Poziomki - uprawa cz. 2
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Ja używam igieł sosnowych lub trocin drzew iglastych. Poziomki lubią kwaśniejsze podłoże.
To aktualny widok - wyściółkowane trocinami.
To aktualny widok - wyściółkowane trocinami.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje roślinki są strasznymi kurduplami a w dodatku zanikają jedna po drugiej. Z 36 zostało mi 26 . Niektóre są krępe i dostają nowe listki a inne ( w tej samej wielodoniczce - chała ). Wysadzę to co mam i niech tam. Chyba posieję nowe
Grządkę dla nich mam przygotowaną tak jak Romix - ze ściółką z iglaków ( świerkowych bo na działce mam kilka świerków )
głupkowata fota - goła ziemia - ale tak mam przygotowane podłoże do poziomek ..... tylko poziomek niet
Grządkę dla nich mam przygotowaną tak jak Romix - ze ściółką z iglaków ( świerkowych bo na działce mam kilka świerków )
głupkowata fota - goła ziemia - ale tak mam przygotowane podłoże do poziomek ..... tylko poziomek niet
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że nadmiar igieł świerkowych, zwłaszcza nieprzekompostowanych, może poziomkom szkodzić. Pod świerkami mało które rośliny chętnie rosną...
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Wysiane w lutym, pikowane 11 marca do mieszanki torfu odkwaszonego z piaskiem raz podlane fruktusem uniwersalnym tak wyglądają na chwile obecną :
Nie powiem są i mniejsze ale różnica jest niewielka
Nie powiem są i mniejsze ale różnica jest niewielka
- Pozdrawiam Jurek
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Nie no, załamujecie mnie, moje są nadal lilipucie ;( te kilka szt wysianych w lutym (Baron) ma kilka listków, ale są małe, a Rugia wysiana w marcu - ledwie się rusza, sadzonki mają po 3 listki
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Moim też dużo brakuje do poziomek Santany51,ale coś podrosły ,mają po 5,6,listków ,trochę stężały i myślę za tydzień wysadzic do gruntu .Może wtedy ruszą z kopyta. Mam zamiar wymieszać kompost z torfem i w to posadzić,czy dobrze kumam?
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
ja właśnie zamierzam w najbliższy weekend przygotować podłoże dla swoich poziomeczek, no i 18 maja ruszę do dzieła
Jurek, piękne rozmiary mają te twoje poziomeczki...moje niektóre większe, niektóre mniejsze, ale ogólnie nie jest najgorzej
Jurek, piękne rozmiary mają te twoje poziomeczki...moje niektóre większe, niektóre mniejsze, ale ogólnie nie jest najgorzej
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
A ja to się będę wstydziła posadzić moje na działce - sąsiedzi mnie wyśmieją ......
A właściwie, czy oni wiedzą jakiej wielkości sadzonki z własnych nasion się sadzi .....?
A właściwie, czy oni wiedzą jakiej wielkości sadzonki z własnych nasion się sadzi .....?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 cze 2012, o 13:51
Witam,
Czy tak duże poziomki będę mógł jeszcze przesadzić w najbliższych dniach?, z racji braku czasu nie zdążyłem zająć się nimi:)
Rosną sobie na tymczasowym miejscu na razie.
Oczywiście przesadzałbym z cała bryła ziemi. Chodzi mi o to czy im nie zaszkodzę i nie spowolnię wzrostu.
Wśród nich wysiały mi się poziomki leśne rozłogowe, wiec w pewny miejscu rosną jedna na drugiej, mogę je trochę porozrywać (tz. korzonki)?
Pozdrawiam
Czy tak duże poziomki będę mógł jeszcze przesadzić w najbliższych dniach?, z racji braku czasu nie zdążyłem zająć się nimi:)
Rosną sobie na tymczasowym miejscu na razie.
Oczywiście przesadzałbym z cała bryła ziemi. Chodzi mi o to czy im nie zaszkodzę i nie spowolnię wzrostu.
Wśród nich wysiały mi się poziomki leśne rozłogowe, wiec w pewny miejscu rosną jedna na drugiej, mogę je trochę porozrywać (tz. korzonki)?
Pozdrawiam
- romix
Spokojnie możesz przesadzać. Ja tydzień temu rozsadzałem i czuję, że będzie dobrze, a kępki były rozrywane na mniejsze sadzonki. Jeżeli przesadzisz całą kępkę z bryłą korzeniową, podlejesz to różnica we wzroście może nawet nie będzie zauważalna.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 cze 2012, o 13:51
Dziękuję za informację, jak pogoda dopisze od razu biorę się za przesadzenie.
Uprawia może ktoś z forumowiczów białą poziomkę "white soul" ?. Czy warto poszukać nasion tego osobnika?
pozdrawiam
Uprawia może ktoś z forumowiczów białą poziomkę "white soul" ?. Czy warto poszukać nasion tego osobnika?
pozdrawiam
- romix
Biała poziomka??
Posiałem niedawno żółtą Yellow Wonder i myślałem, że pod względem kolorów będę miał już wszystkie.
W przyszłym roku czeka mnie chyba kolejne sianie.
No właśnie ma ktoś białą?
Posiałem niedawno żółtą Yellow Wonder i myślałem, że pod względem kolorów będę miał już wszystkie.
W przyszłym roku czeka mnie chyba kolejne sianie.
No właśnie ma ktoś białą?