Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
Coraz bardziej podobają mi się hybrydy Echinopsisów. Chyba trzeba będzie jakiś kącik im zadedykować.
Na razie mam jedną, ale nie jest zbyt duża i jeszcze nie kwitła. Może w następnym roku. Dostałem ją kiedyś jako gratis do jakiegoś zamówienia i szczerze mówiąc chciałem się jej pozbyć, ale jak się patrzę na fotki kwiatów na Twoim wątku, to zmieniłem zdanie
Ciekawość wygrała
Na razie mam jedną, ale nie jest zbyt duża i jeszcze nie kwitła. Może w następnym roku. Dostałem ją kiedyś jako gratis do jakiegoś zamówienia i szczerze mówiąc chciałem się jej pozbyć, ale jak się patrzę na fotki kwiatów na Twoim wątku, to zmieniłem zdanie
Ciekawość wygrała
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sieweczki jak malowane.
To i biznesik będzie kwitł.
To i biznesik będzie kwitł.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Artur, a jak tam hybrydy chamae się mają? Chodzi mi raczej o te z wysiewów
Pozdrawiam, Aleksander
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Artur ,a jaki wiek tych pierwszych sieweczek bo ja się zastanawiam czy te moje siane 20 marca to jeszcze w tym roku można pikować .
Wiesz bo ja taka nie kumata jeszcze w tym temacie
Twoje ładniutkie stoją równo jak armia
Wiesz bo ja taka nie kumata jeszcze w tym temacie
Twoje ładniutkie stoją równo jak armia
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Kochaniutkie te noworodki, chociaż te bykole przy złotówce też niczego sobie ciekawe kiedy takie zakwitną pewnie za kilka lat
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jakbyś chciał to mam kilka-, kilkanaście hybryd na zbyciu (są to miksy Schicka i kilka ze znanymi zapylaczami) więc moglibyśmy dobić targu. Co prawda jeszcze obiecałem Kamilowi więc byłbyś drugi w kolejce.przemek_pc pisze:Coraz bardziej podobają mi się hybrydy Echinopsisów. Chyba trzeba będzie jakiś kącik im zadedykować.
Ciekawość wygrała
Biznesik, biznesikiem. Liczę na to, że coś 'osobliwego' wyjdzie mojego zapylania.Rejden pisze:Sieweczki jak malowane. To i biznesik będzie kwitł.
Siewki z krzyżowania 'Rainbow' i 'Violet' zostały dzisiaj przepikowane. Jutro postaram się wstawić zdjęcie.moritius pisze:Artur, a jak tam hybrydy chamae się mają? Chodzi mi raczej o te z wysiewów
Z tego co pamiętam to siałem je jakoś listopad/grudzień 2010. Potem 'trwały w letargu' aż do marca, kiedy to zacząłem je wybudzać i pikować.nolina pisze:Artur ,a jaki wiek tych pierwszych sieweczek bo ja się zastanawiam czy te moje siane 20 marca to jeszcze w tym roku można pikować.
Coś w ten deseń chyba, że dojdzie do szczepienia. Póki co dzisiaj tak z ciekawości zaszczepiłem 2 siewki Rainbow x Violet co by szybciej zobaczyć efekt krzyżowania. Co prawda nie wiem czy akurat, któraś z tych siewek będzie miała 'osobliwy' kwiat więc to trochę loteria.nyskadu pisze:Kochaniutkie te noworodki, chociaż te bykole przy złotówce też niczego sobie ciekawe kiedy takie zakwitną pewnie za kilka lat
- moritius
Ale przecież z krzyżówki Rainbow x Violet nic ciekawego nie wyjdzie. Chociaż nie, cofam to. Nigdy nie wiadomo. Wystarczy spojrzeć na taką krzyżówkę jak Corinna x Rainbow (zdj. na echinopsis.eu) - w życiu nie pomyślał bym, że coś takiego z tych dwóch może wyjść.
Wiesz, jak będziesz miał na zbyciu siewki chamaelobiwek to z chęcią się zaopiekuję paroma .
Z ciekawości, ta echinopsis, która mi się tak podobała (Don Juan x coś tam) zostaje u ciebie? Bo jakbyś chciał się jej pozbyć... .
Aha, jeszcze jedno - nie chce ci tam coś ciekawego kwitnąć? Bo wygląda na to, że nie będę miał czym Violet pylić.
