Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
W tym roku po raz pierwszy wysiałam pomidory. Zima długa, człowiek się nudzi, więc dla hecy wydłubałam nasionka z pomidora i hop do ziemi. I tak z różnymi odmianami. Nasiona maskotki akurat kupiłam i ona mi najsłabiej rośnie, ale może dlatego, że to miniaturka a reszta to większe pomidory... Jestem w szoku, jak szybko rosną te krzaki. Nie wiem, jak i kiedy zrobiło się ich 7 ... Jestem bardzo podekscytowana, choć też trochę się boję, gdyż uprawiam je w mieszkaniu na oknie.
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
A to nie jest czasem odmiana Venus? Własnie mam taką w rozsadzie i jest wyraźnie mniejsza od koralika czy ildi i ma zupełnie inne liście niż koralik, więc to raczej nie jego pochodna. Zastanawiam się właśnie, czy jest sens to sadzić do gruntu - on urósł później jeszcze?ewa2019 pisze:Pomidorki karłowe-koralik żółty-tyle wiem.
http://www.nickys-nursery.co.uk/garden- ... -a-to-z/v/
http://tomatolover.com/venus-and-vilma/
Ogród: Coś z niczego
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Tournesol - Wygląda ciekawie ten Petit Moineau - czy mogę się do Ciebie jesienią uśmiechnąć po kilka nasionek?
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Kalma,Kalma pisze:Tournesol - Wygląda ciekawie ten Petit Moineau - czy mogę się do Ciebie jesienią uśmiechnąć po kilka nasionek?
Ależ jak najbardziej z przyjemnością
Przypomnij mi tez bianca bo najlepszy jakikolwiek jadlam, i champagne jest
Ewa2019
Twój pomidorek jest przepiękny
Strasznie lubię pomidory karłowe.
Wyglada na Birdie
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... une_op.jpg
U nas we Francji mamy taką encyklopedie którą my sami wypełniamy. Ci co lubią chili uzupełniają strony o chili, inni o pomidorach, itd. Jest moderator która sprawdza wszystko.
Mam go zapisanego jako "wish"
http://semeurs.free.fr/wiki/index.php?t ... e_jaune_op
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobno to VILMA Nasionka -oczywiście otrzymacie, ale trzeba mi się przypomnieć
Pozdrawiam Ewa
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A co myślicie o donicy która wyżej pokazałam?
- Tournesol
- 200p
Tournesol
- Tournesol
- 200p
Jeśli do mnie pytanie , to Black cherry potrzebuje dużo dużo miejsca a truskawkowy nie znam tą odmianę.PaulaPola pisze:A co myślicie o donicy która wyżej pokazałam?
Kalma, przypominało mi się ze mam tez nasionka co nie uprawiam w tym roku, tak zwanego "world's smallest tomato" robimy razem w 2014 ? Mam bardzo mało nasion mogę się podzielić tylko raz.
Tournesol
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Bożenko sadż od razu do pojemników docelowych, ogólnie tumblingi dosyć wolno się "ukorzeniają", obserwuję to właśnieBozenkaA pisze:Wsiałam, ale późno i dopiero je pikuję.minia821 pisze:Czy ktoś siał w tym sezonie pomidorki Pendulina Orange, Tumbling red i yellow Tom? Są to odmiany pomidorów o zwieszających pędach.
minia821 pisze: I nie wiem czy od razu przesadzać je z kubków 0,5 do 5l donic, czy najpierw do mniejszych a potem dopiero do tych 5l?Więc może od razu do docelowych?pomidorzanka pisze:...chodzi tylko o to żeby nie uszkodzić korzonków, bo w póżniejszej fazie uprawy koktajlaczki tego nie lubią.
Oj tam mizerotki. Podług moich to prawdziwe olbrzymy.Krystyna551 pisze: ...mizerotki te moje pomidorki...
na moich, i takie pikowanie bez celu niczemu nie służy.
Mam je w tym roku pierwszy raz, i z ciekawością przyglądam się tej odmianie.
