Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
No właśnie paczuszka od Sibala jest już w drodze
A w niej Marku niedużo, bo też miejsca u mnie mało:
1. Aylostera heliosa var. solisioides SE155
2 i 3. Mediolobivia albidula SE151 i VS277
4. Mediolobivia digitiformis KK1467
5. Mediolobivia einsteinii R509
6. Mediolobivia einsteinii var. aureiflora f. longiseta AVF067
7. Mediolobivia gracilispina FR1118
8. Mediolobivia haagei var. pallida R645 (mam nadzieję, że to ta właściwa)
9. Mediolobivia haagei var. setifera R333b
10. Mediolobivia pygmaea var. RH931
11. Rebutia perplexa L329a
12. Mediolobivia spec. HJ537
A w niej Marku niedużo, bo też miejsca u mnie mało:
1. Aylostera heliosa var. solisioides SE155
2 i 3. Mediolobivia albidula SE151 i VS277
4. Mediolobivia digitiformis KK1467
5. Mediolobivia einsteinii R509
6. Mediolobivia einsteinii var. aureiflora f. longiseta AVF067
7. Mediolobivia gracilispina FR1118
8. Mediolobivia haagei var. pallida R645 (mam nadzieję, że to ta właściwa)
9. Mediolobivia haagei var. setifera R333b
10. Mediolobivia pygmaea var. RH931
11. Rebutia perplexa L329a
12. Mediolobivia spec. HJ537
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj tam, to trzeba miejsce poszerzyć. Zresztą na metr kwadratowy wejdzie 400 doniczek 5x5cm, jeśli dobrze liczę ;]
No, cóż. Z mediolobiwek to trudno coś utrafić, co nie mam, ale HJ 537 cokolwiek to jest w przyszłości chętnie pomęczę. AVF 67 to będzie pojedyńcza roślina czy więcej? Bo einsteinii się same nie pylą, a aureiflorki bardzo słabo krzewią i choć nie mam zaufania do starych numerów Fric'a, to też i tak numerek by się przydał, bo mam parę pigmejek AVF. No i sobie 155. Może przyjdą Ci już z pąkami albo owocami ;P
Tak btw albidulek w tym roku wysiałem tyle, że jeśli ich nie ukatrupię, to za parę lat będę potentatem na polskim rynku
No, cóż. Z mediolobiwek to trudno coś utrafić, co nie mam, ale HJ 537 cokolwiek to jest w przyszłości chętnie pomęczę. AVF 67 to będzie pojedyńcza roślina czy więcej? Bo einsteinii się same nie pylą, a aureiflorki bardzo słabo krzewią i choć nie mam zaufania do starych numerów Fric'a, to też i tak numerek by się przydał, bo mam parę pigmejek AVF. No i sobie 155. Może przyjdą Ci już z pąkami albo owocami ;P
Tak btw albidulek w tym roku wysiałem tyle, że jeśli ich nie ukatrupię, to za parę lat będę potentatem na polskim rynku
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Przemku,12 sztuk kaktusików w jednej przesyłce to znowu nie tak mało i jeszcze druga w drodze to na pewno będzie sporo
to znaczy ,że miejsca masz sporo
to znaczy ,że miejsca masz sporo
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- przemek_pc
Lepszego żartu już dawno nie słyszałem (widziałem)Paula15 pisze:Jak to po co Pooglądać tylkoprzemek_pc pisze: Zastanawiam się tylko po co, bo już naprawdę nie mam już miejsca na nowe rośliny
Marku zamawiałem na razie ( ) po jednej sztuce, bo to pierwszy raz od Sibala i nie wiem czego się spodziewać.czarny pisze:AVF 67 to będzie pojedyńcza roślina czy więcej?
