Mech w trawniku

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
elaska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zwalczyć mech w trawniku

Post »

A co robić z wygrabionym z trawnika mchem ?-mam go dość dużo. :)
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Post »

Pomysł: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =5&t=63236
Poza tym mech jest generalnie fajny (wg. mnie), w sam raz na jakieś ozdobne kompozycje etc. Trzeba mieć tylko pomysł!
lamia68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lis 2011, o 08:57

Post »

Ja zwalczam mech sypiąc popiól drzewny.
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Post »

Sposób dobry bo podnosi pH w glebie ;:333
rychu423
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 paź 2009, o 11:42

Post »

x - o -0 pisze:ewa2019 dała Tobie odpowiedź, zastosuj żelazo w formie chelatowej silny roztwór 1L na 40L cieczy roboczej. Efekt już po 1 Godzinie !!!! zaobserwujesz brązowienie mchów po kilku dniach będą czarne i po 3-4 tyg wyschną na pieprz. pytaj w centralach nasiennych o żelazo do oprysku drzew owocowych cena około 10-12zł za 1L. Do nawozów dodaje się żelaza i nazywa się je nawozami "antymech" tylko o małym stężeniu i skuteczność jest mizerna. Pojawienie się mchów jest oznaką zbyt długo zalegającej wody co łatwo zredukować stosując piaskowanie i sprawdzić czy ziemia nie jest za kwaśna wówczas zabieg - wapnowanie kredą granulowaną.
;:138 W tym roku mech się rozprzestrzenił i zastosuję tą metodę.Zaczynam w tym roku walkę z mchem ;:134
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

I ja musze sie przyłączyć. mamy 1500m2 trawnika (bardziej z konieczności - długa historia) gleba ciężka, gliniasta. Mieszkamy tu 5 lat i dopiero w zeszłym roku rozpoczełam skuteczna walkę z mchem.

całe 1500m2 posypałam siarczanem żelaza, dwa dni mi to zajęło, ale efekt był piorunujący: czarny trwanik nam się zrobił. Spanikowałam, ale doczytałam, że tak ma być... MINUSEM było to, że ten nawóz miał postać mąki ziemniaczanej. Więc pomijając fakt, że musiałm go rozsypywac przy samej ziemi, to miałam go dosłownie wszędzie. na całym ciele, we włosach w nosie buzi... ;:202 Nie było to przyjemne. ALE MECH poszedł w diabły w 70%.

W tym roku szykowałam sie na dalsza walke i myślałam o zakupie normlanie OP1 - żartuje, ale cos, co dobrze by mnie zabezpieczyło. I z głupia franc weszłam jeszcze raz na Forum i ;:138 ;:138 ;:138 zastosuję w tym roku:
1. po pierwsze tańszy środek polecany przez Was: Mikrovit chelat żelaza
2. Po drugie jest to w płynie ;:138

Po niedzieli idę go zakupić i do dzieła. ;:134
Awatar użytkownika
xyz_123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2007, o 19:15

Re: Uporczywy mech - jak się go pozbyć ?

Post »

Witam, proszę o wyjaśnienie mi jak na rośliny wpływa MOGETON 25 WP-środek na mchy i wątrobowce, czy nie ulegną poparzeniu albo zniszczeniu, gdyż nie sposób okryć wszystkich wokoło ;:185
dziękuję i pozdrawiam
Życie jest piękne.

xyz
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mineralek pisze:zeby to wszystko przekopac a zeby kogos do tego wynajac, to tutaj-UK, musze miec ,,miliony,, :D
a jakiegoś Polaka nie możesz zatrudnić ? :heja

A tak poważnie. Mech lubi kwaśne podłoże, mech nie lubi luźnego (jego chwytniki dobrze się sprawują na stałym podłożu a nie luźnym piasku).
Mchy i porosty należą do roślin pionierskich.
Nie nastawiaj się na niszczenie mchu - nastaw się na polepszenie warunków dla trawy: wertykulacja (przy okazji wyczesze się mech), aeracja (gleba się trochę rozluźni, korzenie trawy dostaną więcej powietrza). mech z czasem sam zniknie, jak trawa będzie miała lepsze warunki (trawa znosi przycinanie i wertykulację, mech wolniej się regeneruje )
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Podepne sie do tematu... Mam problem z mchem, ktorego jest w trawniku wiecej chyba niz trawy. Nie jest wazne czy to trawnik od polnocnej strony domu, czy od poludniowej, czy jest bardziej zacieniony czy mniej, mech jest wszedzie i ma sie swietnie. Do tej pory stosujemy chemie, aeracje i wygrabianie (mamy raker), ale:
- mech odrasta
- ziemia jest potwornie zbita, twarda, latwiej tu zlamac lopate niz wykopac dolek
- po zabiegach typu wygrabianie czy nacinanie, robi sie na trawniku zolto i lyso - wygrabiamy mase mchu, ale tez sporo trawy.

Co powinnismy zrobic? Zaczynamy juz brac pod uwage przeoranie wszystkiego, nawiezienie troche swiezej ziemi, wymieszanie z powierzchniowa warstwa obecnej i zrobienie trawnika od nowa, ale nie będę udawala ze wolalabym tego uniknac. Wydaje mi sie, ze poza wapnowaniem, trzeba by rozluznic jakos glebe, zeby trawa sie lepiej korzenila, moze podosiewac... Jak rozluznic? Jak postepowac po dosianiu? Kiedy ew. dosiewac? Czy najpierw pozbyc sie mchu? Jak sie go pozbyc na dobre, lub przynajmniej zredukowac jego ilosc?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59

Post »

Na jesień tak za miesiąc należy wykonać zabieg piaskowania lub nawożenia dolomitem(odkwaszania). Mech pojawia się na glebach kwaśnych, zbitych i mokrych więc sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak go zwalczyć. Sposobów jest wiele. Mogeton jest bardzo skuteczny ale mało wydajny i drogi. Mogeton zapobiega ale nie zwalcza problemu ponieważ problem jest w glebie i mech będzie wracał. Trzeba zmienić, poprawić strukturę gleby :D
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Brzmi logicznie... Nie sadze zebym tu dostala cos o nazwie dolomit, natomiast widzialam chyba wapno - w opisie podano ze sluzy do alkalizacji gleby w trawnikach. Myslisz ze wystarczy?
Dowiedzialam sie co u nas z ta ziemia. Otoz lat temu kilkadziesiat, byla tu wielka powodz; po niej przez 2 lata bylo dobrze, ale pozniej przyszla dla odmiany susza i ziemia jakby sie "spiela", scisnela, stwardniala jak beton. I juz taka pozostala. Sama widze, ze po 2 tygodniach ubogich w opady, w ziemi robi sie siec glebokich szczelin - nie widzialam jeszcze czegos takiego.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

czytałam w którejś gazetce ogrodniczej, że wapnowanie gleby nic nie daję, za to mech podobno nie lubi żelaza. Radzili żeby sypac nawozami żelazowymi, zamiast bezmyślnie wapnować ziemię. Macie z tym jakieś doświadczenia?
Golubie1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sie 2013, o 19:33

Post »

Jeśli chodzi o chwasty na trawniku to polecam starane. Może nie jest to najtańszy środek chwastobójczy ale skuteczny. Nawet uciążliwy skrzyp pod jego wpływem ginie :) Chwastox i mniszek nie dawały mi satysfakcjonujących efektów. Najpierw uwalniam trawnik od chwastów a następnie tępię mech żelazem i tak co roku przez cały sezon w różnych ogrodach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”