W sprawie tego żółtego karłowego, powiedziałabym że to jest Venus, na 99,9 procent, o żółtej vilmie nie słyszałam.
Venus robi się prawie pomarańczowy kiedy dobrze dojrzeje.
Paula, jeśli masz czas stać i podtrzymywać dzień i noc pomidorki w tych misach i podlewać trzy razy dziennie, to oczywiście
sadż do nich
ale one absolutnie się do tego nie nadają, tu już nie chodzi o to czy korzonek będzie miał ciasno czy lużno,
bo korzeń zawsze tak sobie obejście zrobi żeby mu to pasowało, ale ta misa jest za płytka na wysokie pomidory, a nawet na
średnie.
Do tych mis idealnie pasowałaby Vilma, Venus, Aztek, Balkoni Red, Red Robin, Micro Tom, nooooooo i Ola Polka ze dwie sztuki
, ale pod warunkiem że jest to misa największego rozmiaru, czego na zdjęciu nie widać.
Oczywiście przy założeniu że misa nie stoi w pełnym słońcu.
Pozdrawiam, Agata.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Tournesol - Biance (tak to sie odmienia?) i szampańskiego chętnie przygarnę, zwłaszcza jeśli smakuje tak jak sie nazywa ;-) A wiesz jaka to odmiana ten "world's smallest tomato"? jeśli "Spoon" to kupiłam w tym roku, ale przesyłka przyszła za późno, więc zostawiłam sobie na na przyszły rok.
Z miniaturek mam - Sweet Pea Red Currant (uprawiam 2 lata i bardzo mi smakują)
Planuje jeszcze zakup żółtych i białych currantow na sezon 2014, bo uwielbiam takie maleńkie pomidory.
Z koktajlowych nowości (dla mnie) mam w tym roku odmiany:
Cuban Plum
Mini Yellow Cherry pochodzące z Rosji
Riesentraube
Blondkopfchen
Purple Cherry (ciekawe czy będą tak dobre jak Black Cherry i Chocolate Cherry)
Goldkirsche
Oczywiście mam też sporo odmian większych i całkiem dużych. Jesienią podeslę Ci listę. Może coś dla siebie znajdziesz na wymianę.
Z miniaturek mam - Sweet Pea Red Currant (uprawiam 2 lata i bardzo mi smakują)
Planuje jeszcze zakup żółtych i białych currantow na sezon 2014, bo uwielbiam takie maleńkie pomidory.
Z koktajlowych nowości (dla mnie) mam w tym roku odmiany:
Cuban Plum
Mini Yellow Cherry pochodzące z Rosji
Riesentraube
Blondkopfchen
Purple Cherry (ciekawe czy będą tak dobre jak Black Cherry i Chocolate Cherry)
Goldkirsche
Oczywiście mam też sporo odmian większych i całkiem dużych. Jesienią podeslę Ci listę. Może coś dla siebie znajdziesz na wymianę.
- PaulaPola
A ostre papryczki ze 3 do jednej donicy by weszły?
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Papryka dużo papu potrzebuje, więc jak dasz w tą donicę 3 sztuki, to raz dwa wyjedzą z ziemi wszystko.
Nie lepiej wsadzić do tej misy kwiaty? A na pomidory i paprykę przeznaczyć wysokie donice?
W zeszłym roku w Auchan kupowałam zwykłe plastikowe, czarne 5l, za 4zł.
Moje wczoraj jeszcze przesadziłam do tych donic. Jak byłam w pracy zerwała się mocna ulewa, ale pomidory przetrwały
Nie lepiej wsadzić do tej misy kwiaty? A na pomidory i paprykę przeznaczyć wysokie donice?
W zeszłym roku w Auchan kupowałam zwykłe plastikowe, czarne 5l, za 4zł.
Moje wczoraj jeszcze przesadziłam do tych donic. Jak byłam w pracy zerwała się mocna ulewa, ale pomidory przetrwały
Pozdrawiam Kaśka
- PaulaPola
No właśnie nie lubię kwiatów. A chcialam je jakoś wykorzystać. Chyba zrobie im pierscienie foliowe.