowe chwasty
Witam wszystkich. Mój trawnik to absolutna masakra.... Ma już 5 lat, a z roku na rok wygląda coraz gorzej. Koszenie (regularne!) nic nie daje, podlewanie i nawożenie również. Po prostu procentuje niewłaściwe jego założenie na samym początku. Najprościej byłoby wszystko zerwać i posiać od nowa, ale to ogromne koszty (zerwanie, wywiezienie, ziemia, nasiona). Ręce opadają. No ale co w nim jest najbrzydszego? Oczywiście chwasty. Wyrywam je ręcznie, ale to praca ciężka i syzyfowa (trochę tych metrów do opielenia jest). No i nie wszystko da się wyrwać (część tych chwaściorów tak siedzi w trawie, że musiałabym to wszystko po prostu wykopać). Z roku na rok patrzę na to i załamuję ręce. Ale czytam forum i czytam, i chyba spróbuję zalać to chemią (może nie od razu randapem;)). Może pomoże i trawa w końcu zagłuszy chwasty.... Pytanie, czy w ogóle taki mało ciekawy trawnik w końcu może przybrać względnie właściwy wygląd... Co myślicie? Warto walczyć o z tym, co jest i próbować reanimować czy szkoda w niego pakować dalszych funduszy?
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja u siebie chwastów z trawnika nie wyrywam. Po prostu regularnie koszę i po skoszeniu wszystko ma taką samą wysokość i jest zielone, więc z daleka wygląda jak trawa A rośnie wszystko, począwszy od stokrotek i mniszków, a skończywszy na malinach
Heh, u mnie właśnie też rośnie wszystko. Dziś tyle miałam "radości" patrząc na zdjęcia chwastów pozamieszczane przez forumowiczów ("o, to u mnie rośnie! i to! to również"). Ale chciałabym się jednak pozbyć tych wszystkich mniszków, skrzypów czy perzu, wszak u sąsiadów z każdej strony taka piękna, soczysta traweczka... Też mi się taka marzy, ech...
Moim zdaniem po prawej jakiś przetacznik, może bluszczykowaty. One wprawdzie kwitną na bardziej niebiesko, ale może ten jakiś niewybarwiony jestbasiabar pisze:Dziękuję, dwiazdnica pospolita sie zgadza ale tojesc chyba kwitnie na żółto a to na biało i drobniejsze kwiaty.
Anna
Zgadza sie to przetacznik,na początku był biały i mało kwiatów,teraz jestem pewna na 100%. Zrobiłam oprysk ale słabo na niego działa.
Pozdrawiam,Basia
Prawdopodobnie lebioda.
Czyli jak przeczytałem już wcześniej - STARANE 250 EC?
Również pozdrawiam.
Również pozdrawiam.
Witam,
Na moim trawniku (nie wiem czy mogę w ogóle używać określenia trawnik bo trawy jest na nim najmniej...) pojawiło się bardzo dużo chwastów - głównie poniższego.
Jeśli ktoś wie co to jest, proszę o info (nazwę i czym to dziadostwo zatruć nie nieszcząc mizernej trawy).
Pozdrawiam,
Na moim trawniku (nie wiem czy mogę w ogóle używać określenia trawnik bo trawy jest na nim najmniej...) pojawiło się bardzo dużo chwastów - głównie poniższego.
Jeśli ktoś wie co to jest, proszę o info (nazwę i czym to dziadostwo zatruć nie nieszcząc mizernej trawy).
Pozdrawiam,
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To włośnica zielona,ale wydaje mi się,że nie ma sposobu na pozbycie się jej z trawnika za pomocą oprysku,w końcu to też trawa.
jeśli jest jej niewiele można wyrywać,ale jeśli stanowi większosć to nie widzę wyjścia jak zasiać nowy trawnik.
jeśli jest jej niewiele można wyrywać,ale jeśli stanowi większosć to nie widzę wyjścia jak zasiać nowy trawnik.
Kwiaty to resztki Raju.
Witam,
Dzięki za szybką odpowiedź (choć szkoda, że nie pocieszającą ).
Mam jeszcze jedną fotkę do identyfikacji.
Chwast podobny, ale nie taki sam.
Ma cieńsze łodygi, delikatniejsze listki i inaczej zakwitł.
Pozdrawiam
(zdjęcie niedostępne)
Dzięki za szybką odpowiedź (choć szkoda, że nie pocieszającą ).
Mam jeszcze jedną fotkę do identyfikacji.
Chwast podobny, ale nie taki sam.
Ma cieńsze łodygi, delikatniejsze listki i inaczej zakwitł.
Pozdrawiam
(zdjęcie niedostępne)
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest palusznik krwawy Digitaria sangunalis.
Kwiaty to resztki Raju.
Jeszcze raz dzięki,
A jak usunąć tego palusznika?
Pozdr.
A jak usunąć tego palusznika?
Pozdr.