Wiesz, jak będziesz miał na zbyciu siewki chamaelobiwek to z chęcią się zaopiekuję paroma .
Z ciekawości, ta echinopsis, która mi się tak podobała (Don Juan x coś tam) zostaje u ciebie? Bo jakbyś chciał się jej pozbyć... .
Aha, jeszcze jedno - nie chce ci tam coś ciekawego kwitnąć? Bo wygląda na to, że nie będę miał czym Violet pylić.
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Dziecię Gertrudy i Don Juan'a zostaje u mnie, tym bardziej, że jeszcze nie raczyła zakwitnąć. Z hybrydami Chamaecereus myślę, że nie będzie problemu z nadprogramowymi roślinami.
Póki co przybywa pąków na hybrydach Chamaecereus - kilka z nich w tym sezonie zadebiutuje. Dzisiaj tylko Parodia saint-pieana lekko rozchyliła kwiat, reszta albo niemrawo się budzi albo jest w trakcie tworzenia pąków.
Póki co przybywa pąków na hybrydach Chamaecereus - kilka z nich w tym sezonie zadebiutuje. Dzisiaj tylko Parodia saint-pieana lekko rozchyliła kwiat, reszta albo niemrawo się budzi albo jest w trakcie tworzenia pąków.
- moritius
O widzisz, to będę wiedział na przyszłość. Jak mi naprawdę nic nie będzie chciało zakwitnąć, a u ciebie będzie kwitło coś ciekawego o pomarańczowych, czerwono-żółtych, złotych lub żółtych kwiatach, to będę pytał o pyłek dla Violet .
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Najwcześniej to chyba pyłek będzie z 'Rainbow' i Chamaecereus silvestrii bo już powoli szykują się do kwitnienia.
Dzisiaj pojawił się pierwszy kwiat w tym sezonie, a dzięki naszemu kochanemu klimatowi umiarkowanemu nie miałem możliwości, żeby go w pełni zobaczyć.
Parodia saint-pieana
Chamaecereus 'Rainbow'
Echinocereus viridiflorus
Dzisiaj pojawił się pierwszy kwiat w tym sezonie, a dzięki naszemu kochanemu klimatowi umiarkowanemu nie miałem możliwości, żeby go w pełni zobaczyć.
Parodia saint-pieana
Chamaecereus 'Rainbow'
Echinocereus viridiflorus
- Artur89
Gratisowe echinocereusy - póki co stanęło na prawdopodobnie E. viereckii, z drugim jest nadal problem. Jak już wydobrzeją na słońcu i 'spuszczą nieco powietrza' to wznowię identyfikację.
Echinocereus
Echinocereus
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Parodia saint-pieana prześliczna. Reszta oczywiście też
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Parodia pięknie się wysiliła pomimo niesprzyjających warunków otoczenia(czytaj pogody )
A Twój pierwszy niezidentyfikowany to ma troszkę za mało ostre żeberka szczególnie te na szczycie roślinki jak na echinocereus viereckii.
Te które mam lub widziałam mają je na czubku bardzo cienkie i w większości lekko skręcone.
No ale ja mało widziałam
Bardziej mi podchodzi pod echinocereus scheeri SSP. gentryi ale tu znowu ilość żeber się nie zgadza
Mam scheeri SSP. gentryi z cierniami nie tylko tego golasa z Czech ale mój uparcie pięciożebrowy.
Chociaż w ogólnym zarysie ten Twój baaaardzo podobny
Może rzeczywiście jak trochę wody z tego Twojego zejdzie to będzie łatwiej do czegoś go przyporządkować.
Ten drugi to totalna zagadka, nie mam bladego pojęcia
A Twój pierwszy niezidentyfikowany to ma troszkę za mało ostre żeberka szczególnie te na szczycie roślinki jak na echinocereus viereckii.
Te które mam lub widziałam mają je na czubku bardzo cienkie i w większości lekko skręcone.
No ale ja mało widziałam
Bardziej mi podchodzi pod echinocereus scheeri SSP. gentryi ale tu znowu ilość żeber się nie zgadza
Mam scheeri SSP. gentryi z cierniami nie tylko tego golasa z Czech ale mój uparcie pięciożebrowy.
Chociaż w ogólnym zarysie ten Twój baaaardzo podobny
Może rzeczywiście jak trochę wody z tego Twojego zejdzie to będzie łatwiej do czegoś go przyporządkować.
Ten drugi to totalna zagadka, nie mam bladego pojęcia