No tak, ale to miejsce było wyliczone właśnie na te dwie paczuszki, a przez to, że dzisiaj miałem chwilę słabości, to z tym miejscem może być problemleszek2 pisze:(...) to znaczy ,że miejsca masz sporo
Dzisiaj na All zakupiłem WR91x2, FR1121, FR1116, RH928x2 i WR689x2
A jeszcze jest dosłownie kilka sztuk od Roberta nieposadzonych
-------
He, he... Właśnie doznałem olśnienia . Przecież cały czas siedzę i patrzę na dłuuugi parapet okna południowego, gdzie mogą sobie mieszkać przez sezon mniej wymagające klasyczne rebucje A jest tam miejsca na jakieś 40-50 roślin. Trzeba tylko eksmitować z niego inne chwasty
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Przemek ,no to na co czekasz chwasty na kompost i miejsce już jest
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Mówiłam/Pisałam? Dla chcącego nic trudnego
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
Przemku, najważniejsza jest odpowiednia strategia. Mnie się udało wcisnąć prawie wszystkie doniczki kwadratowe razem z okrągłymi,a łatwo nie było, to i Ty dasz radę
Pozdrawiam, Zuza
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak tak będziesz dalej patrzył, to skończy sie na tym, że wpadniesz na pomysł eksmitowania sąsiada! A wtedy - klękajcie narody!!! Ile by tam weszło? 400? 500?...przemek_pc pisze:He, he... Właśnie doznałem olśnienia . Przecież cały czas siedzę i patrzę na dłuuugi parapet okna południowego, gdzie mogą sobie mieszkać przez sezon mniej wymagające klasyczne rebucje A jest tam miejsca na jakieś 40-50 roślin. Trzeba tylko eksmitować z niego inne chwasty
- przemek_pc
Właśnie wszedłem do domu, a tu paczka od Sibala przyszła Jeszcze jej nie rozpakowałem
----- 21:15 -----
Paczka już rozpakowana, ale czasu na obejrzenie roślin nie ma; nadal są w 'papierkach'. Rozpakuję je całkowicie już jutro
A poniżej dzisiejsze fotki, które udało mi się zrobić jeszcze przed wyjściem do pracy. Zdjęcia sulek są autorstwa mojej żony , bo rano nie nadawały się jeszcze do sfotografowania
Rebutia (Mediolobivia) atrovirens var. zecheri WR 650
Rebutia (Aylostera) flavistyla FR 756
Rebutia (Mediolobivia) odehnalii sobie 109
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp., to ta co to miała być torquatką
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea 'eos' WR 333
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis (druga)
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. violaceostaminata WR 742
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea (druga)
Sulcorebutia candiae
Sulcorebutia langerii
i na koniec coś na co czekałem dwa lata, wyhodowana z "wysępionego" odrostu Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. amblypetala WR 295A
No i już naprawdę na koniec przyznam się Wam do mojego kaktusowego grzechu Byłem dzisiaj, tak zupełnie przypadkowo w Tesco i zupełnie przypadkowo do koszyka wpadła mi ta zupełnie przypadkowa hybryda ajlosterki, o której tak głośno zrobiło się na niektórych wątkach. Na nazwówce zapiszę: Rebutia (Aylostera) cv Tesco
Fotka jest trochę nieostra bo oświetlenie było kiepskie:
----- 21:15 -----
Paczka już rozpakowana, ale czasu na obejrzenie roślin nie ma; nadal są w 'papierkach'. Rozpakuję je całkowicie już jutro
A poniżej dzisiejsze fotki, które udało mi się zrobić jeszcze przed wyjściem do pracy. Zdjęcia sulek są autorstwa mojej żony , bo rano nie nadawały się jeszcze do sfotografowania
Rebutia (Mediolobivia) atrovirens var. zecheri WR 650
Rebutia (Aylostera) flavistyla FR 756
Rebutia (Mediolobivia) odehnalii sobie 109
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp., to ta co to miała być torquatką
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea 'eos' WR 333
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. orurensis (druga)
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. violaceostaminata WR 742
Rebutia (Mediolobivia) pygmaea (druga)
Sulcorebutia candiae
Sulcorebutia langerii
i na koniec coś na co czekałem dwa lata, wyhodowana z "wysępionego" odrostu Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. amblypetala WR 295A
No i już naprawdę na koniec przyznam się Wam do mojego kaktusowego grzechu Byłem dzisiaj, tak zupełnie przypadkowo w Tesco i zupełnie przypadkowo do koszyka wpadła mi ta zupełnie przypadkowa hybryda ajlosterki, o której tak głośno zrobiło się na niektórych wątkach. Na nazwówce zapiszę: Rebutia (Aylostera) cv Tesco
Fotka jest trochę nieostra bo oświetlenie było kiepskie:
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kurczę, a więc to sie przenosi z człowieka na człowieka światłowodem!! Co to za wirus szalony - kaktusia grypa, czy co?przemek_pc pisze:Na nazwówce zapiszę: Rebutia (Aylostera) cv Tesco
I tyle wytrzymasz??przemek_pc pisze:Rozpakuję je całkowicie już jutro
Fantastyczny kolorek masz na tym kwiatku: Rebutia (Aylostera) flavistyla FR 756
Taki rzeczywiście jest lekko dyniowy?
- przemek_pc
W sumie to do tej pory powstrzymywałem się od zakupów marketowych, ale tym razem uległem
A flavistylka rzeczywiście ma taki kolor jak na zdjęciu, 'dyniowy' to chyba właściwe określenie
Mediolobiwki od Sibala nadal w 'papierkach' Nie chciałem już wczoraj dłużej testować cierpliwości mojej drugiej połówki
Z tego co liczyłem to przyszło 15 szt. - zamawiałem 12, więc są trzy gratisy, sam jestem ciekawy jakie
Dzisiaj akurat jestem w domu, więc odprowadzę jednego dzieciaka do przedszkola i sprawdzę, oczywiście jak drugi pozwoli
A kiedy je posadzę to nie wiem. Wiem na pewno, że zabraknie mi doniczek
Później wrzucę kilka dzisiejszych fotek, ale chyba już ostatnich, bo chyba się Wam nie podobają
A flavistylka rzeczywiście ma taki kolor jak na zdjęciu, 'dyniowy' to chyba właściwe określenie
Mediolobiwki od Sibala nadal w 'papierkach' Nie chciałem już wczoraj dłużej testować cierpliwości mojej drugiej połówki
Z tego co liczyłem to przyszło 15 szt. - zamawiałem 12, więc są trzy gratisy, sam jestem ciekawy jakie
Dzisiaj akurat jestem w domu, więc odprowadzę jednego dzieciaka do przedszkola i sprawdzę, oczywiście jak drugi pozwoli
A kiedy je posadzę to nie wiem. Wiem na pewno, że zabraknie mi doniczek
Później wrzucę kilka dzisiejszych fotek, ale chyba już ostatnich, bo chyba się Wam nie podobają
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
Chyba jednak pójdę do Tescoprzemek_pc pisze:W sumie to do tej pory powstrzymywałem się od zakupów marketowych, ale tym razem uległem
z niecierpliwośćią czekam aż moja zakwitnie, super ma kolorprzemek_pc pisze:A flavistylka rzeczywiście ma taki kolor jak na zdjęciu, 'dyniowy' to chyba właściwe określenie
Twardzielprzemek_pc pisze:Mediolobiwki od Sibala nadal w 'papierkach' Nie chciałem już wczoraj dłużej testować cierpliwości mojej drugiej połówki
Skończ Waść bajki opowiadać, fotki dawajprzemek_pc pisze:Później wrzucę kilka dzisiejszych fotek, ale chyba już ostatnich, bo chyba się Wam nie podobają
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 lut 2013, o 17:43
No własnie, prosimy tu o nie wymyslanie że się fotki nie podobają tylko proszę wrzucać do oporu bo kwiaty przepiękne Ja o takich mogę tylko pomarzyć bo u mnie na razie bezpąkowo
Pozdrawiam Krzysiek